Kan mijn verhuurder mijn woning verkopen zonder mijn medewerking?

"Mijn huisbaas heeft aangegeven dat hij van plan is om de woning die ik momenteel huur te verkopen. Ben ik verplicht om hem toestemming geven om mijn huis binnen te gaan en mee te werken aan bezichtigingen voor de verkoop?"


In Nederland is de verhuurder verplicht om de privacy van de huurder te respecteren. De Wet Doorstroming Huurmarkt 2015 heeft regels vastgesteld met betrekking tot bezichtigingen bij verkoop van een huurwoning.

Aan deze regels moet de verhuurder zich houden

Volgens de Nederlandse wet moet de verhuurder de huurder minimaal twee maanden van tevoren schriftelijk op de hoogte stellen van zijn voornemen om de woning te verkopen. Als huurder dien je de verhuurder niet volledig de toegang tot de woonruimte te ontzeggen. Echter, de verhuurder moet:

  1. Aanbellen of kloppen en wachten tot er wordt opengedaan.
  2. Een specifiek omschreven reden hebben voor het bezoek.
  3. Niet zomaar toegang krijgen tot de gemeenschappelijke ruimten.
  4. Alleen binnenkomen in het kader van zijn taken als verhuurder.

Rechten van een huurder

Hoewel je als huurder de verhuurder niet volledig mag verhinderen binnen te komen, heb je het recht om een nieuw slot op de deur te laten plaatsen als de verhuurder (of anderen namens de verhuurder) zonder toestemming herhaaldelijk ongeoorloofd binnenkomen.

Meer weten? Dit zijn jouw rechten en plichten als huurder.

Bezichtigingen van kopers

De verhuurder moet op tijd laten weten welke dagen en tijdstippen potentiële kopers de woning willen bezichtigen. De huurder heeft vervolgens het recht om deze bezichtigingen te weigeren als ze op onredelijke tijdstippen plaatsvinden. De verhuurder heeft geen automatisch recht om de woning zonder toestemming van de huurder te betreden voor bezichtigingen.