Woningen gelegen aan een roodgekleurde weg met aan de linkerkant bomen met blad.

Huurprijzen sociale sector gaan fors omhoog

28 december 2023

Laatste update: 22 maart 2024

Afbeelding auteur

Jelle

Sociale huurders opgelet! Het ministerie van Binnenlandse Zaken meldt dat de huurprijzen in de sociale sector vanaf 1 juli volgend jaar met 5,8 procent mogen stijgen. Dit percentage is gelijk aan het percentage dat in september werd verwacht. 

Inhoudsopgave

  Wat is de sociale huursector

  Sociale huurwoningen zijn goedkopere woningen die bestemd zijn voor huishoudens met lagere inkomens. Ze zijn meestal eigendom zijn van woningcorporaties, die samenwerken met (en subsidie krijgen van) de overheid om het tekort aan betaalbare huurwoningen tegen te gaan.

  Redenen voor de prijsstijging

  Bij sociale huur bepaalt de stijging van lonen hoeveel de huur mag stijgen. De voorgestelde huurverhoging van 5,8 procent komt overeen met de gemiddelde loonstijging van december 2022 tot december 2023, volgens gegevens van het CBS zoals vermeld door het ministerie. Dit betekent dat de huurverhoging in lijn is met de gemiddelde toename van inkomens gedurende dat jaar. Zo blijft de huurprijs betaalbaar en wordt er rekening gehouden met de algemene stijging van inkomens.

  Een man zit in een leren stoel en leest de krant

  Prijsstijging voor woningcorporaties

  Bij woningcorporaties stijgen de prijzen maximaal met 5,3 procent. Huurders van corporatiewoningen kunnen verwachten dat hun inkomensstijging gemiddeld hoger zal zijn dan de huurverhoging. Het ministerie meldt dat deze maatregel deel uitmaakt van de afspraken die het kabinet heeft gemaakt om de huren betaalbaar te houden.

  Bekijk ook: Huurprijs vrije sector mag met 5,5% stijgen vanaf januari.

  Huurprijzen in de vrije sector

  In de vrije sector mogen de huurprijzen vanaf januari met maximaal 5,5 procent stijgen. Voor vrije huurwoningen wordt de verhoging bepaald op basis van de inflatie of de ontwikkeling van de cao-prijzen, waarbij het laagste percentage als uitgangspunt wordt genomen. Dit keer is dat de inflatie, die 4,5 procent bedraagt. Verhuurders mogen bij dit percentage nog een extra procentpunt toevoegen.

  Terug naar het overzicht