een slaapkamer in een witte kleur met bed en andere meubels

Tien manieren om je studentenkamer in te richten

24 februari 2023

Laatste update: 11 december 2023

Je studentenkamer is waarschijnlijk de plek waar je tijdens je studie de meeste tijd doorbrengt. Een studentenkamer inrichten is voor de één een aangename klus, voor de ander een uitdaging. Zeker een kleine studentenkamer inrichten kan lastig zijn als je geen inspiratie hebt en voor het eerst op jezelf gaat wonen. 

Inhoudsopgave

  1. Maak gebruik van de (opberg)ruimte

  Een opgeruimde kamer is een opgeruimd hoofd. Zorg daarom voor genoeg opbergruimte. Denk bijvoorbeeld aan een kledingkast, boekenplanken of een ladekast. Maak hierbij slim gebruik van de hoogte van je kamer door zo mogelijk hoge kasten of planken te plaatsen. Als je gauw dingen vergeet, kun je een prikbord ophangen aan de wand boven je bureau. Daar kun je bijvoorbeeld post-its of kaarten op plakken.

  2. Kies voor multifunctionele meubels

  Een studentenkamer is vaak niet heel groot. Kies in de beperkte ruimte daarom voor meubels die multifunctioneel zijn. Denk bijvoorbeeld aan een bed met opbergruimte eronder, een inklapbaar bureau of een bureau dat je ook als eettafel kunt gebruiken. De meeste studentenkamers hebben geen aparte slaapkamer. Met een hoogslaper creëer je ruimte onder je bed. Zo bespaar je ruimte en maak je optimaal gebruik van je kamer.

  3. Kleur in je interieur

  Kleur brengt leven in de brouwerij. Kies daarom voor kleurrijke accessoires zoals kussens, plaids en posters. Maar pas op: te veel kleur kan te druk worden. Kies daarom voor één of twee kleuren die goed bij elkaar passen en die je terug laat komen in de verschillende elementen van kamer. Ben je ijdel, hang dan zo mogelijk een grote spiegel aan de wand. Hiermee bespaar je jezelf talloze tripjes naar de badkamer kun je je kamer ruimtelijker maken.

  4. Maak het persoonlijk

  Je studentenkamer is jouw plekje, dus maak het persoonlijk. Hang bijvoorbeeld foto’s op van vrienden en familie, of een wandplank met persoonlijke spullen. Zo voelt je kamer meer als thuis.

  5. Zorg voor goede verlichting

  Verlichting kan een kamer maken of breken. Zorg daarom voor genoeg lichtbronnen, zoals een plafondlamp, bureaulamp en een sfeerlamp. Kies daarbij voor warm licht in plaats van koud licht, dit zorgt voor een gezellige sfeer.

  6. Creëer verschillende hoekjes

  Een studentenkamer kan saai worden als alles op dezelfde plek staat. Creëer daarom verschillende hoekjes in je kamer. Bijvoorbeeld een zithoekje met een fauteuil, een leeshoekje met een boekenplank of een studiehoekje met een bureau.

  7. Gebruik planten voor sfeer

  Planten brengen niet alleen leven in je kamer, maar zuiveren ook de lucht. Kies voor planten die weinig verzorging nodig hebben, zoals een cactus, vetplant of monstera.

  8. Maak gebruik van textiel

  Textiel brengt warmte en gezelligheid in je kamer. Kies voor comfortabele kussens of een warm deken op je bank of bed. Zo maak je je kamer meteen een stuk knusser. Betrek je een kamer met een lelijke vloer? Kies dan voor een zacht vloerkleed of zelfs meerdere vloerkleden. Deze zorgt dan niet alleen voor een prettige sfeer en warme voeten, maar werkt ook de geraffineerd de oneffenheid weg.

  9. Denk aan de akoestiek

  Een studentenkamer kan galmen door het ontbreken van materialen. Denk daarom aan de akoestiek van je kamer. Hang bijvoorbeeld een paar akoestische panelen aan de muur of plaats een vloerkleed. Dit zorgt voor een betere geluidsabsorptie en dus een prettigere sfeer.

  10. Experimenteer met de indeling

  Als laatste tip: experimenteer met de indeling van je kamer. Sommige mensen houden van een open indeling, anderen schermen juist liever het slaapgedeelte af. Probeer eens wat anders en verplaats je meubels naar een andere plek. Zo creëer je meteen een nieuwe sfeer in je kamer en ontdek je misschien wel een nieuwe favoriete indeling.

  Lees ook: creëer je eigen woonplek met deze acht interieurstijlen