Bemiddelingskosten

Bemiddelingskosten zijn kosten die in rekening worden gebracht door een bemiddelingsbureau of makelaar bij het huren van een huis. Deze kosten dekken de diensten die het bureau of de makelaar verleent om de huurovereenkomst tot stand te brengen tussen de huurder en de verhuurder.

De bemiddelingskosten kunnen verschillende elementen omvatten, zoals het zoeken naar geschikte huurwoningen, het regelen van bezichtigingen, het opstellen van de huurovereenkomst en het doen van de administratieve afhandeling. Deze kosten worden meestal uitgedrukt als een percentage van de maandelijkse huur of als een vast bedrag.

Wanneer betaalt de huurder bemiddelingskosten?

Je betaalt als huurder alleen bemiddelingskosten als jij de bemiddelaar opdracht eeft om voor jou een huurwoning te zoeken. Het bureau zal in dat geval voor jou op zoek gaan naar een geschikte woning. Hier hoef je zelf niets voor te doen. Als de bemiddelaar jou uiteindelijk voorstelt bij de verhuurder en deze jou accepteert zul je na het tekenen van het huurcontract een bepaald bedrag betalen aan het bureau.

Verbod op dubbele bemiddelingskosten

Zodra het bemiddelingsbureau ook in opdracht werkt van de verhuurder en hier dus ook geld voor vraagt, mag het bemiddelingsbureau aan de huurder geen kosten vragen. Vaak regelt het bemiddelbureau dan ook de bezichtiging en het tekenen van het contract. Op dat contract staan deze onterechte bemiddelingskosten dan genoemd als administratiekosten, dossierkosten of contractskosten. Als huurder hoef je die kosten niet te betalen. Dit geldt voor alle woningen die te huur aangeboden worden. Of het hierbij gaat om een appartement of kamer, maakt niet uit.

Twijfel je?

Als je niet zeker weet of je bemiddelingskosten hoeft te betalen, kun je het bemiddelingsbureau vragen of hij ook in opdracht werkt van de verhuurder. Vaak zie je dit wel doordat het bureau het aanspreekpunt is en de contractuele zaken regelt. Als je onterecht bemiddelingskosten hebt betaald, kun je dit terugvragen bij het bemiddelingsbureau. Dit kan tot 5 jaar na ondertekening van het huurcontract.