Een kleine keuken met daarachter een kleine badkamer

Lifehacks voor een kleine woning

03 augustus 2022

Laatste update: 28 maart 2024

Klein wonen wint aan populariteit, vooral onder alleenstaanden in grote steden zoals Amsterdam en Utrecht. Mensen kiezen vaker voor kleine huurwoningen, studio's of tiny houses, wat geld bespaart en opruimen vermindert. Inrichten van kleine woningen kan uitdagend zijn, maar met de juiste kleuren, meubels en producten kan men comfortabel en praktisch leven. Deze blog biedt handige lifehacks voor optimaal klein wonen.

Inhoudsopgave

  1. Maak je kleine woning optisch groter

  Er zijn verschillende manieren om je kleine woning optisch groter te maken. Kies bijvoorbeeld voor lichte kleuren op de muren, want een kamer in donkere kleuren lijkt kleiner. De kleur wit schept rust, met deze kleur zit je in een kleine woning dan ook altijd goed.

  Plaatsen van verlichting geeft optische ruimte

  Ook met het plaatsen van verlichting in de hoeken of op hoogte lijkt je kamer of woning groter. Je kunt bijvoorbeeld ledspots plaatsen aan de wand. Met een kleed op de vloer creëer je door het contrast met de vloer en de muren textuur in je kamer en maak je je interieur spannender.

  Spiegels en muurstickers

  Met spiegels of weerspiegelende muurstickers aan één kant van de kamer creëer je diepte. Ook met bijvoorbeeld verschillende kussens op je bank kun je diepte creëren. Ook zo kun je de indruk wekken dat je kamer groter is dan in werkelijkheid. Werk verder met lagen en contrasterende kleuren van meubels en accessoires. Zo ontstaat er een ruimtelijk effect en een bijzondere sfeer als je klein woont.

  2. Optimaal de ruimte van je woning benutten

  In een kleine leefruimte zoals een studio ben je soms genoodzaakt om één ruimte praktisch om te toveren tot woonkamer, eetkamer én slaapkamer. Daarom is het zaak om de ruimte optimaal te benutten. Met het plaatsen van bijvoorbeeld kapstokken en boekenplanken kun je de wanden in een kleine ruimte optimaal gebruiken.

  Extra opbergruimte

  Door het creëren van voldoende bergruimte zoals kasten en extra opbergruimte lijkt het in een kleine ruimte toch opgeruimd. Met kleine organizers kun je spullen hun eigen plek geven en op een stijlvolle manier voorkomen dat deze gaan rondslingeren.

  Minimalistisch inrichten van je woning

  Een zo hoog mogelijke kast heeft als voordeel dat je in de hoogte geen loze ruimte creëert. Zet je een klein huis vol, dan verdwijnt het ruimtelijk gevoel. Benut de ruimte in een klein appartement dus optimaal, maar hou voldoende bewegingsruimte. Dit kun je doen door een kleine ruimte zo minimalistisch mogelijk in te richten. Hierdoor maak je je woning met zo weinig mogelijk middelen zo leefbaar mogelijk.

  Een kleine ruimte is minimalistisch ingericht met veel wit

  3. Kies voor multifunctionele meubels

  Een slaapbank kun je 's nachts als bed gebruiken en overdag als bank. Een boekenkast kun je in het midden van je kamer of studio plaatsen, zodat deze een afscheiding vormt en tevens dienst doet als roomdivider. Items zoals zwevende meubels en inbouwkasten zijn in kleine ruimtes een uitkomst.

  Slimme meubels

  Slimme meubels en producten geven soms een speels effect. Ook dit kan de aanleiding zijn om je interieur praktisch in te richten. Maar meubels met meerdere functies zijn in de eerste plaats natuurlijk vooral handig.

  4. Geef je interieur een persoonlijke touch

  Een mooie krantenmand, zelfgemaakte planken aan de wand, een speciale opbergwand of bijzondere boekenkast: met talloze items kun je je kleinere woning een persoonlijke touch geven. Werk eerste instantie werken met verschillende vormen, zoals ronde hoeken, en speel met de natuurlijke lichtinval.

  Maak gebruik van felle kleuren

  Haal lichte of felle kleuren in je interieur. Met de subtiele keuzes die je maakt voor de basis van je interieur én voor de details, wordt een kleine woning al snel helemaal van jou. Ook planten zijn een goed idee om je interieur smaakvol in te richten. Bovendien zijn kamerplanten luchtzuiverend. Tuincentra hebben vaak verschillende soorten blad-, klim- en hangplanten.

  De kans dat er iets voor je tussen zit is dan ook groot. Sommige kamerplanten kunnen bovendien met weinig water en verzorging toe. Enigszins groen wonen hoeft dus niet ingewikkeld te zijn!

  Lees ook: vier tips om je woning koel te houden