Eengezinswoning

Een eengezinswoning is een woningtype dat ervoor bedoeld is om één gezin te huisvesten. Het betreft een zelfstandige woning, waarbij het gezin dus geen boven-en onderburen heeft. Het is dus – zoals de naam al doet vermoeden – ideaal voor een gezin!

Eigenschappen eengezinswoning

Een eengezinswoning kan voorkomen in vele vormen en is hierdoor geschikt voor alle gezinnen. Of je nu in een rijtjeshuis, twee-onder-een-kapwoning of een vrijstaand huis wilt wonen. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat de woning een op zichzelf staand geheel is, zonder boven- en onderburen. Wanneer dat wel zo is, spreekt men niet van een eengezinswoning, maar van een appartement.

Een andere eigenschap van een eengezinswoning is dat de voorkant van de woning rechtstreeks grenst aan een openbaar pad. Er is geen portiek of gang waar meerdere mensen gebruik van kunnen maken. In sommige gevallen wonen de bewoners op de eerste etage en bevindt zich op de begane grond een garage. In dat geval spreekt men van een zogeheten drive-in woning. Dit soort woningen waren vooral in de jaren zeventig heel populair.

Normaliter heeft een eengezinswoning meerdere etages met slaapgelegenheden op de bovenverdieping. In enkele gevallen kan het echter ook voorkomen dat alle voorzieningen zich op de begane grond bevinden en dat het huis hooguit een zolder heeft. Deze soort eengezinswoningen worden ook wel bungalows genoemd en zijn uitermate geschikt voor mensen die verminderd mobiel zijn.

Als jij graag een eengezinswoning wilt huren, kun je bij Huurstunt eenvoudig filteren op de term ‘huurwoning’. Hier vind je een groot aanbod van eengezinswoningen, verspreid door heel Nederland. Wellicht zit jouw droomhuis hier wel bij.