Wat is een microwoning?

Wat is een microwoning?

06 juni 2017

Laatste update: 15 april 2021

Steeds meer mensen zoeken een kleine huurwoning. Dit heeft te maken met de hoge huurprijzen waardoor het voor veel mensen onmogelijk is om in de stad te wonen. Een nieuwe trend, die is overgewaaid uit New York en Hongkong, zorgt ervoor dat veel starters en jongeren toch een ‘betaalbare’ plek kunnen vinden. In Amsterdam zijn er op meerdere plekken zogeheten ‘microwoningen’ gerealiseerd. Dit zijn studio’s van zo’n 30 tot 40 m² met een eigen badkamer en keukenblok, en precies genoeg ruimte om in te leven.

Stad als verlengstuk van de microwoning

Daarnaast kunnen de bewoners genieten van een gedeelde binnentuin of dakterras, werkruimtes, een wasmachinezaal en stalling voor een scooter of fiets. Het idee erachter is dat veel jongeren de stad als verlengstuk van hun woonkamer zien. Ze spreken vaak buiten de deur af en ontmoeten graag nieuwe mensen. Zo worden er ook ‘community's’ opgericht binnen het gebouw waarin men spullen zoals een boormachine of een stofzuiger van elkaar kan lenen. Maar ook om zo nu en dan gezellig samen te eten.

Gunstige huurprijs

De huurprijs voor een microwoning in Amsterdam ligt rond de 500 euro. Hiervoor krijg je dan een gunstige plek in de stad met het openbaar vervoer voor de deur. Er is veel vraag naar dit type woningen omdat er relatief weinig huurwoningen beschikbaar zijn met een huurprijs in het lagere en middensegment. Door verstedelijking zal de vraag de komende jaren alleen maar toenemen in de steden.

Ook zijn er steeds meer alleenstaanden in Nederland. Volgens het CBS waren er in het jaar 2000 ongeveer 2,3 miljoen Nederlanders single, en in 2016 waren dat er al 2,9 miljoen. Van de 7,7 miljoen Nederlandse huishoudens bestaat maar liefst 38 procent uit één persoon. En in Amsterdam en Utrecht ligt dat percentage zelfs boven de 50 procent. Voor alleenstaanden is het helemaal niet nodig om in een groot huis te wonen met zeeën van ruimte waar ze niets mee doen. De komst van de microwoningen lijkt daarom een uitstekende en betaalbare oplossing.

Microwoningen in opkomst door heel Nederland

Voor degenen die wel in de stad, maar niet in Amsterdam willen wonen is er ook goed nieuws. Ook in Utrecht, Den Haag en Rotterdam zijn vergelijkbare wooncomplexen met microwoningen te vinden, en in Groningen en Eindhoven staan er ook plannen op de agenda voor het bouwen van microwoningen.

Er is één nadeel: de woningen zijn erg populair en er is dan ook veel vraag naar. Hierdoor kom je vaak op een wachtlijst terecht. Heb jij geen zin om te wachten en zoek je toch een leuke huurwoning? Op Huurstunt.nl staan meer dan 10.000 huurwoningen in heel Nederland. Hier heb je geen last van wachtrijen en kun je direct in aanmerking komen voor een woning!