Een jong stel is net gaan samenwonen en pakt dozen uit.

Wil je gaan samenwonen? Dit moet je allemaal regelen

26 april 2024

Laatste update: 29 april 2024

Afbeelding auteur

Jelle

Hebben jullie eindelijk jullie droomhuis gevonden? Of zijn jullie echt toe aan de volgende stap in jullie relatie? Dan kan het samenwonen beginnen! Hier komt echter meer bij kijken dan je misschien op het eerste gezicht denkt. Van je adreswijziging doorgeven, tot het afsluiten van een samenlevingscontract: wij helpen je op weg!

Inhoudsopgave

    Vijf signalen dat het tijd is om samen te gaan wonen

    Wanneer ben je klaar om samen te gaan wonen? Het antwoord op deze vraag zal per persoon verschillen. Zit je in een stabiele relatie en kunnen jullie goed met elkaar communiceren? Zijn jullie toekomstplannen op elkaar afgestemd en liggen jullie verwachtingen en financiën op één lijn? Dan is het wellicht hét perfecte moment om die stap te zetten.

    1. Veel tijd samen: Jullie brengen de meeste nachten samen door.
    2. Open over financiën: Jullie zijn eerlijk over geld en comfortabel met het delen van kosten.
    3. Vertrouwen en commitment: Jullie relatie is stabiel en jullie zijn toegewijd aan elkaar.
    4. Overeenstemming over toekomst: Jullie hebben vergelijkbare toekomstplannen.
    5. Goede communicatie: Jullie kunnen goed samen problemen oplossen.

    Samenwonen met een vriend

    Samenwonen met een vriend is niet alleen gezellig, maar ook financieel aantrekkelijk. Het biedt de mogelijkheid om gezamenlijke kosten te delen, zoals huur, boodschappen en andere huishoudelijke uitgaven. Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken over financiën, huishoudelijke taken, en privacy om mogelijke conflicten te voorkomen. Door goede communicatie en heldere afspraken kunnen jullie beiden profiteren van een gedeeld thuis zonder onnodige spanningen.

    Twee vrienden wonen samen en zijn aan het koken.

    Met 'friends-contract' samenwonen met vrienden

    Een 'friends-contract' maakt het mogelijk voor twee vrienden om samen een sociale huurwoning te huren en de kosten te delen. Deze optie is speciaal voor woningen die te groot zijn voor alleenstaanden. Het idee hierachter is niet alleen het verlichten van het woningtekort, maar ook het efficiënter gebruiken van grotere woningen.

    Meer weten over de mogelijkheden van samenwonen met vrienden? Bekijk dan deze blog!

    Wat moet je allemaal regelen wanneer je gaat samenwonen?

    Bij samenwonen komt meer kijken dan alleen het delen van een adres. Het is belangrijk om verschillende praktische zaken goed te regelen. Denk aan het doorgeven van jullie adreswijziging aan de gemeente, het samenvoegen van verzekeringen zoals inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering, en het organiseren van gezamenlijke financiën, mogelijk via een gezamenlijke bankrekening. Ook is het slim om na te denken over een samenlevingscontract als je niet getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, voor juridische duidelijkheid over bezittingen en verantwoordelijkheden.

    Samenlevingscontract

    Wanneer je niet getrouwd bent, of een geregistreerd partnerschap hebt, is het is slim om te overwegen om een samenlevingscontract op te stellen. Dit is een juridisch document waarin de afspraken en voorwaarden zijn vastgelegd tussen beide partners met betrekking tot hun gezamenlijke huishouding, betaling van de huurprijs, eigendommen, financiën en eventuele kinderen.. We gaan er natuurlijk niet uit dat je uit elkaar gaat, maar je kan het maar beter goed geregeld hebben voordat jullie straks echt lopen te kibbelen om een CD.

    Samenlevingscontract kosten

    De kosten voor het opstellen van een samenlevingscontract kunnen variëren. Meestal worden deze contracten opgesteld door een notaris en de kosten hangen af van het notariskantoor. Gemiddeld liggen de kosten tussen de 300 en 700 euro. Het is aan te raden om prijzen te vergelijken, aangezien sommige notarissen vaste pakketten aanbieden voor samenwonende koppels.

