Wat is een microwoning?

Wat is een microwoning?

06 juni 2017

Laatste update: 05 mei 2023

Steeds meer mensen zoeken een kleine huurwoning. Dit heeft te maken met de hoge huurprijzen waardoor het voor veel mensen onmogelijk is om in de stad te wonen. Een nieuwe trend, overgewaaid uit New York en Hongkong, zijn tiny houses. Deze trend zorgt ervoor dat veel jongeren en starters toch een ‘betaalbare’ woning kunnen vinden. In Amsterdam zijn er op meerdere plekken zogeheten ‘microwoningen’ gerealiseerd. Dit zijn studio’s van zo’n dertig tot veertig vierkante meter met een eigen badkamer en keukenblok, en precies genoeg ruimte om in te leven.

De stad als verlengstuk van de microwoning

Microwoningen zijn kleine, goed ontworpen en functionele ruimtes die als zelfstandige woonruimtes kunnen fungeren. Ze worden steeds populairder in stedelijke gebieden, waar de behoefte aan betaalbare huisvesting groot is.

Soms stelt een gemeente een stuk grond beschikbaar. Woningzoekenden kunnen dan een kavel kopen en een tiny house laten bouwen. Soms wordt er ook gebouwd op particuliere grond. De zogeheten microwoningen zijn vaak zelfvoorzienend door het gebruik van onder andere zonnepanelen. Wonen in een klein huisje kan een goede oplossing zijn voor particulieren die weinig ruimte nodig hebben en in woningnood zitten.

Daarnaast kunnen de bewoners van tiny houses genieten van een gedeelde binnentuin of achtertuin, dakterras, werkruimtes, een wasmachinezaal en stalling voor een scooter of fiets. Het idee erachter is dat veel jongeren de stad als verlengstuk van hun woonkamer zien.

Ze spreken vaak buiten de deur af en ontmoeten graag nieuwe mensen. Zo worden er ook ‘community's’ opgericht binnen het gebouw waarin men spullen zoals een boormachine of een stofzuiger van elkaar kan lenen. Maar ook om zo nu en dan gezellig samen te eten.

Gunstige huurprijs

De huurprijs voor een microwoning in Amsterdam ligt rond de € 500. Voor zo'n huisje krijg je dan een gunstige plek in de stad met het openbaar vervoer voor de deur. Er is veel vraag naar dit type woningen omdat er relatief weinig huurwoningen beschikbaar zijn met een huurprijs in het lagere en middensegment. Door verstedelijking zal de vraag de komende jaren alleen maar toenemen in de steden.

Ook zijn er steeds meer alleenstaanden in Nederland. Volgens het CBS waren er in het jaar 2000 ongeveer 2,3 miljoen Nederlanders single, en in 2016 waren dat er al 2,9 miljoen. Van de 7,7 miljoen Nederlandse huishoudens bestaat maar liefst 38% uit één persoon. In Amsterdam en Utrecht ligt dat percentage zelfs boven de 50%.

Voor alleenstaanden is het helemaal niet nodig om in een groot huis te wonen met zeeën van ruimte waar ze niets mee doen. De komst van de microwoningen lijkt daarom een uitstekende en betaalbare oplossing.

De toekomst van microwoningen

De toekomst van microwoningen lijkt veelbelovend als oplossing voor de huisvestingscrisis. De voordelen van microwoningen zijn namelijk talrijk. Allereerst zijn ze betaalbaarder dan traditionele huizen. Ze zijn klein, dus de bouwkosten zijn lager en de huurprijzen zijn vaak lager dan die van grotere appartementen.

Ten tweede zijn ze duurzamer en milieuvriendelijker. Doordat ze klein zijn, verbruiken ze minder energie en hebben ze een kleinere ecologische voetafdruk. Ten slotte kunnen ze snel worden gebouwd en zijn ze flexibel. .

Microwoningen als oplossing voor de huisvestingscrisis

Dit maakt ze ideaal voor tijdelijke huisvesting of als oplossing voor de huisvestingscrisis. Microwoningen hebben echter zo hun uitdagingen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de wettelijke voorschriften en de gezondheids- en veiligheidsnormen. Ook is het belangrijk om in de kleine woning te zorgen voor voldoende ruimte en voorzieningen voor de bewoners.

In de toekomst zullen microwoningen waarschijnlijk toch steeds populairder worden. Ze bieden een aantrekkelijke oplossing voor de huisvestingscrisis en hebben het potentieel om een ​​groot aantal mensen te helpen die anders misschien geen betaalbare huisvesting zouden kunnen vinden.

Microwoningen in opkomst door heel Nederland

Voor degenen die wel in de stad, maar niet in Amsterdam willen wonen is er ook goed nieuws. Ook in Utrecht, Den Haag en Rotterdam zijn vergelijkbare wooncomplexen met microwoningen te vinden, en in Groningen en Eindhoven zijn er ook plannen voor het bouwen van microwoningen.

Tiny houses zijn erg populair en er is dan ook veel vraag naar. Hierdoor kom je vaak op een wachtlijst terecht. Heb jij geen zin om te wachten en zoek je toch een leuke huurwoning? Op Huurstunt.nl staan meer dan tienduizend huurwoningen in heel Nederland. Hier heb je geen last van wachtrijen en kun je direct in aanmerking komen voor een woning!