Hoe kan ik de bemiddelingskosten die ik aan de verhuurder heb betaald, terugkrijgen?

"Ik heb via een bemiddelingsbureau een appartement gehuurd en moest naast de huur en borg ook €1000 aan bemiddelingskosten betalen. Nu hoor ik dat dit misschien onterecht was. Hoe kan ik dit bedrag terugkrijgen?"


Als huurder is het frustrerend om te ontdekken dat je onterecht bemiddelingskosten hebt betaald. Het goede nieuws is dat je mogelijkheden hebt om je geld terug te krijgen. In deze FAQ lees je stap voor stap wat je kunt doen!

Stappenplan bemiddelingskosten terug vragen

Als je onterecht bemiddelingskosten hebt betaald, volg dan dit verkorte stappenplan om je geld terug te vragen:

  • Stap 1: Stuur een (aangetekende) brief naar het bemiddelingsbureau waarin je vraagt om teruggave van de bemiddelingskosten.

  • Stap 2: Zoek juridisch advies als het bureau niet reageert of weigert te betalen. Dit kan bijvoorbeeld bij het Juridisch Loket.

  • Stap 3: Stuur een formele sommatiebrief, eventueel via een incassobureau of deurwaarder, als verdere aansporing voor terugbetaling.

  • Stap 4: Overweeg een gang naar de kantonrechter indien eerdere stappen geen resultaat opleveren. Weeg goed je kansen af voordat je deze stap neemt.

LeestipMet deze kosten moet jij rekening houden bij het huren!

Dubbele bemiddelingskosten zijn niet toegestaan

Wees je ervan bewust dat een bemiddelingsbureau geen dubbele bemiddelingskosten mag rekenen. Als het bureau zowel voor jou als voor de verhuurder werkt, betaald alleen de verhuurder deze kosten.

Hier vind je een overzicht van wettelijke bepalingen over huurrecht

Administratiekosten vermomd als bemiddelingskosten

Let op: soms worden bemiddelingskosten door de verhuurder zelf vermomd als ''administratiekosten'' of andere termen zoals ''sleutelgeld''. Vraag om duidelijkheid en uitleg als dit het geval is. Je hoeft deze kosten niet te betalen als ze eigenlijk bemiddelingskosten zijn.

Deadline voor terugvorderen bemiddelingskosten

Je hebt meestal vijf jaar de tijd om bemiddelingskosten terug te vragen, gerekend vanaf de betaaldatum. Na deze termijn verjaart je vordering.

Meer over jouw rechten en plichten als huurder, lees je hier!

Actie ondernemen na ondertekening huurcontract

Het is raadzaam om de betaalde bemiddelingskosten pas terug te vragen nadat je het huurcontract hebt gesloten. Dit voorkomt dat de verhuurder voor een andere huurder kiest. Onthoud tenslotte dat je als huurder rechten hebt. Laat je niet ontmoedigen als het even moeilijk wordt en schakel waar nodig professionele hulp in!