Een jong stel is net gaan samenwonen en pakt dozen uit.

Samenwonen stap voor stap: handige tips voor een succesvolle start

26 april 2024

Laatste update: 14 oktober 2024

Afbeelding auteur

Jelle

Hebben jullie eindelijk jullie droomhuis gevonden? Of zijn jullie echt toe aan de volgende stap in jullie relatie? Dan kan het samenwonen beginnen! Er komt echter meer bij kijken dan je misschien op het eerste gezicht denkt. Van je adreswijziging doorgeven tot het afsluiten van een samenlevingscontract – wij helpen je op weg!

Inhoudsopgave

Vijf signalen dat het tijd is om samen te gaan wonen

Wanneer ben je klaar om samen te gaan wonen? Het antwoord op deze vraag verschilt per persoon. Als jullie toekomstplannen en financiën op één lijn liggen, is het wellicht hét perfecte moment om de stap te zetten. Hier zijn vijf signalen dat jullie klaar zijn:

  1. Veel tijd samen: Jullie brengen de meeste nachten samen door.
  2. Open over financiën: Jullie zijn eerlijk over geld en delen kosten comfortabel.
  3. Vertrouwen en commitment: Jullie relatie is stabiel en jullie zijn toegewijd.
  4. Overeenstemming over toekomst: Jullie hebben vergelijkbare toekomstplannen.
  5. Goede communicatie: Jullie kunnen samen problemen oplossen.

Twee vrienden wonen samen en zijn aan het koken.

Samenwonen met een vriend

De voordelen van samenwonen met vrienden

Samenwonen met een vriend is niet alleen gezellig, maar ook financieel aantrekkelijk. Het delen van kosten, zoals huur en boodschappen, maakt het makkelijker om kosten te besparen. Om mogelijke conflicten te voorkomen, is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over financiën, huishoudelijke taken, en privacy.

Het 'friends-contract'

Met een 'friends-contract' kunnen twee vrienden samen een sociale huurwoning huren en de kosten delen. Dit contract is speciaal ontworpen voor woningen die te groot zijn voor alleenstaanden. Het 'friends-contract' helpt niet alleen het woningtekort verlichten, maar zorgt er ook voor dat grotere woningen efficiënter worden benut.

Meer weten over de mogelijkheden van samenwonen met vrienden? Bekijk dan deze blog over samenwonen.!

Wat moet je regelen als je gaat samenwonen?

Bij samenwonen komt meer kijken dan alleen het delen van een woning. Hier zijn enkele belangrijke zaken om te regelen:

Adreswijziging en verzekeringen

  • Adreswijziging: Geef jullie nieuwe adres door aan de gemeente.
  • Verzekeringen: Voeg jullie verzekeringen samen, zoals inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering, en overweeg een gezamenlijke bankrekening voor gezamenlijke kosten.

Samenlevingscontract

Het kan verstandig zijn om een samenlevingscontract op te stellen, vooral als jullie niet getrouwd zijn of geen geregistreerd partnerschap hebben. Dit contract biedt juridische duidelijkheid over bezittingen, financiën, en verantwoordelijkheden.

Wat is een samenlevingscontract?

Samenlevingscontract kosten

Een samenlevingscontract is een juridisch document waarin afspraken worden vastgelegd over gezamenlijke huishoudelijke kosten, eigendommen, en financiën. De kosten voor een samenlevingscontract kunnen variëren tussen de €300 en €700, afhankelijk van het notariskantoor. Vergelijk prijzen voor het beste aanbod.

Samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap?

Een samenlevingscontract regelt vooral de financiële aspecten, terwijl een geregistreerd partnerschap ook juridische erkenning biedt. Dit laatste is vergelijkbaar met een huwelijk en omvat rechten zoals alimentatie en erfrecht. Het belangrijkste verschil ligt in de juridische status: een geregistreerd partnerschap heeft meer juridische implicaties.

Samenlevingscontract ontbinden

Het ontbinden van een samenlevingscontract is eenvoudig en kan zonder tussenkomst van de rechter. Schrijf het beëindigen van het contract bij voorkeur schriftelijk vast, en regel de verdeling van bezittingen onder begeleiding van een notaris of juridisch adviseur indien nodig.

Samenwonen zonder samenlevingscontract

Je kunt er ook voor kiezen om samen te wonen zonder samenlevingscontract. In dat geval blijven bezittingen en financiën standaard gescheiden, tenzij jullie hier andere afspraken over maken.

