Onderaanzicht van een een appartementencomplex in Strijp-S, een van de meest inspirerende woonwijken in Nederland.

15x Inspirerende woonwijken in Nederland

04 december 2023

Laatste update: 22 maart 2024

Op zoek naar de beste woonwijk voor je volgende huurwoning? Of je nu valt voor de charme van oude stadscentra of juist gaat voor de wow-factor van moderne architectuur, er is altijd wel een plek die je hart sneller laat kloppen. In deze blog nemen we je mee op een tocht langs 15 fantastische wijken waar mensen wonen, elk met hun eigen karakter en verhaal!

Inhoudsopgave

  1. Strijp-S, Eindhoven

  Strijp-S, gelegen in het kloppende hart van Eindhoven, is waar industrieel erfgoed en moderne creativiteit elkaar omarmen. Ooit de thuisbasis van het bedrijf Philips, nu een bruisend canvas voor creatieve geesten. Deze wijk is een smeltkroes van innovatieve startups, trendy kunstateliers en alles ertussenin. Strijp-S biedt een urban vibe die je nergens anders vindt, met ruige, industriële gebouwen die een nieuw leven hebben gekregen. Hier wordt je niet geleefd, maar elke dag geïnspireerd.

  Een appartementencomplex in Strijp-S, een van de leukste woonwijken van Nederland. Het appartement staat ook wel bekend als verticaal bos.

  2. Roombeek, Enschede

  Ooit gehoord van ''als een feniks uit de as herrijzen''? Dan moet je bij Roombeek in Enschede zijn. Na de schokkende vuurwerkramp in 2000 heeft deze mooie woonwijk zich ontpopt tot een symbool van kracht en innovatie. En voor de kunstliefhebbers? Roombeek verrast je met het indrukwekkende Rijksmuseum Twenthe en talloze galerieën die de creatieve geest prikkelen. De wijk is niet alleen is herbouwd, maar heruitgevonden als een bruisend hart van cultuur en samenhang.

  3. Belcrum, Breda

  Belcrum in Breda is het toonbeeld van een geslaagde metamorfose. Vroeger een rauwe industriële buurt, nu een hippe hotspot waar gezinnen en creatievelingen samenkomen. Het is een wijk waar oude jaren '30 panden hand in hand gaan met strakke nieuwbouw, wat een unieke charme creëert. Hier vind je een gemeenschap die bruist van energie en innovatie, waar elk straathoekje een nieuw verhaal vertelt!

  Wist je dat...
  Breda tot de top tien grootste gemeenten in Nederland behoort? Ontdek meer in deze blog!

  4. Reitdiephaven, Groningen

  Wie droomt van een Scandinavische woonstijl hoeft niet per se de grens over; Reitdiephaven in Groningen brengt deze droom naar Nederland. Deze unieke woonwijk is niet alleen een havenwijk, maar een levend schilderij. De kleurrijke huizen, met hun gevels die schitterend reflecteren in het kalme havenwater, creëren een betoverende sfeer die doet denken aan een kleurrijk Noors vissersdorp. Reitdiephaven is ongetwijfeld een mooie woonwijk in Nederland!

  Reitdiephaven, een kleurrijke en leuke woonwijk in de stad Groningen.

  5. Wittevrouwen, Utrecht

  Wittevrouwen is een wijk in Utrecht waar de tijd lijkt te dansen tussen heden en verleden. Met haar knusse straatjes en sfeervolle koffietentjes ademt deze buurt een onweerstaanbare Utrechtse charme. Hier vind je een rijke historie op een mooie plek die naadloos overvloeit in een bruisend, hedendaags stadsleven. Een wandeling door Wittevrouwen voelt als een tijdreis waarbij elke hoek zijn eigen verhaal vertelt.

  Lees ook: Dit zijn de 5 duurste huurwoningen op Huurstunt.

  6. Blaak, Rotterdam

  De Kubuswoningen in Blaak, Rotterdam, zijn een feest voor het oog en een uitdaging voor het evenwichtsgevoel. Deze architectonische hoogstandjes van Piet Blom zijn een speeltuin van optische illusies. Wonen in een Kubuswoning is als leven in een 3D-puzzel – het houdt je scherp, creatief en altijd een beetje op je hoede. Dus, als je een draai kunt geven aan je interieur zonder misselijk te worden, dan is Blaak de place to be!

  De kubuswoningen in de mooie woonwijk Blaak in Rotterdam.

  7. Piushaven, Tilburg

  Piushaven is niet zomaar een havenwijk in Tilburg; deze voormalige industriële haven is omgetoverd tot een trendy woon- en leefgebied. Denk aan stijlvolle appartementen en lofts met uitzicht over het water, waar het wemelt van de levendigheid. Of je nu een jonge professional bent of een gezin, Piushaven biedt als mooie woonwijk voor ieder wat wils. Het is een plek waar elke dag iets nieuws te beleven valt en de gemeenschap centraal staat.

  8. Sphinxkwartier, Maastricht

  In het Sphinxkwartier in Maastricht proef je de sfeer van een oud industrieel hart dat getransformeerd is tot een hippe, eigenwijze woonwijk. Waar ooit de Sphinx-aardewerkfabriek stond, vind je nu een spannende mix van moderne woningen, unieke kantoren en culturele pareltjes zoals de Muziekgieterij en de Sphinxpassage. Het is dé woonwijk voor de moderne stadsbewoner die net dat beetje extra zoekt.

