Schrift met pen op een houten ondergrond

Zó kun je reageren op een huurwoning + voorbeeldbrief

18 maart 2021

Laatste update: 11 juli 2024

Afbeelding auteur

Jelle

Je hebt een mooie woning gevonden op Huurstunt. En wat blijkt? Hij is nog betaalbaar ook! Zo snel mogelijk reageren, dus. Je wilt een goede eerste indruk maken, zodat je snel langs mag komen voor een bezichtiging

Belangrijkste punten uit de blogpost

 • Spreid je kansen: Reageer op meerdere huurwoningen en meld je aan voor woningupdates om het laatste aanbod te ontvangen.
 • Lees de advertentie goed: Zorg ervoor dat je voldoet aan de eisen in de advertentie om onnodige vragen te vermijden en je kansen te vergroten.
 • Stel een persoonlijke reactie op: Schrijf een persoonlijke en enthousiaste reactie, controleer contactgegevens en stel jezelf kort voor.
Inhoudsopgave

  Stappenplan om je kansen te vergroten

  Hieronder lees je hoe je de meeste kans maakt op een uitnodiging. Volg de volgende stappen en haal het meeste uit je Premium-account!

  Stap 1: Spreid je kansen

  Een reden dat sommige woningzoekers niet direct succes boeken, is dat ze alle hoop vestigen op één huurwoning. Ze zetten hun zinnen op dat mooie appartement en wachten hoopvol af tot de eigenaar iets terugstuurt. Sommige verhuurders wachten alleen liever tot ze een handvol reacties hebben binnengekregen, dus kan die reactie soms wat lang op zich laten wachten.

  In die tijd zou je ook verder kunnen gaan met zoeken. Er worden iedere dag nieuwe huurwoningen geplaatst op ons platform, dus wil je niet achter het net vissen. Houd je ogen dus goed open, en mis het laatste aanbod niet. Meld je gratis aan voor woningupdates om de nieuwste huurwoningen in de mail te krijgen. Reageer op verschillende appartementen en maak de kans groter dat je een berichtje terugkrijgt.

  Stap 2: Neem de advertentie onder de loep

  Voordat je in alle haast een reactie opstelt: lees de advertentie eerst goed door. Vragen die je nog hebt, worden vaak al beantwoord in de woningomschrijving.

  • Denk aan de huurprijs, woonoppervlakte, het aantal kamers en de huurvoorwaarden. Neem de advertentie onder de loep, zodat je straks geen onnodige vragen hoeft te stellen. Dit komt namelijk over als desinteresse, en dat wil je koste wat het kost voorkomen.
  • Reageer ook alleen op woningen waar je daadwerkelijk kans op hebt. Voldoe je niet aan de eisen of val je niet onder de doelgroep? Dan kun je beter op zoek naar een andere advertentie.
  • Je kunt die studio nog zo mooi vinden. Als je ‘m niet kunt betalen, heeft reageren geen zin. Verhuurders wijken bijna nooit van hun eisenpakket, dus is de kans dat je die huurwoning mag gaan huren minimaal.

  Bekijk ook: Huurbudget: Zo bereken je voor hoeveel geld je kunt huren

  Stap 3: De perfecte reactie opstellen

  Tijd om een enthousiaste reactie te sturen! Hoe je die opstelt, is aan jou. Een standaardreactie kopiëren en plakken vinden wij alleen een minder goed idee. Je kunt het best zelf een bericht typen. Dat komt heel wat persoonlijker over. Een aantal dingen zijn altijd verstandig om te noemen, zoals een juist e-mailadres en/of telefoonnummer waarop de verhuurder je kan bereiken.

  Controleer deze gegevens dus goed, en stel jezelf ook kort voor. Vertel in een paar zinnen iets over jezelf en waarom je hebt besloten om te reageren op de advertentie. Zoiets zou weleens doorslaggevend kunnen zijn voor de verhuurder.

  Wat je onder andere in je reactie kunt noemen:

  • Hoe heet je en hoe oud ben je?
  • Waar woon je op dit moment?
  • Waar werk of studeer je?
  • Wat voor persoon ben je?
  • Waarom zou je hier graag wonen?

  Stap 4: Eisen is afwijzen

  Wat juist weer averechts werkt, is enorm hoge eisen hebben. Die luxe heb je als huurder helaas niet. Zinnen met ‘ik wil’ of ‘ik moet’ kun je daarom beter vermijden. Bescheidenheid loont vaak meer.Het zou natuurlijk eeuwig zonde zijn als een verkeerde verwoording ervoor zorgt dat je die kamer misloopt. Blijf daarom ook altijd beleefd naar verhuurders, ook als je een afwijzing krijgt.

  Die teleurstelling is voor sommige mensen nog wel eens de reden om onredelijk te reageren. Toch kun je altijd beter vriendelijk reageren dan boos. Veel verhuurders hebben meerdere panden in hun bezit. Wie weet heeft deze nog een ander mooi aanbod voor je! Die kun je natuurlijk op je buik schrijven als je onvriendelijk bent geweest.

  Stap 5: Check, check, dubbelcheck

  Klaar om op die verzendknop te drukken? Nog even geduld! Verstuur jouw reactie pas als je zeker weet dat er geen grammaticale of spelfouten in staan.

