fietsen bij een straat met huizen

De woningmarkt verbetert in 2023

05 januari 2023

Laatste update: 22 maart 2024

Afbeelding auteur

Jelle

Met steeds meer mensen die op zoek zijn naar een betaalbare woning en het tekort aan beschikbare huizen, is het momenteel dan ook moeilijk om in Nederland aan een woning te komen. Vooral in populaire steden als Amsterdam en Rotterdam. Hoe zal de woningmarkt eruit zien in 2023?

Inhoudsopgave

  Meer kansen voor starters in 2023?

  Een van de belangrijkste verwachtingen van De Nederlandsche Bank voor de woningmarkt in Nederland in 2023 is dat de huizenprijzen zullen blijven dalen. Volgens experts worden woningen dit jaar 3% minder waard. Door de dalende prijzen verwacht een kwart van de starters op de woningmarkt dit jaar een huis te kunnen kopen.

  De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt bovendien opgerekt van € 355.000 naar € 405.000 en de overdrachtsbelasting voor beleggers stijgt. Ook hierdoor krijgen starters meer kans om een woning te kopen.

  Nieuwbouwprojecten

  Het kabinet wil het woningtekort aanpakken door tot 2030 maar liefst 900.000 woningen bij te bouwen. Er zal in de komende jaren dan ook waarschijnlijk meer gewerkt worden aan nieuwbouwprojecten. Dit kan helpen om het aanbod aan huizen te vergroten, en de druk op de huizenprijzen te verminderen.

  Goed nieuws voor de mensen die op zoek zijn naar een nieuwe woning. Meer bouwactiviteiten kan in sommige gebieden echter leiden tot overlast bij omwonenden. Bovendien is het nog maar de vraag of de kabinetsplannen zullen slagen. De nieuwbouw stokt namelijk door onder andere de prijsstijging van bouwmaterialen, een tekort aan personeel en de grondstof- en stikstofproblematiek.

  Verduurzaming van huizen

  Een andere trend die we waarschijnlijk zullen zien op de woningmarkt is een toenemende focus op het verduurzamen van huizen. Dit betekent dat huizen beter geïsoleerd worden en meer uitgerust met duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen. Dit kan leiden tot lagere energiekosten voor huiseigenaren. Helaas kan dit ook leiden tot stijgende huizenprijzen omdat er meer investeringen nodig zijn voor de verduurzaming.

  Huren in plaats van kopen

  Op dit moment vragen huiseigenaren soms woekerprijzen voor slecht onderhouden huurwoningen. Daarom heeft de ministerraad besloten dat er in 2024 een nieuw Woningwaarderingsstelsel in gaat, waardoor het puntensysteem verandert en huurwoningen in de vrije sector betaalbaarder worden. Dit jaar krijgt dit plan verder vorm.

  Een oude man bekijkt woningen bij een makelaar

  Fiscale veranderingen

  Om de woningmarkt beter af te stemmen op de behoeften van mensen, vinden er ook fiscale veranderingen plaats. Behalve de stijging van de overdrachtsbelasting voor beleggers wordt de jubelton bijvoorbeeld afgeschaft, waardoor het niet meer mogelijk wordt om belastingvrij een schenking te ontvangen tot € 106.671 voor de aankoop van een huis.

  De invoering van deze wijziging moet ervoor zorgen dat er meer kansen ontstaan voor mensen zonder rijke ouders.

  Reden om optimistisch te zijn

  Over het algemeen is er reden om optimistisch te zijn. In 2023 zullen de huizenprijzen waarschijnlijk blijven dalen, komen er nieuwbouwprojecten van de grond om het woningtekort aan te pakken, zet de verduurzamingstrend door, en vinden er fiscale veranderingen plaats waardoor starters meer kansen krijgen op de woningmarkt.

  Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van deze veranderingen en om je aan te passen aan de nieuwe omstandigheden; of je nu op zoek bent naar een koophuis of een huurhuis.

  Terug naar het overzicht