Verschillende huizen bij elkaar met bovenaanzicht

Kopen of huren als starter: de voor- en nadelen

28 juni 2021

Laatste update: 25 maart 2024

Afbeelding auteur

Jelle

Een huis kopen; voor veel starters lijkt het een ultiem einddoel. “Als je later groot bent en genoeg verdient, kun je een huis kopen.” Met dat motto zijn velen van ons opgegroeid. Is een koophuis dan zoveel beter dan een huurwoning? Zijn er geen belangrijkere dingen in het leven, zoals financieel rond kunnen komen en je ergens thuis voelen? Met de huidige woningkrapte is kopen al lang niet meer de standaard. Huren kan voor starters zelfs veel voordelen hebben! 

Inhoudsopgave

    Zijn jouw woonwensen realistisch?

    Of je beter kunt huren of kopen, hangt sterk af van jouw situatie en woonwensen. Het is bijvoorbeeld algemeen bekend dat wonen in de Randstad duur is. Misschien is een huurwoning in Den Haag daarom niet haalbaar, maar kun je prima huren in Apeldoorn. En als je vanwege werk of een studie niet langer dan een jaar een woning zoekt, kan huren misschien verstandiger zijn dan kopen. Stel dus eerst een lijst op met jouw eisen voor een woning en ga na of ze realistisch zijn:

    • Waar wil je wonen? In welke provincie? In de stad of op het platteland?
    • Hoe (groot) wil je wonen? In een kamer, een vrijstaand huis of iets ertussen?
    • Hoeveel heb je te besteden? Wat is je inkomen en wat ben je kwijt aan maandelijkse lasten?
    • Hoe lang wil je er wonen? Zoek je een woning voor de korte of lange termijn?
    • Woon je samen? Wat is de situatie van je partner? Denken jullie aan gezinsuitbreiding?

    Voordelen van een huis huren

    Pas als je een goed overzicht hebt van jouw wensen (en de haalbaarheid ervan) kun je een weloverwogen beslissing maken. Hieronder gaan we nog eens in op de plus- en minpunten van huren. Welke voor- en nadelen heb je als je een woning huurt? Hieronder maken we de balans op. We beginnen met de redenen waarom je huren zou moeten verkiezen boven kopen.

    1. Meer flexibiliteit, minder risico

    Als huurder ben je flexibel. Studeer je nog of heb je nog geen vast contract? Dan is de kans groot dat je in de nabije toekomst weer moet verhuizen. Handig, als je dan snel kunt schakelen. Een huurcontract is namelijk zo opgezegd – voor de meesten geldt een opzegtermijn van een maand – terwijl een huis verkopen lang niet altijd zo makkelijk gaat.

    2. Geen kosten voor groot onderhoud

    Een ander voordeel zit ‘m in de kosten voor groot onderhoud. Verhuurders zijn namelijk verplicht om dit te regelen en betalen. Dus als jouw stokoude kozijnen aan het wegrotten zijn, hoef jij niet voor de kosten van de reparatie op te draaien. Laat een verhuurder na om dit te doen? Dan kun je via de Huurcommissie huurverlaging aanvragen. Let wel dat het gaat om groot onderhoud. Je bent gewoon zelf verantwoordelijk voor het schoonhouden van je huis.

    3. Geen hypotheek nodig

    Om een woning te huren heb je natuurlijk geen hypotheek nodig. Je hoeft geen vaste baan te hebben en hebt geen intentieverklaring nodig van je baas. Wel zul je soms een werkgeversverklaring moeten laten zien en een salarisstrookjes om te bewijzen dat je de maandelijkse huur kunt betalen. Onthoud wel dat bij sommige vrije sector woningen dit drie keer de maandhuur kan bedragen!

    Nederlandse rijtjeshuizen met bomen in het groen

    Nadelen van een huis huren

    Huren is natuurlijk niet voor iedereen. Er zijn natuurlijk ook redenen om te kopen. Als je het kunt betalen, kan juist een koopwoning de ideale oplossing voor jou zijn. Hieronder vind je de nadelen van huren.

    1. Betalen voor tijdelijk woongenot

    Van het geld dat je maandelijks kwijt bent aan de huur, zie je helaas niets meer terug. Je betaalt dus puur voor je eigen (tijdelijke) woongenot. Geen enorme ramp als je sociaal huurt en huurtoeslag krijgt, maar wel zonde als je loon iedere maand op gaat aan de huur. Veel van de kosten voor een koopwoning zitten ‘m juist in de hypotheek. Een investering in je eigen bezit, dus.

    2. Wachten op een sociale huurwoning

    Wie een lager inkomen heeft, zal minder keuze hebben uit huurwoningen. Als je minder verdient, zul je het vaak moeten hebben van sociale huurwoningen. De vrije sector is dan niet betaalbaar voor je. In grote steden loopt de wachttijd voor de sociale huur echter al jaren op. In een kwart van de gemeenten zelfs tot ruim 7 jaar.

    Vijf rode huisjes naast elkaar

    Op zoek naar een huurwoning

    Heb je na het doornemen van de voor- en nadelen een keuze gemaakt waar helemaal achter staat? Past huren op dit moment het beste bij jouw situatie? Neem dan eens een kijkje in ons overzicht van huurwoningen. Je kunt meteen handig filteren op basis van je woonwensen. Bij Huurstunt zijn duizenden huurwoningen per direct te huren. Wie weet zit jouw nieuwe thuis er wel bij. Veel succes met je zoektocht naar die leuke huurwoning!

    Terug naar het overzicht