Waarom er zoveel leegstaande panden zijn

Waarom er zoveel leegstaande panden zijn

31 maart 2023

Laatste update: 25 maart 2024

Afbeelding auteur

Jelle

Ben jij op zoek naar een huurwoning in Nederland? Dan ben je niet de enige. woningzoekenden nemen nu hun toevlucht in de vrije sector. Helaas staan er ook huurwoningen leeg in Nederland. Dit heeft verschillende oorzaken.

Inhoudsopgave

  Waarom zijn er zoveel leegstaande huizen?

  Volgens het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) staan er in Nederland begin 2023 zo'n 219.000 panden leeg, waaronder woningen, kantoren, en winkelpanden. In Amsterdam stonden begin dit jaar zo'n 19.000 woningen leeg. Nederland kampt al jaren met een statistisch woningtekort. Toch zijn deze leegstaande panden niet direct een oplossing voor dit tekort.

  Duizenden woningen staan langer dan een jaar leeg

  Het gaat bij een deel van de leegstaande panden om woningen die verbouwd worden of in de verkoop staan, maar nog niet verkocht zijn. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn zo'n 68.000 woningen langer dan een jaar leeg. Ook de hoge huurprijzen, de slechte staat van woningen, en speculaties en vastgoedbeleggingen zijn redenen voor leegstand.

  Leegstaand oud pand in een stad

  Huurprijzen schieten door het dak

  Eén van de redenen waarom huurhuizen in Nederland niet bewoond worden, is de hoge huurprijs. Veel huurwoningen zijn simpelweg te duur. Vooral in grote steden zoals Amsterdam, Utrecht en Rotterdam zijn de huurprijzen de afgelopen jaren flink gestegen. Hierdoor is het voor mensen lastig om een geschikte en betaalbare huurwoning te vinden.

  Veel woningen in slechte staat

  Een andere reden waarom huurwoningen niet bewoond worden, is de slechte staat van woningen. Huurwoningen zijn verouderd en hebben achterstallig onderhoud. Ook kan het zijn dat er sprake is van schimmel of vochtproblemen in de woning, wat het wonen er niet prettiger op maakt. Dit maakt het er voor mensen minder aantrekkelijk op om zo'n woning te huren.

  leegstaand huis in een weiland omringd door bomen en gras

  Woningschaarste door speculaties en beleggingen

  Andere oorzaken van leegstand zijn speculatie en vastgoedbeleggingen. Investeerders kopen huurwoningen op met als doel ze op termijn tegen een hogere prijs te verkopen, zonder ze daadwerkelijk te verhuren. Dit zorgt ervoor dat een deel van de huurwoningen onbewoond blijft, wat de schaarste op de woningmarkt verder vergroot.

  Bovendien leidt dit tot hogere huurprijzen, waardoor betaalbare huurwoningen nog schaarser worden. De overheid probeert de negatieve gevolgen van speculatie en vastgoedbeleggingen tegen te gaan door maatregelen te nemen. 

  Zelfbewoningsplicht en beperkingen voor beleggers

  Denk aan het invoeren van een zelfbewoningsplicht en het beperken van de mogelijkheden voor beleggers om woningen op te kopen. Hiermee wil men ervoor zorgen dat woningen daadwerkelijk beschikbaar komen voor bewoning, in plaats van dat ze enkel dienen als investering.

  Desondanks blijft speculatie en het opkopen van vastgoed door beleggers een hardnekkig probleem, met name in de grote steden. Om de leegstand van huurwoningen effectief te bestrijden, is het belangrijk dat de overheid, gemeenten en woningcorporaties samenwerken.

  Zodat de woningmarkt toegankelijker en evenwichtiger te maken voor iedereen die op zoek is naar een betaalbaar huurhuis. Zo is het wellicht een goed idee om leegstaande bedrijfspanden om te bouwen tot betaalbare huurwoningen.

  Lees ook: overheid wil zeggenschap over het bouwen van huurwoningen

  Hoe vind je een woning op Huurstunt?

  Gelukkig zijn er ondanks deze leegstaande woningen genoeg manieren om een geschikte huurwoning te vinden. Huurstunt is één van de grootste verhuurwebsites van Nederland. Op het platform kun je gemakkelijk en snel zoeken naar huurwoningen in jouw regio. Volg enkele stappen om een woning te vinden op Huurstunt:

  1. Maak een profiel aan

  Om te beginnen kun je een profiel aanmaken op Huurstunt. Dit doe je door enkele gegevens in te vullen, zoals je naam, e-mailadres en woonplaats.

  2. Zoek naar huurwoningen

  Nu kun je op zoek gaan naar huurwoningen op Huurstunt. Dit kun je doen door te zoeken op locatie, prijs en type woning.

  3. Bekijk de details van de woning

  Heb je een geschikte woning gevonden? Klik dan op de advertentie om de details van de woning te bekijken. Hier kun je onder andere informatie vinden over de huurprijs, de grootte van de woning en de locatie.

  4. Neem contact op met de verhuurder

  Als je geïnteresseerd bent in één van de huurwoningen die op Huurstunt worden aangeboden, wil je natuurlijk graag contact opnemen met de verhuurder. Dit kan met een Premium Account. Activeer je Premium Account en stuur een bericht naar de makelaar of huiseigenaar. Wie weet is de betreffende woning dan wel binnen de kortste keren van jou!.

  Terug naar het overzicht