  Kan je huurwoning wel wat gezelligheid gebruiken? Lees hier meer over Hygge voor huurders!

  9. De Pijp, Amsterdam

  De Pijp in Amsterdam is dé plek waar levensgenieters en cultuurliefhebbers samenkomen. Deze bruisende woonwijk is een kleurrijke cocktail van culturen en stijlen. Overal waar je kijkt vind je hippe bars, internationale eetgelegenheden en natuurlijk de beroemde Albert Cuypmarkt, het kloppende hart van de buurt. In De Pijp beleef je Amsterdam op zijn best: dynamisch, divers en altijd verrassend.

  De Pijp, met zijn karakteristieke herenhuizen die lijken te dansen. Een van de mooiste woonwijken van Nederland.

  10. De Bergen, Eindhoven

  Deze schilderachtige mooie woonwijk, in het hartje van Eindhoven, is een speeltuin voor elke kunstminnaar. Flaneer door straten zoals de Kleine Berg, waar je struikelt over kunstgalerieën zoals de eigenzinnige Galerie Nasty Alice, of laat je inspireren in de creatieve hub Kazerne. Maar er is meer! Plof neer voor een koffie in het iconische Café Berlage of snuffel rond in de unieke boetiekjes. Deze woonwijk is perfect voor iedereen die van een dosis kunst met een koffie (of twee) houdt.

  Meer weten over Eindhoven? Je leest het op Huurstunt!

  11. De Waalsprong, Nijmegen

  De Waalsprong in Nijmegen is waar modern wonen, duurzaamheid en groen samenkomen in een harmonieuze dans. Deze toekomstgerichte wijk is een etalage van innovatieve stedenbouw, een plek waar je de stad van morgen vandaag al beleeft. Met woonprojecten zoals Grote Boel en Hof van Holland, die duurzaamheid en stijl combineren, biedt De Waalsprong een frisse blik op leefbaarheid. Deze wijk is niet alleen een feest voor het oog, maar ook voor de ziel.

  12. Het Paleiskwartier, 's-Hertogenbosch

  Het Paleiskwartier in 's-Hertogenbosch is een hypermoderne woonwijk, een steenworp verwijderd van de historische binnenstad, en een waar architecturaal paradijs. Hier flaneer je tussen indrukwekkende gebouwen zoals het Paleis van Justitie en de Armada appartementen, terwijl je nog steeds de echo's van de oude stad voelt. Het is dé hotspot voor wie wil genieten van stadsleven met een eigentijdse twist.

  Verken Den Bosch: de perfecte stad voor woningzoekenden!

  13. De Jordaan, Amsterdam

  Stap binnen in de Jordaan en je betreedt een levendige symfonie van typisch Amsterdamse gezelligheid. Deze iconische woonwijk, ooit het kloppend hart van de arbeidersklasse, zingt nu een melodie van culturele rijkdom en artistieke flair. De Jordaan is een labyrint van smalle straatjes en schilderachtige grachten, elk met hun eigen verhaal. Hier krioelt het van de authentieke bruine cafés, moderne ateliers en hippe boetiekjes. In de Jordaan proef je de ware ziel van Amsterdam - een plek waar traditie en vernieuwing hand in hand gaan en waar elke hoek een nieuwe ontdekking is.

  Een fiets geparkeerd in een straat in de Jordaan in Amsterdam. Een van de meest inspirerende woonwijken in Nederland.

  14. Klarendal, Arnhem

  Fan van fashion? Het Modekwartier, in de woonwijk Klarendal vlakbij het centrum van Arnhem, is een walhalla voor de mode- en designfanaten. Deze creatieve broedplaats is een kleurrijke collage van mode, kunst en unieke designs. Hier vind je ateliers en boetiekjes waar lokale ontwerpers hun hart en ziel in elk stuk leggen of zich inzetten voor de wereld om zich heen, zoals bij het bekende Sjaal met Verhaal. Hier vind je een levendige gemeenschap waar innovatie en creativiteit de boventoon voeren.

  15. Ceramique, Maastricht

  Ceramique in Maastricht, dat is pas wonen met flair! Deze moderne wijk, genesteld aan de oevers van de Maas, is een schouwspel van architecturale meesterwerken en artistieke expressie. Hier wandel je tussen kunst en architectuur, waar elk gebouw zijn eigen verhaal vertelt, zoals het opvallende Bonnefantenmuseum dat de lucht kust. Ceramique is dé plek voor de levensgenieter die houdt van een stedelijke vibe, verpakt in een stijlvol, groen jasje.

  Het Bonnefantenmuseum in Maastricht, een opvallend gebouw in een woonwijk met artistieke flair

  Mooie woonwijken in Nederland

  Zo, dat waren ze - 15 inspirerende woonwijken die Nederland te bieden heeft. Elke woonwijk heeft zijn eigen unieke charme en kenmerken, waardoor ze stuk voor stuk een bezoek waard zijn. Of je nu houdt van historische buurten, moderne architectuur of creatieve hotspots, Nederland heeft voor ieder wat wils. Ontdek deze prachtige woonwijken en meer op Huurstunt. Wat vindt jij de leukste woonwijk?