  Die zien verhuurders namelijk al gauw als onverzorgd. Weer een teken van desinteresse, dus. Een verhuurder zoekt de ideale huurder voor zijn huurwoning en de kans dat een slordige reactie buiten de boot valt, is groot. Zorg er dus in ieder geval voor dat je bericht foutloos is. Laat eventueel ook iemand anders je bericht controleren. Twee paar ogen zien altijd meer dan één.

  Voorbeeld motivatiebrief huurwoning

  Goedemorgen,

  We willen via deze e-mail graag laten weten dat we erg enthousiast zijn over het appartement aan de straatnaam in woonplaats en maken graag onze interesse kenbaar.

  Wij, Nick en Imke, zijn een jong stel die op zoek zijn naar een mooie plek om voor het eerst samen te gaan wonen. We hebben elkaar in plaatsnaam ontmoet en na 3 jaar op en neer te hebben gereisd tussen onze studentenkamers, zijn we klaar voor de volgende stap.

  Ik, Nick, 25, werk als data analist in plaatsnaam na hier te hebben gestudeerd. Inke, 23, studeert en verwacht  in de zomer de bachelor geneeskunde af te ronden. Daarnaast werkt ze bij het UMCG. Dus deze locatie, in combinatie met het feit dat het dichtbij het plantsoen ligt, lijkt ons super!

  Nu we de studententijd een beetje achter ons laten, zijn we op zoek naar een fijn plekje voor ons twee. Samen koken in de avond vinden we superleuk, en hoe heerlijk zou het zijn om de keuken, en zeker ook alle andere ruimtes, helemaal voor onszelf te hebben. Het appartement ziet er ruim uit en sluit goed aan op wat wij zoeken.

  We houden er van om in onze vrije tijd actief bezig te zijn in de sportschool. Daarnaast ontdekken we graag nieuwe eet- en koffietentjes in de hele stad. Twee van onze favorieten, ROOM en Buurman & Buurman, zijn gelukkig op loopafstand van dit appartement.

  We zijn ontzettend enthousiast geworden door de foto’s, locatie en de omschrijving van dit appartement.

  We zou dan ook graag een afspraak maken voor een bezichtiging. Als u nog vragen heeft, neem dan zeker contact met ons op!

  Met vriendelijke groet,

  Nick en Imke

  Voorbeeld introductiebrief na bezichtiging

  Soms kan een makelaar vragen om een introductiebrief voor de verhuurder. In zo'n brief stel je jezelf of jullie uitgebreider voor en vertel je waarom je het huis graag wil huren. Tip: plaats foto's van jou of jullie in het document zodat de verhuurder een beter beeld heeft.

  Geachte meneer, mevrouw,

  Ten eerste willen we u bedanken dat we langs mochten komen voor een bezichtiging. Naar aanleiding hiervan zijn we alleen maar enthousiaster geworden over het appartement aan de straatnaam in woonplaats De woning is ons goed bevallen en we zouden van dit appartement graag ons thuis maken.

  Graag stellen we ons voor:

  Ik, Nick, 25, ben opgegroeid in Arnhem, Gelderland. Ik zou mezelf omschrijven als een rustig, bedachtzaam maar gezellig persoon die na omzwervingen qua studie en woonplekken nu in Groningen zijn plek gevonden heeft.

  Ik, Imke, ben 23 jaar en  kom oorspronkelijk uit Zuid-Holland. Voor mijn studie ben ik naar het hoge noorden verhuisd, waar Nick en ik elkaar ontmoet hebben. Ik ben nog volop bezig met de studie Geneeskunde en verwacht aankomende zomer mijn bachelor af te ronden. Daarnaast werk ik 20 uur per week in het UMCG.

  Na drie jaar heen en weer te hebben gereisd tussen onze studentenkamers, zijn we er klaar voor om het studentenleven wat meer achter ons te laten en samen een fijne plek te vinden.

  De ligging van dit appartement spreekt ons erg aan omdat het dichtbij het station en het stadscentrum ligt, maar je je hier wel in een rustigere wijk bevindt. Ook hebben we het vermoeden dat de straat prachtig groen wordt in het voorjaar. Verder sluit dit appartement aan bij waar we naar op zoek zijn, mede door het ruime woonoppervlak en de grote ramen die voor veel licht zorgen.

  We zijn ervan overtuigd dat we betrouwbare en verantwoordelijke huurders zijn. In alle jaren die we hebben gehuurd, hebben we altijd (op tijd) aan onze huurverplichtingen voldaan. Ook hechten we, na 3 jaar in ‘studentenhuizen’ te hebben gewoond, veel waarde aan een schoon huis. We zijn bereid eventueel wat meubels over te nemen.

  Hopelijk hebben wij er u van overtuigd dat wij geschikte huurders zijn. Om een beeld aan het verhaal toe te voegen, hebben we twee foto’s bijgevoegd.

  Alvast bedankt voor de overweging en we horen graag van u.

  Als u nog vragen heeft, dan horen we het graag.

  Met vriendelijke groet,

  Nick & Imke

  Conclusie

  Het vinden van een betaalbare huurwoning is een uitdaging, maar met een goed doordachte aanpak kun je je kansen vergroten. Reageer op meerdere woningen, lees de advertenties zorgvuldig en stel een persoonlijke, enthousiaste reactie op. Vermijd hoge eisen en controleer je bericht op fouten. Door deze stappen te volgen, maak je een goede indruk op verhuurders en vergroot je de kans op een bezichtiging.

  Bekijk ook:

  stappenplan voor het reageren op een huurwoning infographic

  Terug naar het overzicht