Lifehacks voor een kleine woning

Lifehacks voor een kleine woning

03 augustus 2022

Laatste update: 05 augustus 2022

Lifehacks voor een kleine woning

Klein wonen wordt populairder. Mensen gebruiken lang niet alle ruimte in een grote woning en kiezen daardoor steeds vaker een kleinere huurwoning of appartement. Zeker alleenstaanden in grote steden zoals Amsterdam en Utrecht, waar ook de huurprijzen voor ruime appartementen vaak groot uitvallen, wonen soms liever klein. Dat bespaart geld en reduceert de opruimtaken. Klein wonen houdt vaak in dat mensen een studio gaan huren of in een tiny house gaan wonen. Dit laatste gaat nu alleen nog door er eentje te kopen, maar een aantal woningbouwverenigingen ontwikkelen inmiddels tiny houses voor de sociale verhuur. Maar hoe woon je nu het prettigst in een kleine woning? Een klein huis inrichten vergt misschien minder spullen, maar hoeft niet per se gemakkelijker te zijn. Ook in een kleine woning bepalen kleuren, meubels en producten de sfeer in je interieur. Toch hoeft klein én praktisch wonen niet ingewikkeld te zijn. De lifehacks die in deze blog voorbij komen zetten je alvast op het goede spoor.

Maak je kleine woning optisch groter

Er zijn verschillende manieren om je kleine woning optisch groter te maken. Kies bijvoorbeeld voor lichte kleuren op de muren, want een kamer in donkere kleuren lijkt kleiner. De kleur wit schept rust, met deze kleur zit je in een kleine woning dan ook altijd goed. Ook met het plaatsen van verlichting in de hoeken of op hoogte lijkt je kamer of woning groter. Je kunt bijvoorbeeld ledspots plaatsen aan de wand. Met een kleed op de vloer creëer je door het contrast met de vloer en de muren textuur in je kamer en maak je je interieur spannender. Met spiegels of weerspiegelende muurstickers aan één kant van de kamer creëer je diepte. Ook met bijvoorbeeld verschillende kussens op je bank kun je diepte creëren. Ook zo kun je de indruk wekken dat je kamer groter is dan in werkelijkheid. Werk verder met lagen en contrasterende kleuren van meubels en accessoires. Zo ontstaat er een ruimtelijk effect en een bijzondere sfeer als je klein woont.

Benut de ruimte optimaal

In een kleine leefruimte zoals een studio ben je soms genoodzaakt om één ruimte praktisch om te toveren tot woonkamer, eetkamer én slaapkamer. Daarom is het zaak om de ruimte optimaal te benutten. Met het plaatsen van bijvoorbeeld kapstokken en boekenplanken kun je de wanden in een kleine ruimte optimaal gebruiken. Door het creëren van voldoende bergruimte zoals kasten en extra opbergruimte lijkt het in een kleine ruimte toch opgeruimd. Met kleine organizers kun je spullen hun eigen plek geven en op een stijlvolle manier voorkomen dat deze gaan rondslingeren. Een zo hoog mogelijke kast heeft als voordeel dat je in de hoogte geen loze ruimte creëert. Zet je een klein huis vol, dan verdwijnt het ruimtelijk gevoel. Benut de ruimte in een klein appartement dus optimaal, maar hou voldoende bewegingsruimte. Dit kun je doen door een kleine ruimte zo minimalistisch mogelijk in te richten. Hierdoor maak je je woning met zo weinig mogelijk middelen zo leefbaar mogelijk.

Kies voor multifunctionele meubels

Een slaapbank kun je 's nachts als bed gebruiken en overdag als bank. Een boekenkast kun je in het midden van je kamer of studio plaatsen, zodat deze een afscheiding vormt en tevens dienst doet als roomdivider. Items zoals zwevende meubels en inbouwkasten zijn in kleine ruimtes een uitkomst. Slimme meubels en producten geven soms een speels effect. Ook dit kan de aanleiding zijn om je interieur praktisch in te richten. Maar meubels met meerdere functies zijn in de eerste plaats natuurlijk vooral handig.

Geef je interieur een persoonlijke touch

Een mooie krantenmand, zelfgemaakte planken aan de wand, een speciale opbergwand of bijzondere boekenkast: met talloze items kun je je kleinere woning een persoonlijke touch geven. Werk eerste instantie werken met verschillende vormen, zoals ronde hoeken, en speel met de natuurlijke lichtinval. Haal lichte of felle kleuren in je interieur. Met de subtiele keuzes die je maakt voor de basis van je interieur én voor de details, wordt een kleine woning al snel helemaal van jou. Ook planten zijn een goed idee om je interieur smaakvol in te richten. Bovendien zijn kamerplanten luchtzuiverend. Tuincentra hebben vaak verschillende soorten blad-, klim- en hangplanten. De kans dat er iets voor je tussen zit is dan ook groot. Sommige kamerplanten kunnen bovendien met weinig water en verzorging toe. Enigszins groen wonen hoeft dus niet ingewikkeld te zijn!

Lees ook: vier tips om je woning koel te houden