een woonkamer met een bank en verschillend meubilair

Wat is een microwoning?

06 juni 2017

Laatste update: 22 maart 2024

Steeds meer mensen zoeken een kleine huurwoning. Dit heeft te maken met de hoge huurprijzen waardoor het voor veel mensen onmogelijk is om in de stad te wonen. Een nieuwe trend, overgewaaid uit New York en Hongkong, zijn tiny houses. Deze trend zorgt ervoor dat veel jongeren en starters toch een ‘betaalbare’ woning kunnen vinden. In Amsterdam zijn er op meerdere plekken zogeheten ‘microwoningen’ gerealiseerd. 

Inhoudsopgave

  Wat is een microwoning

  Microwoningen zijn kleine, goed ontworpen en functionele ruimtes die als zelfstandige woonruimtes kunnen fungeren.

  Microwoningen populair in steden

  Ze worden steeds populairder in stedelijke gebieden, waar de behoefte aan betaalbare huisvesting groot is.Soms stelt een gemeente een stuk grond beschikbaar. Woningzoekenden kunnen dan een kavel kopen en een tiny house laten bouwen. 

  een kleine woning in een grote stad

  Zelfvoorzienend leven in een microwoning

  De zogeheten microwoningen zijn vaak zelfvoorzienend door het gebruik van onder andere zonnepanelen. Wonen in een klein huisje kan een goede oplossing zijn voor particulieren die weinig ruimte nodig hebben en in woningnood zitten.

  De stad als verlengstuk van je woonkamer

  Daarnaast kunnen de bewoners van tiny houses genieten van een gedeelde binnentuin of achtertuin, dakterras, werkruimtes, een wasmachinezaal en stalling voor een scooter of fiets. Het idee erachter is dat veel jongeren de stad als verlengstuk van hun woonkamer zien.

  Shared community's waarbij je veel deelt

  Ze spreken vaak buiten de deur af en ontmoeten graag nieuwe mensen. Zo worden er ook ‘community's’ opgericht binnen het gebouw waarin men spullen zoals een boormachine of een stofzuiger van elkaar kan lenen. Maar ook om zo nu en dan gezellig samen te eten.

  een shared community in een stad

  Huurprijs van een microwoning

  De huurprijs voor een microwoning in Amsterdam ligt rond de € 500. Voor zo'n huisje krijg je dan een gunstige plek in de stad met het openbaar vervoer voor de deur.

  Door verstedelijking komen er meer microwoningen

  Er is veel vraag naar dit type woningen omdat er relatief weinig huurwoningen beschikbaar zijn met een huurprijs in het lagere en middensegment. Door verstedelijking zal de vraag de komende jaren alleen maar toenemen in de steden.

  Microwoning is een oplossing van een deel van de woningcrisis

  Voor alleenstaanden is het helemaal niet nodig om in een groot huis te wonen met zeeën van ruimte waar ze niets mee doen. De komst van de microwoningen lijkt daarom een uitstekende en betaalbare oplossing.

  verschillende kleine woningen in een stad

  De toekomst van microwoningen

  De toekomst van microwoningen lijkt veelbelovend als oplossing voor de huisvestingscrisis. De voordelen van microwoningen zijn namelijk talrijk. Allereerst zijn ze betaalbaarder dan traditionele huizen. Ze zijn klein, dus de bouwkosten zijn lager en de huurprijzen zijn vaak lager dan die van grotere appartementen.

  Kleinere ecologische voetafdruk

  Ten tweede zijn ze duurzamer en milieuvriendelijker. Doordat ze klein zijn, verbruiken ze minder energie en hebben ze een kleinere ecologische voetafdruk. Ten slotte kunnen ze snel worden gebouwd en zijn ze flexibel.

  Microwoningen in opkomst door heel Nederland

  Voor degenen die wel in de stad, maar niet in Amsterdam willen wonen is er ook goed nieuws. Ook in Utrecht, Den Haag en Rotterdam zijn vergelijkbare wooncomplexen met microwoningen te vinden, en in Groningen en Eindhoven zijn er ook plannen voor het bouwen van microwoningen.Tiny houses zijn erg populair en er is dan ook veel vraag naar. Hierdoor kom je vaak op een wachtlijst terecht.Heb jij geen zin om te wachten en zoek je toch een leuke huurwoning? Op Huurstunt.nl staan meer dan tienduizend huurwoningen in heel Nederland.Hier heb je geen last van wachtrijen en kun je direct in aanmerking komen voor een woning!