Hoe kan ik het energielabel van mijn woning laten controleren?

"Ik heb het gevoel dat het energielabel A van mijn woning niet klopt. Mijn huis is tochtig en slecht geïsoleerd. Hoe kan ik dit energielabel controleren en eventueel corrigeren?"

Inhoudsopgave

    Stappen voor het controleren van je energielabel

    Het controleren van het energielabel van je woning is een belangrijke stap om de energiezuinigheid te verbeteren en aan wettelijke verplichtingen te voldoen. Hier zijn de stappen die je moet volgen om het energielabel van je woning te laten controleren.

    Stap 1: controleer het huidige energielabel

    Je kunt het huidige energielabel van je woning controleren via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Voer het adres van je woning in om te zien welk energielabel momenteel is geregistreerd.

    • Website RVO: RVO Energielabel

    Stap 2: vind een erkend deskundige

    Om een nieuw energielabel te verkrijgen of het bestaande label te laten controleren, moet je een erkend energieadviseur inschakelen. Deze deskundige kan een grondige inspectie van je woning uitvoeren.

    • Vind een energieadviseur: Bezoek de EP-adviseurs website om een erkende deskundige bij jou in de buurt te vinden.

    Stap 3: laat een Energieprestatiecertificaat (EPC) opstellen

    De energieadviseur zal je woning inspecteren en een Energieprestatiecertificaat (EPC) opstellen. Dit certificaat bevat details over de energieprestatie van je woning en het bijbehorende energielabel.

    Stap 4: registratie van het energielabel

    Na de inspectie registreert de energieadviseur het energielabel bij de RVO. Je ontvangt een officieel document dat je kunt gebruiken bij de verkoop of verhuur van je woning.

    Een energielabel

    Wat is een energielabel?

    Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig je woning is. Als huurder kun je soms merken dat de realiteit afwijkt van wat het label aangeeft. Dit kan komen door factoren zoals tocht, die niet altijd meegenomen worden in de beoordeling.

    Inzage in het labelrapport

    Via MijnOverheid kun je de onderliggende gegevens van je energielabel inzien van het adres waar je ingeschreven staat. Log in met je DigiD en ga naar 'Wonen' om het document te downloaden. Hier vind je informatie over de isolatie, het glas in de ramen en de verwarmingsmethode.

    RelevantWelk energielabel heeft mijn huurwoning?

    Waarom is een energielabel belangrijk?

    Het energielabel speelt een cruciale rol bij de huur van woningen in Nederland. Dit document geeft inzicht in de energie-efficiëntie van een woning en kan van invloed zijn op de huurprijs en de aantrekkelijkheid voor huurders.

    Wettelijke verplichting

    Sinds 2008 is een energielabel verplicht bij de verkoop, verhuur of oplevering van woningen en gebouwen in Nederland. Het label moet aan potentiële kopers of huurders worden getoond.

    Invloed op verkoop en verhuur

    Een goed energielabel kan de aantrekkelijkheid van je woning vergroten voor potentiële kopers of huurders. Het toont aan dat de woning energiezuinig is, wat kan leiden tot lagere woonlasten.

    Lees ook: Is een energielabel verplicht?

    Zelf checken en actie ondernemen

    Controleer zelf het energielabel online en spreek je verhuurder aan bij twijfels. Als dit niets oplevert, kan de Huurcommissie een rol spelen. Zorg dat je je bezwaren goed onderbouwt.

    Is een energielabel verplicht?

    Ja, een energielabel is verplicht voor huurwoningen in Nederland. Dit is vastgelegd in de Europese Richtlijn Energieprestatie van Gebouwen, die in Nederland is geïmplementeerd in de wetgeving.

    • Advertenties: Bij het adverteren van een huurwoning moet het energielabel worden vermeld.
    • Huurcontract: Bij het tekenen van het huurcontract moet een kopie van het energielabel aan de huurder worden overhandigd.

    Rol van de huurcommissie

    Bij twijfels over je energielabel kun je, in sommige gevallen, de Huurcommissie inschakelen. Zij toetsen het label, maar alleen als dit invloed heeft op je huurprijs. Een correctie kan leiden tot huurvermindering, afhankelijk van de situatie.

    Denk jij dat je te veel huur betaald? Ontdek in deze blog hoe de Huurcommissie kan helpen!

    Energielabel verplicht voor zelfstandige huurwoningen

    Elke zelfstandige huurwoning moet een energielabel hebben. Dit label is essentieel bij het vaststellen van de huurprijs. Onzelfstandige woningen zijn hiervan uitgezonderd.

    Verschillen energielabel checken sociale huur en vrije sector

    Bij sociale huurwoningen kun je altijd bij de Huurcommissie terecht voor kwesties rondom het energielabel. In de vrije sector kan dit enkel binnen zes maanden na het begin van je huurcontract. Hierna vervalt de mogelijkheid om via de Huurcommissie het energielabel aan te vechten.

    Gelukkig gaat het steeds beter met de verduurzaming van de huursector. Woningcorporaties maken woningen groener dan ooit!

    Conclusie

    Het controleren en verkrijgen van een energielabel voor je woning is een essentiële stap voor het verbeteren van de energie-efficiëntie, het verhogen van de waarde van je woning en het voldoen aan wettelijke verplichtingen. Door een erkend energieadviseur in te schakelen en de juiste stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je woning een accuraat en up-to-date energielabel heeft.