Moderne duurzame appartementencomplexen van woningcorporaties met zonnepanelen op de daken.

Woningcorporaties maken woningen groener dan ooit

19 december 2023

Laatste update: 19 april 2024

Afbeelding auteur

Jelle

Heb jij het ook gehoord? Volgens de nieuwste Aedes-benchmark (2023) maken wooncorporaties een grote sprong in het verduurzamen van woningen. Dit is fantastisch nieuws voor jou als huurder! Want wie wil er nou niet comfortabeler wonen en tegelijkertijd bijdragen aan een beter milieu?

Inhoudsopgave

    Wat is de Aedes-benchmark?

    Laten we beginnen bij het begin. De Aedes-benchmark is een jaarlijks onderzoek onder wooncorporaties. Hierin worden ze beoordeeld op verschillende prestatiegebieden, waaronder duurzaamheid. Al 10 jaar lang biedt deze benchmark waardevolle inzichten in de prestaties van corporaties. Zo kunnen ze van elkaar leren en hun dienstverlening verbeteren.

    Interieur van een duurzaam appartement van een woningcorporatie met een groen energielabel.

    De groene transformatie

    De cijfers liegen er niet om: meer dan 38% van de woningen heeft nu een energielabel A of beter. Dat is een flinke verbetering! Deze verduurzaming betekent voor jou als huurder niet alleen een lagere energierekening, maar ook een comfortabelere en milieuvriendelijkere woning.

    Wist je dat ...

    Veel huishoudens in Nederland kampen met energiearmoede? Lees hier hoe huurders zich hier tegen kunnen wapenen!

    Geen extra kosten voor jou

    Het mooie is dat de Woonbond en de wooncorporaties hebben afgesproken dat deze verduurzaming niet leidt tot hogere huren. Dus je profiteert van alle voordelen zonder extra kosten! Dit is een belangrijke stap, vooral nu steeds meer mensen moeite hebben met het betalen van hun woonlasten.

    Labelsprong: meer dan cijfers

    Interessant is dat sommige woningen een beter energielabel hebben gekregen zonder fysieke verduurzaming. Dit komt door een verandering in hoe bepaalde ruimtes, zoals bergingen, worden meegerekend. Het benadrukt het belang van niet alleen naar labels te kijken, maar ook naar daadwerkelijke verbeteringen in de woning.

    Illustratie van oplopende energielabels, van G tot en met A. Symbool voor de verduurzaming van huurwoningen van woningcorporaties.

    Tevredenheid bij huurders stijgt

    En weet je wat ook opvalt? Huurders zijn veel tevredener in een energiezuinige woning. Uit de benchmark blijkt dat maar 9% van de huurders in een woning met label A of hoger ontevreden is, tegenover 35% in onzuinige woningen. Dat zegt genoeg, toch?

    Wat betekent dit voor jou?

    De inspanningen van de wooncorporaties hebben direct invloed op jouw wooncomfort en -kosten. Dit initiatief draagt bij aan een duurzamere toekomst en helpt tegelijkertijd huurders zoals jij om de woonlasten beheersbaar te houden. En dat is uiteindelijk waar het allemaal om draait: een comfortabel, betaalbaar en duurzaam thuis voor iedereen!

    Ook een duurzame huurwoning? Bekijk snel onze tips om energie te besparen zónder grote verbouwingen.

    Samen naar een groene toekomst

    Deze ontwikkelingen tonen aan dat we samen stappen zetten naar een groenere en duurzamere woonomgeving. Met de inzet van wooncorporaties en de steun van organisaties zoals de Woonbond, kunnen we een groot verschil maken. Dus, laten we deze groene golf omarmen en samen werken aan een betere toekomst!

    Een gezin in de woonkamer van hun duurzame huurwoning. Symbool voor een groene toekomst.

    Terug naar het overzicht