Welk energielabel heeft mijn huurwoning?

Het energielabel van je eigen huurwoning kun je eenvoudig online opvragen via MijnOverheid. Log in met je DigiD. Onder het kopje Wonen kun je daar je energielabel vinden! Wil je weten welk energielabel een andere woning heeft? Dit kun je controleren via de website energielabel.nl. Hier kun je met behulp van het adres van de woning het energielabel opvragen!


Beperkte geldigheidsduur energielabels

Het is belangrijk om te weten dat energielabels een geldigheidsduur hebben en na verloop van tijd opnieuw moeten worden geregistreerd. Controleer dus regelmatig of het energielabel van jouw huurwoning nog actueel is!

Hoe werkt een energielabel?

De energieprestatie van woningen wordt aangeduid met een energielabel, ook wel energieprestatiecertificaat genoemd. Deze labels variëren van A++++ tot en met G, waarbij A++++ het meest energiezuinig is en G het minst energiezuinig.

Dat het verduurzamen van huurwoningen belangrijk is, weten woningcorporaties al langer. Zo heeft meer dan 38% van deze woningen inmiddels energielabel A of beter!

Factoren die het energielabel bepalen

Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig de woning is en welke energiebesparende maatregelen er mogelijk zijn. Het label is gebaseerd op verschillende factoren zoals isolatie, verwarming, ventilatiesysteem, en de aanwezigheid van energiebesparende apparatuur.

Mogelijkheden om energielabel te verbeteren

Als jouw huurwoning een lager energielabel heeft, bijvoorbeeld een D, E of F, dan kan het interessant zijn om te kijken naar mogelijkheden om de energieprestatie te verbeteren. Dit kan niet alleen leiden tot een lagere energierekening, maar ook bijdragen aan een duurzamere leefomgeving.

Leestips

Samenwerking met de verhuurder voor energiebesparing

Informeer bij de verhuurder naar eventuele energiebesparende maatregelen die genomen kunnen worden, zoals het verbeteren van de isolatie, het plaatsen van dubbelglas of het aanpassen van de verwarmingsinstallatie. Let wel op: na woningverbetering is huurverhoging wettelijk toegestaan!