Wat moet ik doen als er schimmel in mijn huis is?

"Ik heb schimmel in mijn huurwoning en het lijkt maar niet weg te gaan. Ik ventileer en maak regelmatig schoon, maar de schimmel blijft terugkomen. Wat kan ik hieraan doen?''


Als je last hebt van schimmel in je huurwoning, is het belangrijk om eerst de oorzaak te achterhalen. Goede ventilatie is essentieel, maar soms ligt het probleem dieper, zoals bij lekkages of isolatieproblemen. Neem contact op met je verhuurder om het probleem aan te kaarten en zoek indien nodig hulp bij instanties zoals de Huurcommissie of GGD.

Schimmeloorzaken herkennen

Schimmel in huis kan verschillende oorzaken hebben, zoals lekkages, onvoldoende ventilatie, of bouwtechnische problemen. Het is cruciaal om de oorzaak te achterhalen om effectief te kunnen handelen.

Wat je zelf kunt doen tegen schimmel

Om schimmel te voorkomen en bestrijden, zijn er enkele acties die je zelf kunt ondernemen:

  • Ventileer continu door roosters open te houden en extra te ventileren tijdens koken en douchen.
  • Verwarm je huis tot minimaal 17 graden om vochtophoping tegen te gaan.
  • Beperk vochtproductie: kook met deksels op de pannen en droog de was in goed geventileerde ruimtes.

LeestipSchimmel in huis: oorzaken, oplossingen en preventie

Verantwoordelijkheid van de verhuurder

Wanneer je eigen maatregelen niet voldoende zijn, is het aan te raden om je verhuurder schriftelijk te benaderen. Vocht- en schimmelproblemen kunnen wijzen op onderhoudsgebreken waarvoor de verhuurder verantwoordelijk is. Door je verhuurder schriftelijk te benaderen, heb je bewijs als het probleem later niet verholpen wordt.

Gerelateerd:

Inschakelen van instanties bij schimmel in huis

Indien de verhuurder niet adequaat reageert, kun je verschillende instanties inschakelen zoals de Huurcommissie, de gemeente, de GGD of zelfs de kantonrechter, afhankelijk van de ernst en de oorzaak van de schimmelproblematiek.

Juridische mogelijkheden en Huurcommissie

Bij aanhoudende problemen kan, als je een sociale huurwoning hebt, de Huurcommissie worden ingeschakeld voor een oordeel over de gebreken. Dit kan leiden tot huurvermindering tot de problemen zijn opgelost. Het is belangrijk om te weten dat schimmelvorming groter dan 0,25 m2 als een ernstig gebrek wordt beschouwd volgens het Gebrekenboek van de Huurcommissie.

Verschillende kleuren schimmel op een muur

De kantonrechter voor de vrije huursector

Heb je een huurwoning in de vrije huursector? Dan kom je niet in aanmerking voor een huurvermindering van de Huurcommissie. Je kunt wél zelf juridische hulp inschakelen en de zaak voor de kantonrechter brengen.

Schade en gezondheidsklachten

Gezondheidsproblemen of schade aan je eigendommen door schimmel kunnen reden zijn voor een schadevergoeding. Neem bij gezondheidsklachten contact op met de GGD en overweeg juridische stappen bij schade.

Meer over je rechten en plichten als huurder, lees je in deze blog!

Veelvoorkomende gezondheidsklachten door schimmel

Schimmel in huis kan diverse gezondheidsklachten veroorzaken, vooral bij langdurige blootstelling. Hier zijn enkele veelvoorkomende klachten:

  1. Allergische reacties: niezen, loopneus, rode ogen, huiduitslag.
  2. Ademhalingsproblemen: hoesten, benauwdheid, astma-aanvallen.
  3. Irritaties: van ogen, huid, neus, keel en longen.
  4. Vermoeidheid en hoofdpijn: algemeen gevoel van onwelzijn.
  5. Verzwakt immuunsysteem: hoger risico op infecties.
  6. Ernstige gezondheidsproblemen: in zeldzame gevallen longontsteking of systemische schimmelinfecties.

Wees proactief en zoek hulp

Het is belangrijk om proactief te handelen bij schimmel in huis. Neem maatregelen, informeer je verhuurder, en schakel indien nodig externe hulp in. Vergeet niet je rechten als huurder te kennen en te gebruiken.