    Een koppel tekent een samenlevingscontract bij de notaris

    Samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap

    Een samenlevingscontract en een geregistreerd partnerschap zijn beide manieren om de relatie tussen partners formeel vast te leggen, maar dienen verschillende doeleinden. Een samenlevingscontract is vooral nuttig voor het regelen van financiële afspraken en bezit, terwijl een geregistreerd partnerschap ook juridische erkenning biedt vergelijkbaar met een huwelijk, inclusief familierechtelijke gevolgen zoals erf- en alimentatierechten.

    Verschil tussen samenlevingscontract en geregistreerd partnerschap

    Het belangrijkste verschil tussen een samenlevingscontract en een geregistreerd partnerschap is de juridische status. Een geregistreerd partnerschap biedt vergelijkbare rechten en plichten als een huwelijk, waaronder het recht op alimentatie en erfrechtelijke aanspraken. Een samenlevingscontract regelt vooral de financiële aspecten van het samenleven zonder deze uitgebreide juridische implicaties.

    Samenlevingscontract ontbinden

    Het ontbinden van een samenlevingscontract is relatief eenvoudig en kan zonder tussenkomst van de rechter. Beide partijen moeten overeenkomen dat ze het contract willen beëindigen, en dit idealiter schriftelijk vastleggen. Als er bezittingen of schulden verdeeld moeten worden, is het verstandig dit onder begeleiding van een notaris of juridisch adviseur te doen om conflicten te voorkomen.

    Samenwonen zonder samenlevingscontract

    Je kunt overigens zeker samenwonen zonder een samenlevingscontract. Dit contract is niet verplicht en veel stellen kiezen ervoor om zonder te wonen. Zonder zo'n contract zijn jullie bezittingen en financiën standaard gescheiden, tenzij jullie dit anders afspreken. Het blijft slim om duidelijke afspraken te maken over hoe jullie de kosten voor bijvoorbeeld huur, boodschappen en meubels verdelen. Dit helpt eventuele misverstanden in de toekomst te voorkomen.

    Een jong stel woont samen zonder samenlevingscontract

    Contracten en abonnementen afsluiten

    In jullie nieuwe woning willen jullie natuurlijk ook beschikken over televisie, internet, verwarming, en verlichting, en mogelijk ook over verzekeringen. Het is essentieel om deze contracten op tijd te regelen. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat je de eerste weken zonder internet zit.

    Welke verzekeringen heb ik nodig bij samenwonen?

    Je kunt sommige polissen samenvoegen, zoals de inboedelverzekering, zodat je geen dubbele verzekeringen afsluit wat vaak goedkoper is. Het is belangrijk om je verzekeraar te informeren over je nieuwe woonsituatie, omdat dit de dekking en premie kan beïnvloeden. Denk ook aan het aanpassen of afsluiten van nieuwe polissen die passen bij jullie gecombineerde bezittingen en verantwoordelijkheden. Check of jullie wellicht extra dekking nodig hebben of dat bepaalde risico's beter gedekt moeten worden.

    Leestip: Dit moet jij regelen als je je eerste huurwoning in trekt!

    Als je gaat samenwonen, zijn er een aantal belangrijke verzekeringen om te overwegen:

    1. Inboedelverzekering: Bescherm je gezamenlijke bezittingen tegen schade en diefstal.

    2. Aansprakelijkheidsverzekering: Dekking voor schade die een van jullie veroorzaakt aan anderen of hun bezittingen.

    3. Opstalverzekering: Als jullie eigenaar zijn van de woning, dekt deze verzekering schade aan het huis zelf.

    4. Rechtsbijstandverzekering: Kan handig zijn voor juridische hulp bij conflicten.

    5. Overlijdensrisicoverzekering: Belangrijk om te overwegen, vooral als je een hypotheek deelt.

    Meer weten? Bekijk dan ook eens: Deze drie verzekeringen zijn onmisbaar voor huurders.

    Gezamenlijke rekening

    Een gezamenlijke rekening openen als je gaat samenwonen maakt het een stuk eenvoudiger om jullie gezamenlijke financiën te beheren. Het biedt een helder overzicht van uitgaven zoals huur, boodschappen en nutsvoorzieningen en zo kunnen jullie samen sparen. Dit bevordert niet alleen transparantie, maar helpt ook bij het efficiënt inrichten van jullie budget, zodat jullie altijd weten waar het geld precies naartoe gaat.

    Jong koppel is gaan samenwonen en pakken verhuisdozen uit

    Samenwonen en toeslagen

    Wanneer je gaat samenwonen, kan dit invloed hebben op de toeslagen die je ontvangt, zoals zorgtoeslag en huurtoeslag. De inkomens en vermogens van jou en je partner worden samengeteld om te bepalen of je nog recht hebt op deze toeslagen. Het is belangrijk om wijzigingen in je woonsituatie tijdig door te geven aan de Belastingdienst om te voorkomen dat je onverwacht moet terugbetalen of toeslagen misloopt.

