Vrouw ondertekent garantstelling

Garant staan bij huren: dit is alles wat je moet weten

07 maart 2024

Laatste update: 09 juli 2024

Afbeelding auteur

Madelon

Of je nu een student bent die op zoek is naar zijn eerste appartement, of een ervaren huurder die zich voorbereidt op de volgende verhuizing, het begrip garantstelling kan nogal verwarrend zijn. Wij leggen uit wat garant staan precies inhoudt, welke documenten nodig zijn voor een garantstelling, en we bieden praktische tips om ervoor te zorgen dat zowel de huurder als de garantsteller hun rechten en verantwoordelijkheden goed begrijpen.

Belangrijkste punten uit deze blog

 • Wat is garantstelling? Een garantsteller, vaak een familielid of vriend, belooft de huur te betalen als de huurder dat niet kan. Dit biedt de verhuurder extra zekerheid.
 • Risico's en verantwoordelijkheden: De garantsteller moet financieel stabiel zijn en is verantwoordelijk voor de huur en eventuele schade als de huurder niet kan betalen.
 • Benodigde documenten: Voor garantstelling zijn een overeenkomst, identiteitsbewijs, financiële gegevens, een instemmingsverklaring en contactgegevens van de garantsteller nodig. Zorgvuldigheid bij het doornemen van deze documenten is essentieel.
Inhoudsopgave

  Wat is een garantstelling eigenlijk?

  Garantstelling is een overeenkomst waarbij een derde partij (de garantsteller) zich verbindt om de financiële verplichtingen van de huurder na te komen als de huurder dit zelf niet kan. Stel, je wilt een huis huren, maar je hebt geen stabiel inkomen, dan kan de verhuurder vragen of er iemand voor jou garant kan staan.

  Een vrouw met een grijze muts en gele jas schudt de hand van een man in een typisch Nederlandse straat met huurwoningen.

  Financiële zekerheid voor de verhuurder

  Een verhuurder vraagt om een garantstelling om financiële zekerheid te hebben. Dit gebeurt vooral als de verhuurder twijfelt of de huurder elke maand de huur kan betalen. Dit kan zijn omdat de huurder bijvoorbeeld een student is zonder vast inkomen, iemand met een tijdelijk of onzeker werkcontract, of iemand die nieuw is in het land zonder kredietgeschiedenis.

  Extra zekerheid

  Door iemand anders te hebben die garant staat, heeft de verhuurder een extra zekerheid dat de huur betaald wordt, zelfs als de huurder zelf niet kan betalen. Dit vermindert het financiële risico voor de verhuurder.

  LeestipDit zijn jouw rechten en plichten als huurder.

  Wie kan garant staan?

  Een garantsteller is meestal een familielid, vriend of werkgever die financieel stabiel is. Om garant te kunnen staan moet je doorgaands 5 keer de huur verdienen. Het is belangrijk dat de garantsteller zich bewust is van de verantwoordelijkheden en risico's die komen kijken bij het garant staan.

  Een student zit samen met zijn ouders in zijn rommelige studentenkamer.

  Risico's en financiële verantwoordelijkheid voor de garantsteller

  Als iemand garant staat voor jouw huur, neemt die persoon een groot risico. Dat betekent namelijk dat als jij de huur niet kunt betalen, de garantsteller dat moet doen. Dit kan gaan over de maandelijkse huur, maar soms ook over eventuele schade aan het huis. Voor de garantsteller is het dus belangrijk dat hij of zij voldoende inkomen heeft om dit risico te dragen.

  Lees ook eensDit moet jij regelen als je in je eerste huurwoning trekt!

  Gevolgen van achterstallige huur

  Als de huur niet betaald wordt en de garantsteller dit ook niet doet, kan dit leiden tot problemen, zoals een rechtszaak of een slechte kredietwaardering. Daarom moeten zowel jij als de garantsteller goed nadenken en praten over deze verantwoordelijkheid voordat jullie zo'n overeenkomst aangaan.

  Een huurder staat in de schemering in zijn straat met aan beide kanten rijtjes huizen. Hij staart voor zich uit.

  Welke documenten heb je nodig voor garantstelling?

  Bij het regelen van een garantstelling voor het huren van een woning komen verschillende documenten kijken. Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn en alle nodige papieren bij de hand te hebben.

  Garantstellingsovereenkomst

  Het eerste en belangrijkste document is de garantstellingsovereenkomst. Dit is een formele overeenkomst waarin de garantsteller belooft om financiële verplichtingen van de huurder over te nemen als dat nodig is. Deze overeenkomst bevat details zoals hoe lang de garantstelling geldt, wat de financiële verplichtingen zijn en onder welke voorwaarden de garantsteller moet betalen.

  Op het bureau voor een groot raam ligt een garantstellingsovereenkomst klaar.

  Identiteitsbewijs van de garantsteller

  Om de identiteit van de garantsteller te bevestigen, is een kopie van een geldig ID-kaart nodig. Dit kan een paspoort of een rijbewijs zijn.

  Financiële gegevens

  Vervolgens zijn de financiële gegevens van de garantsteller nodig. Dit omvat bewijs van inkomen zoals recente loonstrookjes of een werkgeversverklaring. Soms is ook een bankverklaring of bankafschriften nodig om de financiële stabiliteit te tonen. In bepaalde gevallen kan zelfs om een kredietrapport worden gevraagd.

  Lees ook: Met deze kosten moet jij rekening houden bij het huren!  

  Verklaring van instemming

  Een ander belangrijk document is een schriftelijke verklaring waarin de garantsteller duidelijk maakt dat hij of zij bereid en in staat is om eventuele financiële verplichtingen voor de huurder na te komen.

  Mevrouw met bruine jas en sjaal tekent een garantstelling aan een tafel buiten in een Nederlandse straat.

  Contactgegevens

  Zorg ook dat je actuele contactgegevens van de garantsteller hebt, zoals adres, telefoonnummer en e-mailadres.

  Aanvullende Documenten

  Afhankelijk van de verhuurder of het bemiddelingsbureau kunnen er nog aanvullende documenten nodig zijn. Dit kan bijvoorbeeld een bewijs van eigendom zijn als de garantsteller een eigen woning heeft.

  Garantstelling vanuit het buitenland

  Verhuurders geven over het algemeen voorkeur aan een garantsteller die in hetzelfde land woont als de huurwoning, omdat zij dan wettelijk verantwoordelijk zijn voor de huurbetalingen als de huurder dit niet kan. Dit geeft simpelweg wat extra juridische zekerheid. 

  Als je als verhuurder een garantsteller uit het buitenland overweegt, zorg er dan voor dat je voldoende financiële informatie verzamelt over de garantsteller. Dit helpt om de betrouwbaarheid te waarborgen en het risico te minimaliseren.

  Belang van zorgvuldigheid

  Het is cruciaal dat zowel de huurder als de garantsteller alle documenten grondig doorlezen en begrijpen voordat ze ondertekend worden. In sommige gevallen, vooral als er complexe voorwaarden zijn, kan het verstandig zijn om juridisch advies in te winnen. Dit helpt om eventuele toekomstige complicaties te voorkomen.

  Conclusie

  Garantstelling kan verwarrend zijn voor huurders, maar biedt extra zekerheid voor verhuurders. Het houdt in dat een derde partij de huur betaalt als de huurder dit niet kan. Zorg voor alle benodigde documenten en wees je bewust van de verantwoordelijkheden om een soepele verhuurervaring te garanderen.

  Terug naar het overzicht