Hoeveel mag de huur worden verhoogd na woningverbetering?

"Ik heb net een nieuwe keuken in mijn huurappartement gekregen, en nu wil mijn verhuurder de huur verhogen. Maar hoeveel mag dat eigenlijk zijn?"


Als huurder heb je specifieke rechten als het gaat om huurverhoging na woningverbetering. Het is belangrijk om te weten wat redelijk is en wat niet. Laten we eens kijken naar de regels en jouw mogelijkheden.

Wettelijke basis voor huurverhoging

Bij woningverbetering, zoals het plaatsen van een nieuwe keuken, mag je verhuurder de huur verhogen. Volgens Artikel 255 van het Burgerlijk Wetboek, Boek 7 moet deze verhoging echter ''in redelijke verhouding staan tot de kosten van de verbeteringen''.

Weten waar je alle wettelijke bepalingen over huurrecht kan vinden? Bekijk snel ons overzicht!

Transparantie van kosten

Je verhuurder moet kunnen aantonen welke kosten gemaakt zijn voor de woningverbetering. Denk aan aanschafkosten en arbeidsloon. Dit inzicht is essentieel om de redelijkheid van de huurverhoging te beoordelen.

Wil jij een woning huren in 2024? Ontdek hier een overzicht van alle veranderingen op de woningmarkt!

Berekening van de huurverhoging

Een redelijke huurverhoging wordt berekend door de totale kosten te delen door de levensduur van de verbetering, en dat bedrag vervolgens te delen door twaalf (voor een maandelijkse huurverhoging). Zo blijft de verhoging gekoppeld aan de daadwerkelijke kosten.

Toetsing door de Huurcommissie

Als huurder van een sociale huurwoning kun je bij twijfel de voorgestelde huurverhoging laten toetsen door de Huurcommissie. Dit moet binnen drie maanden na de verbetering gebeuren.

Regels huurverhoging vrijesectorwoning

Voor vrijesectorwoningen was er tot 1 mei 2024 een maximum huurverhoging van 5,5%. Echter, huurverhogingen door woningverbetering staan los van deze jaarlijkse verhoging en kunnen hoger zijn. Het is nog onduidelijk of de wet die een maximum stelt aan huurverhogingen na 1 mei 2024 wordt verlengd.

Lees ookHuurprijs vrije sector mag met 5,5% stijgen vanaf januari

Belang van goede communicatie

Een goede communicatie met je verhuurder is essentieel. Vraag om een duidelijke uitleg en onderbouwing van de kosten en de berekening van de huurverhoging.