    Zorgtoeslag samenwonen

    Wanneer je een samenlevingscontract hebt afgesloten, getrouwd bent of geregistreerd partners bent, heeft dit invloed op de hoogte van je zorgtoeslag. Wanneer je in deze gevallen gaat samenwonen, word je elkaars 'toeslagpartner.' Dit betekent dat jullie gezamenlijke inkomen en vermogen bepalend zijn voor de hoogte van de zorgtoeslag. In 2024 mag het gezamenlijke inkomen niet hoger zijn dan € 47.368 per jaar en het gezamenlijke vermogen niet hoger dan € 177.301 om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag.

    Bekijk ook: Garant staan bij huren: dit is alles wat je moet weten.

    Kan je samenwonen zonder toeslagpartner te zijn?

    Ja, je kunt samenwonen zonder toeslagpartner te zijn, maar dit hangt af van specifieke omstandigheden. Als je samenwoont zonder een fiscaal partnerschap of samenlevingscontract, en geen kinderen deelt of elkaars pensioenpartner bent, dan ben je in sommige gevallen niet automatisch elkaars toeslagpartner. Het is belangrijk om de specifieke criteria die de Belastingdienst stelt, goed na te gaan om zeker te zijn van jullie situatie.

    Jongevrouw zoekt uit hoe het zit met samenwonen en toeslagen op haar laptop

    Huurtoeslag en samenwonen

    Als je gaat samenwonen, worden jullie inkomens en vermogens samengeteld. Dit gezamenlijke bedrag bepaalt of je nog recht hebt op huurtoeslag. Vergeet niet alle veranderingen in je woonsituatie snel door te geven aan de Belastingdienst. Zo ontvang je de juiste toeslag en voorkom je dat je later moet terugbetalen.

    Wil je weten hoe je de huurtoeslag kunt berekenen? Check het hier!

    Ik ontvang AOW, krijg ik een boete als ik ga samenwonen?

    Als je AOW ontvangt, moet je opletten als je gaat samenwonen. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) past dan namelijk je AOW-uitkering aan naar het tarief voor gehuwden, wat lager is dan voor alleenstaanden. Vergeet dus niet om je nieuwe woonsituatie te melden bij de SVB. Als je dit niet doet, riskeer je een boete en moet je mogelijk te veel ontvangen AOW terugbetalen. Zorg dus dat je alles netjes op tijd doorgeeft!

    Wat zijn je rechten na 5 jaar samenwonen?

    Na 5 jaar samenwonen in Nederland zijn er geen automatische wettelijke rechten zoals bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Echter, je kunt wel rechten en plichten hebben opgebouwd rondom pensioenregelingen of erfrecht, mits dit vooraf vastgelegd is in een samenlevingscontract. Ook kunnen er afspraken gemaakt zijn over het verdelen van gezamenlijk bezit bij een eventuele scheiding. Het is belangrijk deze afspraken goed vast te leggen om toekomstige problemen te voorkomen.

    Leuke cadeaus voor het samenwonen

    Standaard housewarming cadeaus zoals geurkaarsen, bloemen, of een goede fles wijn zijn altijd leuk om te geven én te krijgen. Ze zijn praktisch, stijlvol en vallen meestal goed in de smaak. Ook valt een cadeaubon voor een interieurwinkel altijd in de smaak.

    Ben je opzoek cadeau ideeën? Bekijk dan eens: Dit zijn 15 originele housewarming cadeau ideeën.

    Samenwoon kaarten versturen

    Samenwonen is nu eenmaal een bijzondere stap in jullie relatie en dat wil je natuurlijk graag aan al je vrienden en familie laten weten. Bij kaartjetogo vind je een breed aanbod aan verschillende samenwonen kaarten waarvan er vast een tussen zit die bij jullie past.

    Tekst inspiratie voor samenwonen

    Ben je op zoek naar een leuke tekst die op de verhuiskaart kan? Of wil je juist een kaartje sturen naar een vriendin die net is gaan samenwonen? Van grappige teksten tot diepzinnige quotes: op de site van kaartjetogo vindt je volop inspiratie van leuke teksten die met samenwonen te maken hebben.

    Terug naar het overzicht