Welk energielabel heeft mijn woning?

Het energielabel van je eigen huurwoning kun je eenvoudig online opvragen via MijnOverheid. Log in met je DigiD. Onder het kopje Wonen kun je daar je energielabel vinden. Wil je weten welk energielabel een andere woning heeft? Dit kun je controleren via de website energielabel.nl. Hier kun je met behulp van het adres van de woning het energielabel opvragen!


Hoe bepaal je het energielabel van je huurwoning?

Er zijn verschillende manieren om het energielabel van je huurwoning te achterhalen:

1. Vraag het aan je verhuurder

De meest directe manier om het energielabel te weten te komen, is door je verhuurder te vragen. Verhuurders zijn verplicht om een energielabel te hebben voor hun woningen en dit aan nieuwe huurders te tonen.

2. Controleer de officiële energielabel database

Je kunt de officiële database van de overheid raadplegen om het energielabel van je woning op te zoeken. Ga naar energielabel.nl en vul je adres in om het label te vinden.

3. Raadpleeg de huurovereenkomst

Soms wordt het energielabel vermeld in de huurovereenkomst of andere documentatie die je hebt ontvangen bij het tekenen van het huurcontract.

4. Gebruik de woningbouwvereniging

Als je huurt van een woningbouwvereniging, kun je contact opnemen met hen voor informatie over het energielabel van je woning.

Beperkte geldigheidsduur energielabels

Het is belangrijk om te weten dat energielabels een geldigheidsduur hebben en na verloop van tijd opnieuw moeten worden geregistreerd. Controleer dus regelmatig of het energielabel van jouw huurwoning nog actueel is!

Hoe werkt een energielabel?

De energieprestatie van woningen wordt aangeduid met een energielabel, ook wel energieprestatiecertificaat genoemd. Deze labels variëren van A++++ tot en met G, waarbij A++++ het meest energiezuinig is en G het minst energiezuinig.

De verschillende energielabels

Dat het verduurzamen van huurwoningen belangrijk is, weten woningcorporaties al langer. Zo heeft meer dan 38% van deze woningen inmiddels energielabel A of beter!

Factoren die het energielabel bepalen

Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig de woning is en welke energiebesparende maatregelen er mogelijk zijn. Het label is gebaseerd op verschillende factoren zoals isolatie, verwarming, ventilatiesysteem, en de aanwezigheid van energiebesparende apparatuur.

Mogelijkheden om energielabel te verbeteren

Als jouw huurwoning een lager energielabel heeft, bijvoorbeeld een D, E of F, dan kan het interessant zijn om te kijken naar mogelijkheden om de energieprestatie te verbeteren. Dit kan niet alleen leiden tot een lagere energierekening, maar ook bijdragen aan een duurzamere leefomgeving.

Leestips

Samenwerking met de verhuurder voor energiebesparing

Informeer bij de verhuurder naar eventuele energiebesparende maatregelen die genomen kunnen worden, zoals het verbeteren van de isolatie, het plaatsen van dubbelglas of het aanpassen van de verwarmingsinstallatie. Let wel op: na woningverbetering is huurverhoging wettelijk toegestaan!

Conclusie

Het kennen van het energielabel van je huurwoning is essentieel voor het begrijpen van de energie-efficiëntie van je huis en het nemen van stappen om je wooncomfort en energiekosten te verbeteren. Gebruik de bovengenoemde methoden om het energielabel te achterhalen en maak gebruik van de tips om je woning energiezuiniger te maken.