Waarom er zoveel leegstaande panden zijn

Waarom er zoveel leegstaande panden zijn

31 maart 2023

Laatste update: 03 april 2023

Ben jij op zoek naar een huurwoning in Nederland? Dan ben je niet de enige. woningzoekenden nemen nu hun toevlucht in de vrije sector. Helaas staan er ook huurwoningen leeg in Nederland. Dit heeft verschillende oorzaken.

In deze blog lees je meer over waarom sommige huurwoningen niet bewoond worden en hoe je een woning kunt vinden op Huurstunt.

Waarom zijn er zoveel leegstaande huizen?

Volgens het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) staan er in Nederland begin 2023 zo'n 219.000 panden leeg, waaronder woningen, kantoren, en winkelpanden. In Amsterdam stonden begin dit jaar zo'n 19.000 woningen leeg. Nederland kampt al jaren met een statistisch woningtekort. Toch zijn deze leegstaande panden niet direct een oplossing voor dit tekort.

Het gaat bij een deel van de leegstaande panden om woningen die verbouwd worden of in de verkoop staan, maar nog niet verkocht zijn. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn zo'n 68.000 woningen langer dan een jaar leeg. Ook de hoge huurprijzen, de slechte staat van woningen, en speculaties en vastgoedbeleggingen zijn redenen voor leegstand.

Huurprijzen schieten door het dak

Eén van de redenen waarom huurhuizen in Nederland niet bewoond worden, is de hoge huurprijs. Veel huurwoningen zijn simpelweg te duur. Vooral in grote steden zoals Amsterdam, Utrecht en Rotterdam zijn de huurprijzen de afgelopen jaren flink gestegen. Hierdoor is het voor mensen lastig om een geschikte en betaalbare huurwoning te vinden.

Veel woningen in slechte staat

Een andere reden waarom huurwoningen niet bewoond worden, is de slechte staat van woningen. Huurwoningen zijn verouderd en hebben achterstallig onderhoud. Ook kan het zijn dat er sprake is van schimmel of vochtproblemen in de woning, wat het wonen er niet prettiger op maakt. Dit maakt het er voor mensen minder aantrekkelijk op om zo'n woning te huren.

Woningschaarste door speculaties en beleggingen

Andere oorzaken van leegstand zijn speculatie en vastgoedbeleggingen. Investeerders kopen huurwoningen op met als doel ze op termijn tegen een hogere prijs te verkopen, zonder ze daadwerkelijk te verhuren. Dit zorgt ervoor dat een deel van de huurwoningen onbewoond blijft, wat de schaarste op de woningmarkt verder vergroot.

Bovendien leidt dit tot hogere huurprijzen, waardoor betaalbare huurwoningen nog schaarser worden. De overheid probeert de negatieve gevolgen van speculatie en vastgoedbeleggingen tegen te gaan door maatregelen te nemen. 

Zelfbewoningsplicht en beperkingen voor beleggers

Denk aan het invoeren van een zelfbewoningsplicht en het beperken van de mogelijkheden voor beleggers om woningen op te kopen. Hiermee wil men ervoor zorgen dat woningen daadwerkelijk beschikbaar komen voor bewoning, in plaats van dat ze enkel dienen als investering.

Desondanks blijft speculatie en het opkopen van vastgoed door beleggers een hardnekkig probleem, met name in de grote steden. Om de leegstand van huurwoningen effectief te bestrijden, is het belangrijk dat de overheid, gemeenten en woningcorporaties samenwerken.

Zodat de woningmarkt toegankelijker en evenwichtiger te maken voor iedereen die op zoek is naar een betaalbaar huurhuis. Zo is het wellicht een goed idee om leegstaande bedrijfspanden om te bouwen tot betaalbare huurwoningen.

Lees ook: overheid wil zeggenschap over het bouwen van huurwoningen

Hoe vind je een woning op Huurstunt?

Gelukkig zijn er ondanks deze leegstaande woningen genoeg manieren om een geschikte huurwoning te vinden. Huurstunt is één van de grootste verhuurwebsites van Nederland. Op het platform kun je gemakkelijk en snel zoeken naar huurwoningen in jouw regio. Volg enkele stappen om een woning te vinden op Huurstunt:

1. Maak een profiel aan

Om te beginnen kun je een profiel aanmaken op Huurstunt. Dit doe je door enkele gegevens in te vullen, zoals je naam, e-mailadres en woonplaats.

2. Zoek naar huurwoningen

Nu kun je op zoek gaan naar huurwoningen op Huurstunt. Dit kun je doen door te zoeken op locatie, prijs en type woning.

3. Bekijk de details van de woning

Heb je een geschikte woning gevonden? Klik dan op de advertentie om de details van de woning te bekijken. Hier kun je onder andere informatie vinden over de huurprijs, de grootte van de woning en de locatie.

4. Neem contact op met de verhuurder

Als je geïnteresseerd bent in één van de huurwoningen die op Huurstunt worden aangeboden, wil je natuurlijk graag contact opnemen met de verhuurder. Dit kan met een Premium Account. Activeer je Premium Account en stuur een bericht naar de makelaar of huiseigenaar. Wie weet is de betreffende woning dan wel binnen de kortste keren van jou!

Conclusie

In Nederland staan sommige huurwoningen leeg. Dit heeft onder andere te maken met de hoge huurprijs, de slechte onderhoudsstaat van woningen en vastgoedbeleggingen. Hoewel er veel huurwoningen leeg staan in Nederland, zijn er gelukkig ook manieren om een geschikte huurwoning te vinden.

Op Huurstunt kun je gemakkelijk en snel zoeken naar huurwoningen in jouw regio. Zorg er wel voor dat je goed let op de huurprijs en de staat van de woning, om te voorkomen dat je een woning huurt die niet aan jouw wensen voldoet.

Veelgestelde vragen

1. Wat is Huurstunt?

Huurstunt is een van de grootste verhuurwebsites van Nederland, waarop je gemakkelijk en snel kunt zoeken naar huurwoningen in jouw regio.

2. Waarom staan veel huurhuizen in Nederland leeg?

Eén van de belangrijkste redenen is de hoge huurprijs. Veel huurwoningen zijn simpelweg te duur. Daarnaast kunnen de slechte staat van woningen en speculaties en vastgoedbeleggingen ook een rol spelen.

3. Waar moet je op letten bij het huren van een woning?

Let goed op de huurprijs en de staat van een woning. Ook is het verstandig om te kijken naar de locatie en de voorzieningen in de buurt.

4. Hoe neem je contact op met de verhuurder van een woning op Huurstunt?

Dit kan met een Premium Account bij Huurstunt. Hiermee kun je direct een bericht sturen naar de verhuurder.