Klaprozen bij zonsondergang

Hoe maak je je huurhuis klaar voor de zomer?

16 juni 2023

Laatste update: 20 juni 2024

Afbeelding auteur

Madelon

De zomer staat voor de deur en dat betekent dat het tijd is om je huurwoning klaar te maken voor het warme seizoen. Of je nu al jaren in je huurwoning woont of net bent verhuisd, het is dan ook belangrijk om je voor te bereiden op de hitte en het comfortabel te maken voor de zomermaanden. Hier zijn een aantal methoden voor. In deze gids laten we je zien hoe je stap voor stap je huurhuis voorbereid op de zomer, zodat je optimaal kunt genieten van de zonnige dagen en warme avonden.

Inhoudsopgave

    Zo kun je je woning verkoelen

    Verhuurders zijn verplicht om een woning te verwarmen, maar niet om een woning te verkoelen. Je zult dus zelf voor een aangename temperatuur in de woning moeten zorgen als het kwik stijgt. De binnentemperatuur zou niet meer dan op tien warme dagen boven de 26,5 graden Celsius moeten zijn als de buitentemperatuur minstens zes graden lager is. Dit kan hittestress veroorzaken. Met name in de grote steden kunnen verschillende huurders de hitte als verstikkend ervaren.

    Een koppel zoekt verkoeling bij het raam in de zomer

    Je kunt natuurlijk buiten verkoeling zoeken, of op zoek gaan naar een koelere huurwoning als je je de afgelopen jaren 's zomers niet prettig voelde in je huis. Maar gelukkig zijn er ook minder drastische maatregelen die je kunt treffen. Met de volgende vijf stappen kom je al een heel eind.

    Stap 1: Controleer en onderhoud de airconditioning

    Controleer je airconditioning voordat de zomerhitte toeslaat. Zorg dat de filters schoon zijn en vervang ze indien nodig. Bij problemen, contacteer je verhuurder. Een goed onderhouden airco zorgt voor een koele woning en verlaagt het energieverbruik.

    Vrouw geniet van airconditioning

    Stap 2: Optimaliseer de isolatie

    Een goede isolatie helpt je huurhuis koeler te houden. Controleer op kieren rond ramen en deuren en gebruik tochtstrips om deze af te dichten. Zonwerende gordijnen of reflecterende folie op ramen houden de warmte buiten. Bespreek verdere isolatieopties met je verhuurder als nodig.

    Stap 3: Creëer een zomerse sfeer

    Breng een zomerse sfeer in je huurwoning met lichte decoraties en accenten. Gebruik luchtige stoffen zoals katoen en linnen voor gordijnen, kussens en beddengoed. Kies voor zomerse kleuren zoals pastels, turquoise en geel. Voeg accessoires toe zoals schelpen, bloemen en tropische decoraties om de ruimte op te fleuren. Deze kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken in het creëren van een zomerse ambiance.

    Schelpen op een vensterraam

    Stap 4: Maak de buitenruimte zomerklaar

    Als je een tuin, balkon of terras hebt bij je huurwoning, maak er optimaal gebruik van in de zomer. Maak de buitenruimte schoon en organiseer deze. Voeg kleur toe met bloeiende planten en vrolijke bloemen in potten. Kies voor comfortabele tuinmeubelen om te ontspannen in de zon. Overweeg parasols, luifels of zonwering voor schaduwrijke plekken. Met een paar simpele stappen transformeer je je buitenruimte tot een oase van rust en ontspanning.

    Stap 5: Energiebesparing in de zomer

    Tijdens de zomermaanden kan het energieverbruik in je huurwoning flink toenemen. Gelukkig zijn er manieren om energie te besparen en de kosten te verlagen. Maak gebruik van natuurlijk licht door overdag gordijnen en rolluiken open te houden. Schakel onnodige elektrische apparaten uit en vervang gloeilampen door energiezuinige LED-verlichting. Gebruik een ventilator in plaats van de airconditioning als het niet te warm is. Door bewust om te gaan met energie, bespaar je geld en draag je bij aan een duurzamer milieu.

    Vrouw hangt led lamp op

    Conclusie

    Het klaarmaken van je huurhuis voor de zomer is een belangrijke stap om je comfortabel te voelen tijdens de warme maanden. Door de airconditioning te controleren en te onderhouden, de isolatie te optimaliseren, en een zomerse sfeer te creëren kun je je huurwoning transformeren tot een aangename en verfrissende plek om te vertoeven. Ook de buitenruimte zomerklaar maken en energie besparen helpen hierbij. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en geniet van een heerlijke zomer in je huurwoning!

    Lees ook: 10 tips voor de ultieme voorjaarsschoonmaak

    Terug naar het overzicht