Een werkgeversverklaring is een document dat wordt verstrekt door de werkgever van een persoon die een huis wil huren. Deze verklaring bevestigt dat de persoon in loondienst is bij de genoemde werkgever en geeft informatie over het inkomen en de arbeidsvoorwaarden.
Een werkgeversverklaring is een schriftelijke verklaring dat je vast inkomen hebt. Het jaarinkomen dat je geniet en het dienstverband staan hierin genoemd, zodat de verhuurder weet of je de huurprijs kunt betalen. Als een woning wil kopen, kan het ook zijn dat de bank vraagt om een intentieverklaring als je geen vast dienstverband hebt. In een intentieverklaring laat je werkgever dan weten dat je uitzicht hebt op een vast contract als je op hetzelfde niveau blijft functioneren en als er niets verandert in de structuur van het bedrijf. Voor uitzendkrachten heet een dergelijke verklaring een perspectiefverklaring.
Je hebt een werkgeversverklaring nodig als de verhuurder of bank graag wil weten of jij genoeg inkomen hebt en of dit inkomen stabiel genoeg is om voor een langere de maandlasten te dragen. Op die manier hoopt de verhuurder of hypotheekverstrekker garantie te krijgen dat jij inderdaad in staat bent om de huur of hypotheek te betalen, zodat zij geen risico lopen op wanbetaling.
Een werkgeversverklaring is maximaal drie maanden geldig. Je zult na drie maanden dus een nieuwe verklaring moeten aanvragen bij je werkgever. Let erop dat de verklaring met dezelfde pen is ingevuld, zonder doorhalingen of Tipp-Ex. Mocht er een fout in de verklaring staan, dan zal er een nieuw formulier ingevuld moeten worden. Ook is het van belang dat de verklaring is voorzien van een bedrijfsstempel.
Er zijn bepaalde componenten die altijd in een werkgeversverklaring horen te staan. De gegevens die in ieder geval in de werkgeversverklaring moeten staan, zijn:
Vraagt jouw verhuurder om een werkgeversverklaring? Je kunt een dergelijke verklaring aanvragen bij je werkgever. Die zal de benodigde gegevens invullen, zodat jij deze kan overleggen aan de verhuurder.