Kaal huren

Kaal huren is een term die wordt gebruikt om een huurovereenkomst aan te duiden waarbij de verhuurder alleen de kale, ongemeubileerde woning verhuurt, zonder meubels, vloerbedekking, gordijnen of andere roerende zaken. Het is dan aan de huurder om hier zelf voor te zorgen. De huurprijs bij kaal huren is meestal lager omdat de verhuurder geen kosten heeft voor het verstrekken van meubels en andere voorzieningen.

Inhoudsopgave

  Voorbeeld van kaal huren'

  Je bent net afgestudeerd en zoekt je eerste woning. Je kiest voor kaal huren: een lege woning zonder vloerbedekking, gordijnen of licht. Dit betekent lagere huur, maar je moet zelf investeren in de inrichting. Zo krijg je de vrijheid om alles naar eigen smaak te maken.

  Naast kaal huren kun je ook gestoffeerd of gemeubileerd huren.

  Appartementen, eengezinswoningen en vrijstaande woningen

  Kaal opgeleverde woningen zijn in Nederland het goedkoopst om te huren. Wil je het goedkoopst uit zijn? Dan ben je aan een kale eengezinswoning per maand het minste geld kwijt. De huurprijs van gemeubileerde woningen liggen gemiddeld het hoogst, specifiek voor gemeubileerde appartementen. Vrijstaande woningen worden vrijwel nooit kaal te huur aangeboden.

  Voordelen kaal huren verhuurder

  Het aanbieden van een kaal opgeleverde woning kan financiële voordelen en minder risico's met zich meebrengen voor de verhuurder.

  • Minder investering: Geen kosten voor vloeren, muren en verlichting.
  • Snellere beschikbaarheid: Woning kan direct op de huurmarkt worden aangeboden, mogelijk resulterend in een extra maand huur.
  • Langere huurperioden: Huurders investeren zelf in de woning en blijven daardoor vaak langer.
  • Minder risico op schade: Weinig dat kapot kan gaan in een kaal opgeleverde woning; vloer, muurbekleding en gordijnen zijn van de huurder.

  Een keuken met verhuisdozen en een man die aan het kaal huren is

  Nadelen kaal huren verhuurder

  Terwijl een kaal opgeleverde woning bepaalde voordelen kan bieden, zijn er ook nadelen zoals een beperkter publiek en mogelijk een lagere huurprijs.

  • Kleiner publiek: Voornamelijk populair onder starters; expats en studenten prefereren vaak een gestoffeerde of gemeubileerde woning.
  • Lagere huurprijs: Huurders moeten meer zelf investeren, waardoor een lagere huurprijs gevraagd moet worden.
  • Langere huurperioden: Kan zowel een voordeel als een nadeel zijn, afhankelijk van of de verhuurder de woning na een aantal jaren wil verkopen.

  Lees ook de blog: Huurprijzen per woningtype: Wat zijn de voor- en nadelen? 

  Voordelen kaal huren voor huurders

  Het kiezen voor kaal huren kan financiële voordelen bieden voor huurders en kan ook minder concurrentie betekenen bij het zoeken naar een woning.

  • Lagere maandhuur: De woning wordt leeg opgeleverd, wat resulteert in een lagere huurprijs.
  • Minder concurrentie: Kaal huren trekt vaak minder tijdelijke huurders aan zoals expats en studenten, die eerder kiezen voor gestoffeerde of gemeubileerde woningen.

  Nadelen kaal huren voor verhuurders

  Terwijl kaal verhuren enkele voordelen kan hebben, zijn er ook duidelijke nadelen zoals een beperkter huurderspubliek en een lagere huurprijs.

  • Initiële investering: Huurders moeten zelf investeren in vloerbedekking, gordijnen, licht en soms ook basisapparatuur.
  • Tijd en moeite: Het kost tijd en energie om de woning in te richten.
  • Geen directe verhuisbaarheid: Je kunt niet direct intrekken en comfortabel wonen; eerst moet je de essentiële zaken regelen.
  • Minder aantrekkelijk voor korte termijn: Voor wie kort wil huren, bijvoorbeeld voor een jaar, kan kaal huren minder aantrekkelijk zijn vanwege de vereiste inrichting en investering.

  Ben jij op zoek naar een mooie huurwoning? Via Huurstunt kom je snel in contact met verhuurders die hun huurwoning kaal verhuren!

  Veelgestelde vragen over kaal huren

  Meer weten? Hieronder volgt een overzicht van veelgestelde vragen over kaal huren. 

  Wat wordt er bedoeld met kale huur?

  Dit is de huurprijs voor alleen de woonruimte zonder enige toevoegingen zoals meubels, gordijnen, vloeren, verlichting of apparaten. Deze prijs omvat geen servicekosten, zoals schoonmaak van gemeenschappelijke ruimtes, gebruik van een lift of energiekosten.

  Wat is het verschil tussen kaal en gestoffeerd?

  Bij een kaal huurcontract krijg je een woning zonder vloerbedekking, gordijnen of lampen. Gestoffeerd betekent dat deze zaken wel aanwezig zijn. Een gestoffeerde woning bevat vaak vloerbedekkingen zoals tapijt of laminaat, gordijnen en soms ook lampen en andere basisvoorzieningen.

  Wat betekent kaal opgeleverd?

  Dit betekent dat de woning wordt opgeleverd zonder vloerbekleding, raambedekking of lampen. Je krijgt dus de ruimte in zijn meest basale vorm, wat je de vrijheid geeft om het naar eigen smaak in te richten.

  Hoeveel kale huur kan ik betalen?

  Dit hangt af van je persoonlijke financiële situatie. Een algemeen advies is dat je maandelijkse huur niet meer dan 30% van je bruto inkomen zou moeten bedragen. Dit is een richtlijn om ervoor te zorgen dat je naast je woonlasten ook voldoende financiële ruimte hebt voor andere uitgaven.