Twee verschillende vloeren

Welke vloer mag ik leggen in een huurwoning?

08 december 2023

Laatste update: 19 april 2024

Afbeelding auteur

Jelle

In een huurwoning wil je niet alleen comfort, maar ook de vrijheid om de ruimte naar jouw smaak te stylen. Het kiezen van de juiste vloer speelt daarbij een cruciale rol. Maar welke vloersoorten zijn geschikt voor huurwoningen? En wat zijn de regels rondom vloerkeuzes? In deze blog ontdek je niet alleen stijlvolle en praktische vloeropties voor jouw gehuurde ruimte, maar ook inzichten in de reglementen. Laat je inspireren en maak van jouw huurwoning een thuis met een ideale vloer.

Inhoudsopgave

  Welke vloer mag wel en welke niet?

  Wanneer je gaat verhuizen naar je nieuwe woning wordt al snel duidelijk dat de geschiedenis van het huis niet stopt bij de voordeur. Voordat jij je intrek neemt, heeft de woning vaak al meerdere eigenaren gehad, elk met hun eigen stempel op de ruimte. Zo kan het zijn dat er al een vloer ligt in een woning, en deze voldoet misschien wel helemaal niet aan jouw wensen. In zo'n situatie biedt overleg met de verhuurder vaak mogelijkheden om de vloer aan te passen naar jouw persoonlijke voorkeur.

  Hoe wordt je huurwoning opgeleverd?

  In de meeste gevallen vereisen huurcontracten dat de vertrekkende huurder de woning kaal achterlaat, inclusief het verwijderen van vloerbedekking. Zo sta je vaak aan het begin, met enkel een kale dekvloer als basis. Dit biedt jou de kans om de ruimte naar eigen smaak te transformeren.

  Een woning met veel ruimte en weinig interieur

  Moet je de vloer als je gaat verhuizen ook weer verwijderen?

  In het huurcontract of de voorwaarden van de verhuurder kom je de regels tegen voor de vloer in jouw specifieke woning. Het is van groot belang om deze richtlijnen goed te bekijken bij het kiezen van een vloertype. Als je van plan bent om hiervan af te wijken, is het altijd slim om hierover met de verhuurder te overleggen om mogelijke problemen te vermijden.

  Verschillende soorten vloeren

  Er zijn verschillende soorten vloeren van verschillende materialen die geschikt zijn voor een huurwoning. Populaire voor huurwoningen zijn pvc-vloeren, laminaat vloeren en tapijt. Daarnaast wil je natuurlijk dat je vloer sterk is, maar ook dat je vloer krasbestendig is, geluiddempend en tijdloos is. En wanneer je gaat verhuizen wil je hem het liefst meeverhuizen naar de volgende woning.

  Inspiratie op doen voor je interieur? Dit zijn de interieurtrends van 2024.

  Budgetproof vloer kopen

  Wanneer je weet dat je niet voor een lange tijd een woning of kamer gaat huren, omdat je bijvoorbeeld studeert, maar je wel de woning kaal moet opleveren als je gaat verhuizen, is het verstandig om te kiezen voor een goedkope vloer die je zwevend kunt leggen, maar die ook goed in je interieur past.

  Aantal liters verf berekenen

  Laminaat vloeren

  Laminaat is een van de populairste budgetproof vloeropties onder huurders. Wanneer je een houten vloer mooi vindt, maar dit te duur is, kun je voor een relatief lage prijs toch een prachtige laminaatvloer kopen met een houtlook. Ook is de vloer eenvoudig te onderhouden en kan goed gecombineerd worden met vloerverwarming.

  Een groot voordeel is dat kliklaminaat verhuisbaar is, wat zowel duurzaam als handig is als je niet zeker weet hoelang je in je huidige woning zult blijven. Echter, het nadeel van deze betaalbare topper is dat eventuele beschadigingen vaak niet te repareren zijn, wat betekent dat de vloer op een gegeven moment volledig vervangen moet worden. Ook biedt laminaat niet veel geluidsdemping.

  Een laminaat vloer met een kleed een poef

  Vinyl vloeren

  Vinylvloeren bestaan uit verschillende lagen harde kunststofmaterialen, met een sterke, slijtvaste toplaag die hen een levensduur van tientallen jaren geeft. Deze vloeren zijn niet alleen duurzaam, maar ook erg onderhoudsvriendelijk, goedkoop en bestand tegen vocht.

  Bovendien hebben ze een geluiddempend effect, wat ideaal is in gehorige huizen, en ze zijn compatibel met vloerverwarming. Het enige nadeel is dat vinyl minder goed bestand is tegen zware meubels, die mogelijk afdrukken achterlaten. Wanneer je besluit een vinyl vloer te kopen, houd er dan rekening mee dat er aanzienlijke prijs- en kwaliteitsverschillen zijn, dus het is verstandig om goed geïnformeerd te worden voor je keuze.

  Parket vloeren

  In het verleden werd parket beschouwd als een duurdere vloer, maar tegenwoordig is het veel toegankelijker. Naast de massief parket optie, die inderdaad aan de prijzige kant kan zijn, is er nu ook samengesteld parket beschikbaar. Deze variant bestaat uit twee lagen: multiplex en een bovenlaag van natuurlijk materiaal, zoals eikenhout. Parket straalt een warme en chique sfeer uit.

  Het voordeel is dat beschadigingen relatief eenvoudig kunnen worden gerepareerd met parketrenovatie. Het enige nadeel is dat (massief) dit type vloer kan uitzetten of krimpen bij temperatuurveranderingen, maar desondanks is het prima te combineren met vloerverwarming, ongeacht het type parket.

  Een parketvloer met visgraat motief

  PVC vloer

  PVC vertoont gelijkenissen met laminaat maar is, net als vinyl, een kunststof vloer bestaande uit diverse lagen. Over het algemeen is PVC robuuster dan vinyl, met een beschermende toplaag en installatie in stroken. Hoewel het iets duurder is dan de eerder genoemde opties, is PVC over het algemeen betaalbaar en heeft het een langere levensduur.

  Als je van plan bent om lang op dezelfde plek te blijven, kan het uiteindelijk voordeliger zijn. Deze vloer is gemakkelijk te onderhouden en geschikt voor vloerverwarming. Het nadeel is dat de vloer dun is, waardoor je hem bijvoorbeeld niet over een oude vloer kunt leggen; de ondergrond moet gelijkmatig zijn.

  Terug naar het overzicht