Sleutelgeld

Sleutelgeld is een term die wordt gebruikt om een vergoeding aan te duiden die betaald wordt aan een huurder of bewoner van een woning in ruil voor het overhandigen van de sleutels aan de nieuwe huurder of eigenaar. Het wordt vaak toegepast bij de overdracht van een huurwoning of bij de verkoop van een woning. Sleutelgeld vragen is in Nederland niet toegestaan.

Inhoudsopgave

    Wanneer wordt sleutelgeld gevraagd

    In Nederland wordt sleutelgeld gevraagd door de verhuurder of de oude huurder. Door het vragen van dit geld hopen zij extra geld te verdienen aan de verhuur of verhuizing. De term sleutelgeld wordt tegenwoordig niet vaak letterlijk in de algemene voorwaarden gezet.

    Synoniemen van sleutelgeld

    Vaak worden ze genoteerd als ‘administratiekosten’, ‘registratiekosten’ of ‘contractkosten’. Uiteraard is het toegestaan dat de verhuurder een beetje geld vraagt voor het opstellen van het contract, maar vaak zijn deze kosten zo hoog dat ze toch gerekend kunnen worden onder sleutelgeld.

    Is sleutelgeld toegestaan

    In Nederland is het niet toegestaan om sleutelgeld te vragen aan een nieuwe huurder. Het is namelijk een bedrag waar geen tegenprestatie voor vereist is en dat wordt niet geaccepteerd.

    Ondanks dat het niet toegestaan is, betekent dat niet dat het niet meer gebeurt op de huurmarkt. Sleutelgeld wordt vaak ingezet als prikkelbetaling. Huurders krijgen het idee dat ze geen kans maken op de kamer of het appartement als ze het geld niet betalen. 

    Overnamekosten

    Door de huurder kan er eveneens sleutelgeld gevraagd worden aan de nieuwe huurder. Dit wordt vaak gedaan in de vorm van ‘overnamekosten’.

    Dit is een bedrag dat betaald dient te worden voor de overname van een vloer, gordijnen of andere zaken. Deze kosten zijn dan vaak niet in verhouding, maar worden wel als voorwaarde genoemd voor de huur van het appartement.

    Bemiddelingskosten

    Een andere vorm van sleutelgeld zijn de onterechte bemiddelingskosten. Dit zijn kosten die door een verhuurder gerekend worden aan de huurder, terwijl de makelaar ook betaald wordt door de verhuurder. Het dienen van twee heren is in Nederland niet toegestaan en dit is dan ook verboden.

    Doe dit als je sleutelgeld betaald hebt

    Als je onterecht sleutelgeld betaald hebt, kun je dit bedrag terugvorderen via de rechter. Het is in Nederland niet toegestaan om sleutelgeld te vragen en als de rechter dit inderdaad aantoont, dan zul je het bedrag terugkrijgen.

    Vraag daarom altijd om een kwitantie als je een bedrag betaalt aan de verhuurder. Laat hier altijd duidelijk op vermelden wat je betaalt en waarvoor dat is.

    Tips voor huurders

    • Vraag om een specificatie: Vraag je verhuurder om een specificatie van alle kosten die in rekening worden gebracht.

    • Schakel de Huurcommissie in: Als je vermoedt dat je sleutelgeld hebt betaald, kun je de Huurcommissie inschakelen om dit aan te vechten.

    Conclusie

    Sleutelgeld is een onwettige praktijk in Nederland waarbij een huurder of verhuurder een bedrag vraagt voor het overhandigen van de sleutels aan een nieuwe huurder. Het is belangrijk voor huurders om hun rechten te kennen en actie te ondernemen als ze onterecht sleutelgeld hebben betaald.