Een koppel tekent een samenlevingscontract bij de notaris

Contracten en abonnementen afsluiten

In jullie nieuwe woning willen jullie natuurlijk beschikken over internet, verwarming, en andere nutsvoorzieningen. Het is belangrijk om deze contracten op tijd te regelen om verrassingen te voorkomen. Denk ook aan de verzekeringen die belangrijk zijn bij het samenwonen:

  • Inboedelverzekering: Beschermt gezamenlijke bezittingen.
  • Aansprakelijkheidsverzekering: Dekking voor schade aan anderen.
  • Opstalverzekering: Verplicht voor huiseigenaren.
  • Rechtsbijstandverzekering: Hulp bij juridische conflicten.
  • Overlijdensrisicoverzekering: Voor bescherming bij gedeelde hypotheek.

Samenwonen en toeslagen

Invloed op toeslagen

Samenwonen kan invloed hebben op toeslagen zoals zorg- en huurtoeslag. Jullie inkomens en vermogens worden samengeteld, wat bepaalt of jullie nog recht hebben op toeslagen. Geef veranderingen in jullie woonsituatie tijdig door aan de Belastingdienst om problemen te voorkomen.

Zorgtoeslag en toeslagpartnerschap

Bij samenwonen kan de Belastingdienst jullie als 'toeslagpartners' zien, afhankelijk van jullie situatie. Dit betekent dat jullie gezamenlijke inkomen en vermogen de hoogte van de zorgtoeslag beïnvloeden. In 2024 mag dit inkomen niet hoger zijn dan €47.368 en het vermogen niet hoger dan €177.301 om in aanmerking te komen.

Huurtoeslag en samenwonen

Ook voor de huurtoeslag geldt dat de inkomens en vermogens worden samengeteld. Controleer altijd wat de veranderingen betekenen voor je toeslag, zodat je later geen toeslag hoeft terug te betalen.

Een jong stel woont samen zonder samenlevingscontract

Leestip: Dit moet jij regelen als je je eerste huurwoning in trekt!

Andere aandachtspunten bij samenwonen

Gezamenlijke rekening

Een gezamenlijke rekening maakt het beheren van gezamenlijke financiën eenvoudiger. Het biedt een duidelijk overzicht van gezamenlijke uitgaven zoals huur, boodschappen, en nutsvoorzieningen.

Invloed op AOW-uitkering

Als je AOW ontvangt, let er dan op dat samenwonen invloed kan hebben op je uitkering. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) verlaagt je AOW-uitkering naar het tarief voor gehuwden. Meld je nieuwe woonsituatie tijdig aan de SVB om boetes te voorkomen.

Kan je samenwonen zonder toeslagpartner te zijn?

Ja, je kunt samenwonen zonder toeslagpartner te zijn, maar dit hangt af van specifieke omstandigheden. Als je samenwoont zonder een fiscaal partnerschap of samenlevingscontract, en geen kinderen deelt of elkaars pensioenpartner bent, dan ben je in sommige gevallen niet automatisch elkaars toeslagpartner.

Jongevrouw zoekt uit hoe het zit met samenwonen en toeslagen op haar laptop

Leuke cadeaus voor het samenwonen

Standaard housewarming cadeaus zoals geurkaarsen, bloemen, of een goede fles wijn zijn altijd leuk om te geven én te krijgen. Ze zijn praktisch, stijlvol en vallen meestal goed in de smaak. Ook valt een cadeaubon voor een interieurwinkel altijd in de smaak.

Samenwoonkaarten versturen

Samenwonen is een bijzondere stap die je graag wilt delen met vrienden en familie. Bij kaartjetogo kun je kiezen uit een breed aanbod aan samenwoonkaarten en leuke tekstinspiratie vinden om jullie nieuws te delen.

Bij samenwonen horen ook housewarming cadeaus! Denk aan geurkaarsen, bloemen, of een cadeaubon voor een interieurwinkel. Voor meer ideeën, lees onze blog: Dit zijn 15 originele housewarming cadeau ideeën.

Conclusie

Samenwonen biedt talloze voordelen, van gedeelde kosten tot een versterkte band. Vergeet niet de praktische zaken te regelen, zoals adreswijzigingen, verzekeringen, en eventueel een samenlevingscontract. Met goede afspraken leggen jullie de basis voor een succesvolle start in jullie nieuwe thuis.

Terug naar het overzicht