fietsen langs een gracht tijdens de herfst

Van deelscooters naar deelhuizen; speeddaten voor een nieuwe huisgenoot

14 april 2023

Laatste update: 25 maart 2024

Afbeelding auteur

Jelle

Staedion, één van de grootste woningcorporaties in Den Haag, komt met een revolutionair idee: twee vrienden laten samenwonen in één sociale huurwoning. Dit nieuwe initiatief is speciaal ontwikkeld om meer mensen de kans te geven om een betaalbare woning te vinden en tegelijkertijd het woningtekort aan te pakken. Ben jij op zoek naar een woning in Den Haag, maar vind je het ook gezellig om met een vriend samen te wonen? Dan is dit jouw kans! In deze blog lees je er meer over. Ook vind je een aantal tips om een huurwoning te vinden in Den Haag.

Inhoudsopgave

  Staedion's innovatieve samenwoonplan

  Er zijn al deelscooters, deelauto's en deelgereedschap. Denk maar eens aan de succesvolle Mywheelz en Felyx. Dus waarom zou je geen woning delen? Met de krapte op de woningmarkt verzinnen gemeenten en woningbouwverenigingen steeds creatievere oplossingen om het woningtekort op te lossen. Bij woningcorporatie Staedion kunnen in mei twee vrienden in aanmerking komen voor nieuwbouwwoningen.

  Wat is een friends-contract

  Met een zogenaamd friends-contract kunnen twee vrienden een sociale huurwoning betrekken en de maandelijkse lasten delen. Het gaat om woningen waarvoor alleenstaanden niet in aanmerking komen. Behalve het aanpakken van het woningtekort is het doel van de friendswoningen ook dat grotere woningen beter benut kunnen worden.

  twee mensen aan tafel in een restaurant

  Elara, sociale huurwoningen ook voor friends

  In Den Haag wordt in mei een woningbouwproject afgerond, Elara. Van de veertig sociale huurwoningen die dan beschikbaar zijn, worden er 25 friendswoningen. Bij Woonnet Haaglanden kun je je aanmelden als je al een vriend hebt waarmee je graag samen wilt wonen.

  Samenwonen met een vriend of vriendin

  Samen een huis huren is niet zo gemakkelijk als je misschien denkt. Je brengt veel tijd met elkaar door en moet met elkaar rekening houden. Aan de andere kan heeft samenwonen met een vriend ook voordelen.

  Maak een sociaal vangnet met samenwonen

  Niet alleen deel je de kosten voor de huur en andere vaste lasten, maar je creëert ook een sociaal vangnet voor elkaar. In tijden van eenzaamheid of wanneer je hulp nodig hebt, is het fijn om te weten dat er altijd iemand in huis is. Bovendien versterkt het samenwonen de band tussen jou en je huisgenoot en kan het samenwonen bijdragen aan een hechte gemeenschap in de wijk.

  Speeddaten: een unieke manier om een nieuwe huisgenoot te vinden

  Staedion organiseert in mei een speeddate evenement om toekomstige bewoners te helpen bij het vinden van een geschikte huisgenoot. Tijdens dit evenement krijg je de kans om in korte gesprekken met potentiële huisgenoten te ontdekken of jullie bij elkaar passen. Mensen die geïnteresseerd zijn in een friends-contract kunnen er onderzoeken of hun vrienden geschikt zijn om een woning mee te delen.

  een man en een vrouw op een deelscooter

  Adviesbureau voor vriendschapsbemiddeling

  Heb je geen vrienden waarmee je wilt samenwonen, dan kun je op het evenement ook speeddaten met onbekenden en op die manier een geschikte huisgenoot te vinden. Er is een adviesbureau aanwezig die helpt bij de vriendschapsbemiddeling.

  Het speeddate-evenement is niet alleen een leuke manier om nieuwe mensen te ontmoeten, maar ook een praktische oplossing om de perfecte match te vinden voor jouw toekomstige woonavontuur.

  Lees ook: Delftse studenten en hospita's - een nieuwe trend?

  Terug naar het overzicht