Tiny house

Een tiny house is een compacte, volledig functionele woning die doorgaans kleiner is dan een gemiddeld huis. Het concept van tiny houses is ontstaan als een reactie op de groeiende behoefte aan duurzaamheid, minimalisme en betaalbaar wonen. Hoewel er geen vaste definitie is, worden tiny houses meestal gedefinieerd als woningen met een oppervlakte van minder dan veertig vierkante meter.

Tiny house als volwaardige woning

Ondanks de beperkte ruimte is een tiny house een vrijstaande, volledig zelfstandige woning, met een woonkamer/keuken, slaapkamer en badkamer. Door de kleinere woonoppervlakte gaan bewoners bewuster om met de ruimte die ze hebben. Het past perfect bij de filosofie van een minimalistische manier van leven, zonder overbodigheden.

Bekijk ook: Een tiny house: iets voor jou?

Minder spullen

In een kleine woning heb je minder plek voor spullen die je toch niet gebruikt. Bovendien ben je in een kleinere woning eerder geneigd om naar buiten te gaan. De meeste tiny housers hebben ook een eigen moestuin, waardoor ze vaak buiten te vinden zijn. Sommige tiny houses staan op wielen en zijn verplaatsbaar, maar dit is geen vereiste.

Tiny house en technische hoogstandjes

Tiny houses zijn technische hoogstandjes. Bij de bouw ervan worden de modernste technieken om er zo duurzaam mogelijk te kunnen wonen. Daarvoor wordt natuurlijk en/of gerecycled materiaal gebruikt. Omdat je weinig vierkantere meters tot je beschikking hebt, moet je binnen slim de ruimte benutten, met een efficiënte inrichting, multifunctionele meubels en creatieve opbergruimtes. Een tiny house wordt vaak speciaal gebouwd voor of door de bewoner, daarom worden er veel unieke woningen gebouwd.

Duurzaamheid met betrekking tot tiny houses

Typisch aan deze manier van leven is de aandacht voor duurzaamheid. Minder consumeren, minder afval produceren, minder gas, water en licht verbruiken, en veel recyclen en hergebruiken. Veel tiny houses zijn zelfs volledig zelfvoorzienend. Bewoners wekken hun eigen stroom op en filteren hun eigen drinkwater.

Off-grid wonen

Een tiny house is dan ook vaak uitgerust met zonnepanelen, een warmtepomp en een groen dak voor betere isolatie. Je kunt dus volledig off-grid wonen. Dat betekent dat je niet aangesloten bent op het aardgas-, water, riool of elektriciteitsnet.

LeestipLifehacks voor een kleine woning.

Wat kost een tiny house?

Een tiny house kost minder geld en materiaal om te bouwen. Bovendien staat het maar op een klein stukje grond. Hoe duur een tiny house is, kan alleen wel behoorlijk verschillen. De kosten kunnen uiteenlopen van 15.000 tot 90.000 euro. Als je de woning laat bouwen is het waarschijnlijk duurder dan wanneer je ‘m zelf bouwt.

Goedkoop wonen

Wel is wonen er stukken goedkoper dan in een gewone woning. De woonlasten zijn zo laag mogelijk, helemaal wanneer je volledig zelfvoorzienend woont. Bovendien kun je er zonder hypotheek wonen, waardoor je meer financiële vrijheid hebt.

Verschil met microwoningen

Er bestaat nogal wat verwarring over het verschil tussen een microwoning en een tiny house. Het zijn beide mini-woningen, maar zijn toch wat verschillen op te merken. Microwoningen zijn appartementen, met meestal tussen de dertig en veertig vierkante meter woonoppervlakte.

Vijstaande woningen

Vaak bevinden zich meer van deze woningen in een complex. Ze zijn dus niet vrijstaand, zoals bij tiny houses wel het geval. Je hebt meestal wel een balkon, maar nooit een tuin. Wat tiny houses en microwoningen wél gemeen hebben, is de efficiënte inrichting en duurzame stijl van wonen.

Een tiny house met rode dakpannen in een landelijk Nederlands landschap


Veelgestelde vragen over een tiny house

Meer weten? Hieronder volgt een overzicht van veelgestelde vragen over een tiny house.

Waar in Nederland mag je een tiny house neerzetten?

In Nederland varieert de toestemming voor het plaatsen van een tiny house per gemeente. Sommige gemeenten hebben specifieke gebieden aangewezen voor tiny houses, terwijl andere individuele aanvragen beoordelen. Het is belangrijk om bij de lokale gemeente te informeren naar de mogelijkheden en regelgeving.

Hoe duur is een gemiddelde tiny house?

De prijs van een tiny house in Nederland kan variëren, maar ligt gemiddeld tussen de €30.000 en €60.000, afhankelijk van de grootte, ontwerp, en mate van zelfbouw versus professionele bouw. Luxere of meer op maat gemaakte modellen kunnen meer kosten.

Heb je een vergunning nodig voor een tiny house in je tuin?

Ja, in de meeste gevallen heb je een vergunning nodig om een tiny house in je tuin te plaatsen, vooral als het als permanente woonruimte wordt gebruikt. Dit valt onder de lokale bouwvoorschriften en bestemmingsplannen. Voor tijdelijke plaatsing of als het huis op wielen staat en als 'roerend goed' wordt beschouwd, kunnen andere regels gelden. Het is raadzaam om dit vooraf met de gemeente te bespreken.