Een dressoir met een spiegel erboven

Zo maak je de mooiste foto’s van je woning

20 oktober 2022

Laatste update: 02 april 2024

Wil je je woning graag verhuren, dan kun je een gratis advertentie plaatsen op Huurstunt. Met het lezen van de advertentie krijgen woningzoekenden vaak een goede eerste indruk van de woning en de voorzieningen. Zo kun je bijvoorbeeld de woonoppervlakte, huurprijs, het aantal kamers en het opleveringsniveau beschrijven. Toch ontstaat er bij potentiële huurders pas echt een idee over een huurwoning als ze de foto's bekijken. 

Inhoudsopgave

  Tips om foto's maken van je woning

  Om goede foto's van je interieur te maken kun je natuurlijk een professionele fotograaf inhuren. Die heeft verstand van de lichtinval, uitsnede en perspectieven. Maar je kunt ook zelf zorgen voor prima woningfotografie. Zorg er in elk geval voor dat je niet tegen het licht in fotografeert, zoveel mogelijk relevante informatie op de foto zet en niet van te dichtbij of van te veraf fotografeert. Een goede voorbereiding is verder vaak het halve werk. Met de volgende handige tips kom je met het maken van goede foto's dan ook al een heel eind.

  1. Opgeruimd staat netjes

  Bij een goede woningpresentatie is het belangrijk dat je zorgt voor een evenwicht sfeer op een foto. Een aanwezige kast oogt rustiger als de alles erin recht staat. Zet de objecten in een kast daarom rechtop; of het nu boeken zijn, flessen wijn of servies. Dit geldt natuurlijk voor alle vertrekken.

  Vermijdt rommel

  Ook de keuken oogt het rustigst als er op het aanrecht geen apparaten, vaatdoekjes of andere dingen in het zicht liggen. Heb je een kast in de badkamer, dan kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat de handdoeken er netjes opgevouwen in liggen, of de rollen toiletpapier mooi opgestapeld zijn. In de slaapkamer kun je de bedden mooi strak opmaken en stofzuigen om eventuele pluisjes van de vloer te verwijderen.

  Leeg bureau

  Een werkkamer hoeft niet leeg gehaald te worden. Zorg er wel voor dat je bureau leeg is zodat deze er opgeruimd uit ziet. Een hal oogt ruimer als de kapstok helemaal leeg is.

   

  Landelijke slaapkamer met veel hout

  2. Houdt rekening met rondslingerende spullen

  Ook is het bij het maken van goede foto's belangrijk om rondslingerende spullen op te ruimen. Zorg ervoor dat je woning schoon is. Zeker als je woonkamer best vol staat met spullen. Berg overbodige spullen zoals losse papieren bijvoorbeeld op in een kast en haal opvallende zaken uit beeld.

  Ruim speelgoed op

  Dit geldt voor irrelevante zaken zoals wasgoed en kinderspeelgoed, maar zeker ook voor spullen die stuk zijn, zoals kapotte stoelen en banken. Het uit beeld schuiven lukt vaak wel. Andersom werkt het ook: de sterke punten van je interieur komen het beste tot hun recht als je deze een duidelijke plek geeft op de foto.Iedereen heeft zijn eigen smaak.

  Haal persoonlijke spullen weg

  Uitingen van een persoonlijke kunstzin zijn voor een verhuurder dan ook niet interessant. Als je foto's maakt, haal kindertekeningen dan eerst van de muren en koelkast en haal ook andere mogelijke persoonlijke spullen weg, zoals foto's.

  Mooie foto van een opgeruimde maar sfeervolle woonkamer met veel licht

  Zorg ervoor dat huisdierattributen buiten zicht zijn

  Dit geldt ook voor andere opvallende zaken zoals huisdierattributen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld hondenmanden, voerbakjes en zakken met brokjes. Berg spullen zoals deze en ook kostbare voorwerpen zoals schilderijen even op in een berging of in een ruimte die niet gefotografeerd wordt, zoals de bijkeuken. Haal tenslotte de auto van de oprit. Ook deze kan op een foto immers zichtbaar zijn en is voor potentiële huurders niet interessant.

  3. Creëer een open aanzicht

  Voldoende licht in een woning is belangrijk bij het fotograferen. Zorg er dan ook voor dat de gordijnen, horren of luxaflex tenminste half open, maar het liefst helemaal open zijn. Zo creëer je visuele openheid en kunnen woningzoekenden het best zien wat er in alle ruimtes staat. Bovendien zorg je zo voor een open aanzicht als je de voorgevel van de woning fotografeert. Grote, zwarte banken blokkeren juist de visuele openheid. Zet deze bij voorkeur niet op de voorgrond als je fotografeert.

  4. Romantiseer de ruimte

  Als je je woning hebt opgeruimd kun je de verschillende ruimten aankleden met wat saillante details. Maak bijvoorbeeld een stapeltje opgerolde handdoeken of stal bijvoorbeeld een paar mooie parfumflesjes uit in de ruimte die gefotografeerd gaat worden, zoals de badkamer of wc. Maak je bed fleurig door je mooiste beddengoed te gebruiken en creëer een gezellig kinderspeelhoekje in de woonkamer.

  Details zoals een oranje kussen, planten en een dekentje

  5. Snoei de tuin

  Heb je een tuin, dan is dit een belangrijk onderdeel van de woning. Het is dan ook verstandig om deze op de foto te zetten. Je zet je tuin het gunstigst op de foto door deze netjes te maken. Maai het gras, snoei eventueel de aanwezige heg, struiken en bomen en veeg overbodige bladeren op. Zo ontstaat er overzicht en rust in de tuin, die woningzoekenden als een prettig kunnen ervaren.

  Conclusie

  Op de juiste wijze foto's maken kan lastig zijn. De bovenstaande adviezen helpen je op weg met de woningpresentatie en kunnen de kans verhogen dat woningzoekenden een goed gevoel krijgen bij je woning. Aandacht besteden aan de presentatie van je woning is bij een fotoshoot in elk geval belangrijk. Het kan daarbij geen kwaad om veel foto's te maken; fotografeer net zolang totdat je helemaal tevreden bent over de hoe de belangrijkste kenmerken van je woning op de foto tot uitdrukking komen. En wie weet stromen de aanvragen voor bezichtigingen dan binnen de kortste keren dan wel je mailbox in.