Huurtoeslag

Huurtoeslag is een financiële bijdrage van de overheid die bedoeld is om mensen met een laag inkomen te ondersteunen bij het betalen van hun huurkosten. Huurtoeslag wordt uitgekeerd door de Belastingdienst.

Voorbeeld van een situatie waarin je recht hebt op huurtoeslag

Stel je een alleenstaande ouder voor met een bescheiden inkomen, die een klein appartement huurt. Deze persoon betaalt een aanzienlijk deel van hun inkomen aan huur, wat financiële druk met zich meebrengt. De alleenstaande ouder kan een aanvraag indienen voor huurtoeslag en als ze voldoen aan de inkomens- en huurprijslimieten, ontvangen ze maandelijkse betalingen van de overheid om een deel van de huurkosten te dekken.

Dit helpt huurders om betaalbare huisvesting te behouden en verlicht financiële stress. Het is een belangrijk instrument om huisvesting toegankelijker te maken voor mensen met beperkte financiële middelen.

Wanneer krijg je huurtoeslag

Je kan recht hebben op huursubsidie als je voldoet aan de volgende eisen:

  • Je bent minimaal 18 jaar oud.
  • Je betaalt zelf de huur.
  • Het betreft een zelfstandige woonruimte.
  • Je staat ingeschreven op het adres.
  • De huur is niet hoger dan €879,66
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of bent legaal in Nederland.

Als je voldoet aan deze voorwaarden, kun je aanspraak maken op de toeslag. Twijfel je? Op de website van de Belastingdienst kun je en proefberekening doen. Je kunt dan je gegevens invullen, waarna je ziet of je inderdaad recht hebt op huurtoeslag.

Veelgestelde vragen over huurtoeslag / huursubsidie

Wat is de grens voor huurtoeslag?

De grens om huurtoeslag te krijgen voor een huurwoning is in 2024 maximaal €879,66. Dit is de grens van de huurprijs. Er is nog een tweede grens en dat is de inkomensgrens. Ben je alleenstaand en verdien je meer dan €44.000 bruto per jaar of is je vermogen hoger dan €36.952, dan heb je geen recht meer op huurtoeslag.

Wat is het verschil tussen huursubsidie en huurtoeslag?

Er is is geen verschil tussen huursubsidie en huurtoeslag. Beide woorden betekenen hetzelfde.