Een huurwoning kan op drie verschillende manieren worden opgeleverd. Naast gestoffeerd en gemeubileerd kun je als huurder ook kaal huren. Waar jouw voorkeur ligt, zal afhangen van een aantal factoren. Iedere optie heeft zijn voor- en nadelen. Heb je bijvoorbeeld nog geen inboedel en vind je het geen probleem om zelf de mouwen op te stropen voor wat kluswerk? In dat geval kan kaal huren ideaal zijn voor jou. Heb je al allerlei meubels die je graag in je nieuwe appartement neer wilt zetten? Dan is kaal huren misschien een minder goed idee.
In een kale woonruimte zul je slechts de basis van een pand aantreffen. Je vindt er alleen kale muren, kale plafonds en een betonnen (of houten) vloer. De huurwoning is dus volledig leeg. Er zijn geen vloerbedekking of laminaat, (rol)gordijnen of muurbekleding en geen verlichting aanwezig. In tegenstelling tot een gestoffeerde woning, waar deze zaken wel aanwezig zijn. Je bent in een kaal opgeleverde woonruimte zelf verantwoordelijk voor (het bekostigen van) het klussen en de inrichting.
Kaal opgeleverde woningen zijn in Nederland het goedkoopst om te huren. Wil je het goedkoopst uit zijn? Dan ben je aan een kale eengezinswoning per maand het minste geld kwijt. De huurprijs van gemeubileerde woningen liggen gemiddeld het hoogst, specifiek voor gemeubileerde appartementen. Vrijstaande woningen worden vrijwel nooit kaal te huur aangeboden.
Voordelen voor verhuurders
Je hoeft minder geld te investeren. Er gaan geen kosten zitten in vloeren, muren en de verlichting van je huis.
De woning is sneller beschikbaar voor verhuur. Zodra je woning bewoonbaar is kan je het aanbieden op de huurmarkt. Misschien levert dit wel een extra maand huur op!
Huurders huren vaak voor langere tijd. Omdat huurders hun tijd en geld zullen moeten investeren in de huurwoning blijven ze er vaak langer wonen.
Je hebt minder risico op schade. In een kaal opgeleverde woning kan weinig kapot gaan. Ook de vloer, muurbekleding en gordijnen zijn namelijk van de huurder zelf. Des te minder risico op schade dus.
Nadelen voor verhuurders
Je hebt een minder groot publiek. Kaal huren is vooral populair onder starters. Tijdelijke huurders als expats en studenten hebben liever een gestoffeerde of gemeubileerde woning.
Je zult een lagere huurprijs moeten vragen. Aangezien er vrijwel niets aanwezig is in het pand, moeten huurders meer zelf investeren. Daarom zul je voor een kaal opgeleverde huurwoning vaak een lagere huurprijs moeten vragen.
Huurders huren vaak voor langere tijd. Dit kan zeker ook een voordeel zijn, maar misschien wil je na een aantal jaren wel van je woning af. In zo’n geval is het voor jou prettiger wanneer huurders er niet te lang zitten.
Voordelen voor huurders
Een lagere maandelijkse huur. Omdat de huurwoning leeg wordt opgeleverd zullen verhuurders een lagere huurprijs moeten vragen.
Je hebt minder concurrentie. Kaal huren is vaak minder interessant voor tijdelijke huurders (zoals expats en studenten) die op zoek zijn naar een kamer, appartement of huurhuis. Zij kiezen eerder voor een gestoffeerde of zelfs gemeubileerde huurwoning.
Nadelen voor huurders
Je hebt er zelf het meeste werk aan. In een kaal opgeleverde woning gaat in eerste instantie relatief veel tijd zitten. Voor de klussers onder ons misschien geen probleem, maar misschien minder prettig als je twee linkerhanden hebt.
Aan kaal huren ben je in het begin meer geld kwijt. Hoewel de huurprijs van een kaal aangeboden huurwoning meestal lager ligt, heb je in eerste instantie meer kosten, omdat je onder andere moet investeren in vloeren, muren en verlichting.