Een hamer uit een rechtbank

Huurcontract opzeggen? Houd rekening met deze regels

06 augustus 2020

Laatste update: 27 maart 2024

Afbeelding auteur

Madelon

Gemiddeld verhuizen Nederlanders zeven keer in hun leven, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De drie miljoen huurders in Nederland zullen in dat geval hun huurcontract moeten opzeggen of de verhuurder moet dit doen. Veel huurders vragen zich af wat precies de regels zijn voor het opzeggen van een huurcontract. Wanneer mag dit en is het toegestaan dat een verhuurder dit doen en aan welke regels is de verhuurder dan verbonden? Al deze vragen worden in deze blog beantwoord, zodat je goed voorbereid een volgend huis huren kunt. 

Inhoudsopgave

  Huurcontract voor onbepaalde tijd opzeggen door huurder

  Als een huurder het huurcontract wil opzeggen, is dit vaak omdat er een baan gevonden is in een ander deel van Nederland, de gezinssituatie wijzigt of de huurder zich een betere huurwoning kan veroorloven. Wat de reden voor de verhuizing ook is, er zijn altijd een aantal regels waar de huurder zich aan moet houden.

  Regels voor de huurder

  Doet de huurder dit niet, dan zal dit kunnen leiden tot nare rechtszaken en conflicten. Dit willen zowel verhuurder als huurder allebei voorkomen en daarom is het belangrijk dat de huurder zich houdt aan de volgende regels:

  • De huurder houdt zich aan de afgesproken opzegtermijn die gelijk is aan de geldende betalingstermijn. Betaal je maandelijks huur, dan is de opzegtermijn 1 maand. De maximale opzegtermijn voor een huurwoning is drie maanden.
  • De huurder moet het huurcontract schriftelijk en per aangetekende brief opzeggen.

  Een mannelijke huurder staat tussen de verhuisdozen.

  Huurcontract voor onbepaalde tijd opzeggen door verhuurder

  Natuurlijk kan het voorkomen dat een verhuurder de huurwoning niet langer wil verhuren. Uiteraard zijn ook hier de nodige regels aan verbonden, omdat het heel vervelend zou zijn voor de huurder als hij zonder pardon op straat gezet kan worden. Daarom genieten huurders een zekere huurbescherming, zodat zij gegarandeerd zijn van woonruimte of ruimschoots de tijd hebben om iets nieuws te zoeken.

  Regels voor de verhuurder

  De eerste regel voor het opzeggen van het huurcontract door de verhuurder is dat de verhuurder een wettelijk geldende reden moet hebben om de huur op te zeggen. De verhuurder kan dus niet zomaar de huur opzeggen. De huur opzeggen kan alleen in de volgende gevallen:

  • Huurder heeft een betalingsachterstand of gedraagt zich slecht
  • Verhuurder heeft de woning zelf nodig voor wonen
  • Verhuurder doet huurder een voorstel voor een nieuw huurcontract (na bijvoorbeeld renovatie), maar de huurder weigert.
  • Woning moet plaatsmaken voor gebouw dat voldoet aan bestemmingsplan

  Aangetekende brief

  Heeft de verhuurder een geldende regel, dan moet de verhuurder de huur altijd per aangetekende brief opzeggen. Als de huurwoning opgesplitst is in verschillende delen (bijvoorbeeld studentenkamers) dan zal elke huurder apart een aangetekende brief moeten ontvangen. Doet de verhuurder dit niet, dan is de opzegging niet geldig.

  Jonge vrouwelijke huurders ontvangen een aangetekende brief van hun verhuurder.

  Beslissing van de huurder

  Na ontvangst van deze brief is het aan de huurder om te beslissen of er akkoord gegaan wordt met de opzegging. Binnen zes weken moet de huurder een reactie geven. Doet de huurder dit niet of stemt de huurder niet in met de opzegging, dan kan de gang naar de rechter worden ingezet. Die zal vervolgens kijken of het rechtmatig is om de huur op te zeggen en geeft eventueel ook gelijk een datum voor de ontruiming van de huurwoning.

  Opzegtermijn huurcontract onbepaalde tijd

  Is de opzegging rechtmatig, dan is de ontruiming nooit per direct. De opzegtermijn van de verhuurder is afhankelijk van de woonduur van de huurder. Deze opzegtermijnen zijn als volgt:

  Woonduur

  Opzegtermijn

  < 1 jaar

  3 maanden

  1 jaar – 2 jaar

  4 maanden

  2 jaar – 3 jaar

  5 maanden

  < 3 jaar

  6 maanden

  Heb jij een nieuwe huurwoning nodig? Dankzij de handige woningzoekmachine van Huurstunt kun je eenvoudig zoeken naar een nieuwe huurwoning.  

  Tijdelijk huurcontract opzeggen

  Voor het opzeggen van een tijdelijk contract gelden andere regels. Binnen de afgesproken periode, kan namelijk niemand het contract opzeggen. Het contract zal uitgediend moeten worden door zowel de verhuurder als de huurder. Minimaal 1 maand  en maximaal 3 maanden voor het einde van het contract zal de verhuurder de huurder moeten informeren over het naderende einde. De huurder zal dan de woning op de overeengekomen datum moeten verlaten. Laat de verhuurder niets of te laat van zich horen, dan zal het huurcontract doorlopen als een huurcontract voor onbepaalde tijd en zijn de hierboven genoemde regels van toepassing.

  Lees verder: Kun je een huis verhuren met hypotheek?

  Terug naar het overzicht