man en vrouw tillen een doos

Huis kopen of huren: dit zijn de voor- en nadelen

29 juni 2020

Laatste update: 22 maart 2024

Afbeelding auteur

Jelle

Van jongs af aan wordt er een ideaalbeeld geschetst door je omgeving: een huis kopen zou een mijlpaal in je leven zijn. Je hebt dan alles op orde en huren is dan niet meer voor jou. Ook zou je een dief van je eigen portemonnee zijn als je zou kiezen voor een woning huren in Nederland in plaats van een woning kopen. De huur die je elke maand betaalt zie je immers niet terug in je eigen vermogen. 

Inhoudsopgave

  Sociale huurwoning of vrije sector huur

  Voordat je een huurwoning afwimpelt, is het belangrijk om je ervan bewust te zijn dat er verschillende soorten huurwoningen in Nederland te huur worden aangeboden.

  In veel gevallen zijn huizenzoekers alleen bekend met sociale huurwoningen en gaan ze ervan uit dat die woningen alleen verhuurd worden aan mensen met een laag inkomen.

  De regels voor de toewijzing van sociale huurwoningen in Nederland voor het jaar 2023 zijn als volgt:

  1. Inkomensgrenzen voor Sociale Huurwoningen: Voor eenpersoonshuishoudens is de inkomensgrens vastgesteld op maximaal € 44.035, terwijl voor meerpersoonshuishoudens deze grens op € 48.625 ligt.

  2. Verdeling van Sociale Huurwoningen: Woningcorporaties moeten minimaal 85% van hun vrijkomende sociale huurwoningen toewijzen aan huishoudens met een inkomen binnen de bovengenoemde grenzen. Er is een mogelijkheid om dit percentage te verhogen naar maximaal 92,5%, afhankelijk van afspraken met lokale partijen.

  3. Vrije Toewijzingsruimte: Woningcorporaties hebben een vrije toewijzingsruimte van maximaal 15% (of minimaal 7,5% zonder specifieke afspraken) voor huishoudens met een hoger inkomen dan de vastgestelde grenzen.

  4. Passend Toewijzen: Voor het passend toewijzen, moet de kale huur van de woning onder bepaalde aftoppingsgrenzen liggen voor minstens 95% van de woningen die worden toegewezen aan huishoudens onder de inkomensgrens. De aftoppingsgrenzen voor 2023 zijn € 647,19 voor een- en tweepersoonshuishoudens en € 693,60 voor drie- en meerpersoonshuishoudens.

  5. Uitzonderingen: Er bestaan uitzonderingen voor ouderen met een laag inkomen maar een hoog vermogen. In deze gevallen mogen corporaties een woning toewijzen met een huur boven de aftoppingsgrens.

  Het gaat hierbij om huurwoningen met een huurprijs van maximaal € 808.06 euro per maand. Dit bedrag heet de liberalisatiegrens. Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning moet je in veel gevallen ingeschreven staan bij een woningcorporatie in de regio.

  vrouw zoekende naar huizen op haar laptop

  Wanneer kiezen voor een woning huren?

  Een woning huren kan voordelig zijn als je nog niet precies weet waar je je wilt settelen. Ook kan het voordeliger zijn als je in een omgeving wilt wonen waar de woningen er populair en schaars zijn. Huren in Amsterdam is voor veel mensen haalbaarder dan een woning kopen.

  Je kunt een huurcontract namelijk veel sneller opzeggen dan dat je een woning kunt verkopen. Hierdoor ben je een stuk vrijer wanneer je naar een ander deel van Nederland moet verhuizen voor je werk of een relatie. Een huis kopen wordt pas interessant als je vijf jaar op dezelfde plek blijft wonen.

  Een andere reden om te kiezen voor een huurwoning in plaats van een koopwoning is dat je bij een huurwoning in sommige gevallen recht hebt op huurtoeslag. Bij een koopwoning kun je geen gebruikmaken van deze sociale voorziening en zul je de hypotheeklasten zelf moeten dragen.

  Meer lezen: Wanneer kan ik huurtoeslag aanvragen? – 2020 editie

  Wanneer kiezen voor een koopwoning?

  Twijfel je of je een huis moet kopen, dan kun je uitgaan van de vuistregel dat een huis kopen interessant wordt op het moment dat je er meer dan vijf jaar wilt gaan wonen.

  Zit dit nog niet in de plannen, dan kun je in de meeste gevallen beter kiezen voor een huurwoning. Naast die periode, is het ook belangrijk dat je de komende 30 jaar verzekerd bent van een inkomen. Je zult de woning natuurlijk wel moeten aflossen. Wil je minder gaan werken, omdat je bijvoorbeeld kinderen krijgt dan zul je dat mee moeten nemen in de berekening van je inkomen ten opzichte van de maandlasten.

  Kosten hypotheek versus huur

  Hoeveel je onder de streep betaalt, is bij een huurwoning afhankelijk van je inkomen en de hoogte van de huurprijs. Je kunt als huurder in sommige gevallen namelijk recht hebben op huurtoeslag, waardoor de kosten van de huurwoning uiteindelijk lager uitvallen. Als je in die categorie zit met je inkomen, dan kun je vaak beter huren. Hypotheek- en onderhoudslasten zijn dan vaak hoger.

  Heb je geen recht op huurtoeslag, dan kan het soms nog steeds goedkoper zijn om een woning te huren. De kosten waar vaak namelijk geen rekening mee gehouden worden, zijn de belastingen en het onderhoud van de koopwoning. In een huurwoning heb je sommige belastingen niet en wordt het grote onderhoud geregeld door de verhuurder. Bij een woning van € 250.000 zul je moeten rekenen op de volgende kosten:

  Eenmalige kosten koopwoning: Vaste kosten koopwoning: Vaste kosten huurwoning:
  Kosten koper (2-6% van de koopsom) Hypotheeklasten Huurprijs
  Hypotheekadviseur Verzekeringen Servicekosten
  Nationale Hypotheek Garantie Inboedelverzekering Verzekeringen
  Bankgarantie Opstalverzekering Inboedelverzekering
  Overbruggingskrediet Woonlastenverzekering Aansprakelijkheidsverzekering
  Verhuiskosten Aansprakelijkheidsverzekering Belastingen
  Taxatiekosten Overlijdensrisicoverzekering Afvalstoffenheffing
  Makelaar Kapitaalverzekering Waterschapsbelasting
  Bouwtechnische keuring Belastingen Rioolheffing
    Eigenwoningforfait Klein onderhoud
    OZB en rioolheffing GWL
    Afvalstoffenheffing  
    Waterschapsbelasting  
    Groot en klein onderhoud (€300/mnd)  
    GWL

   

  Het is helemaal afhankelijk van je eigen woonwensen, je spaargeld en je toekomstplannen of een koopwoning interessant is voor jou. Reken vooraf alle kosten goed uit, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Bij twijfel kun je toch het beste kiezen voor een huurwoning.

  Bij Huurstunt kun je eenvoudig zoeken naar een geschikte huurwoning. Bijna alle huurwoningen van makelaars en particuliere verhuurders worden hier verzamelt in een handige zoekmachine. Je kunt bovendien rechtstreeks in contact komen met een verhuurder via het contactformulier op de woningpagina.

  Meld je vandaag nog gratis bij Huurstunt om gebruik te maken van onze handige (gratis) functies.

  Terug naar het overzicht