Klaprozen bij zonsondergang

Hoe maak je je huurhuis klaar voor de zomer? Een gids voor huurders

16 juni 2023

Laatste update: 11 april 2024

Afbeelding auteur

Jelle

De zomer staat voor de deur en dat betekent dat het tijd is om je huurwoning klaar te maken voor het warme seizoen. Of je nu al jaren in je huurwoning woont of net bent verhuisd, het is dan ook belangrijk om je voor te bereiden op de hitte en het comfortabel te maken voor de zomermaanden. Hier zijn een aantal methoden voor. In deze gids laten we je zien hoe je stap voor stap je huurhuis voorbereid op de zomer, zodat je optimaal kunt genieten van de zonnige dagen en warme avonden.

Inhoudsopgave

  Zo kun je je woning verkoelen

  Verhuurders zijn verplicht om een woning te verwarmen, maar niet om een woning te verkoelen. Je zult dus zelf voor een aangename temperatuur in de woning moeten zorgen als het kwik stijgt.

  De binnentemperatuur zou niet meer dan op tien warme dagen boven de 26,5 graden Celsius moeten zijn als de buitentemperatuur minstens zes graden lager is. Dit kan hittestress veroorzaken. Met name in de grote steden kunnen verschillende huurders de hitte als verstikkend ervaren.

  Je kunt natuurlijk buiten verkoeling zoeken, of op zoek gaan naar een koelere huurwoning als je je de afgelopen jaren 's zomers niet prettig voelde in je huis. Maar gelukkig zijn er ook minder drastische maatregelen die je kunt treffen. Met de volgende vijf stappen kom je al een heel eind.

  Stap 1: Controleer en onderhoud de airconditioning

  Een goed functionerende airconditioning is essentieel voor het afkoelen van je huurwoning tijdens de zomerhitte. Controleer daarom de werking van de airconditioning voordat het echt warm wordt.

  Zorg ervoor dat de filters schoon zijn en vervang ze indien nodig. Als je problemen ondervindt, neem dan contact op met je verhuurder om het probleem op te lossen. Vergeet niet dat een goed onderhouden airconditioning niet alleen zorgt voor een aangename temperatuur, maar ook het energieverbruik kan verminderen.

  Stap 2: Optimaliseer de isolatie

  Een goede isolatie kan helpen om de hitte buiten te houden en je huurhuis koeler te maken. Controleer of er geen kieren of openingen zijn rond ramen en deuren, waar warme lucht naar binnen kan komen. Je kunt zelf eenvoudig tochtstrips aanbrengen om dit probleem op te lossen.

  Daarnaast kan het ophangen van zonwerende gordijnen of het gebruik van reflecterende folie op ramen helpen om de warmte buiten te houden. Als je denkt dat er meer isolatie nodig is, bespreek dit dan met je verhuurder om te kijken of er mogelijkheden zijn om de isolatie te verbeteren.

  Stap 3: Creëer een zomerse sfeer

  Breng de zomerse sfeer in je huurwoning met leuke decoraties en accenten. Kies voor lichte en luchtige stoffen, zoals katoen en linnen, voor je gordijnen, kussens en beddengoed. Ga voor kleuren die je doen denken aan de zomer, zoals pastelkleuren of levendige tinten zoals turquoise en geel.

  Voeg zomerse accessoires toe, zoals schelpen, bloemen en decoratieve items met een tropisch thema. Deze kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken in het creëren van een zomerse sfeer in je huurwoning.

  Een licht interieur met witte muren

  Stap 4: Maak de buitenruimte zomerklaar

  Als je het geluk hebt een tuin, balkon of terras te hebben bij je huurwoning, maak er dan optimaal gebruik van tijdens de zomermaanden. Begin met het opknappen van de buitenruimte door deze schoon te maken en te organiseren.

  Voeg kleur toe met bloeiende planten en potten met vrolijke bloemen. Kies voor comfortabele tuinmeubelen waar je heerlijk kunt ontspannen en genieten van de zon. Overweeg het toevoegen van schaduwrijke plekken met parasols, luifels of buitenzonwering.

  Met een paar simpele stappen kun je je buitenruimte transformeren tot een oase van rust en ontspanning.

  Stap 5: Energiebesparing in de zomer

  Tijdens de zomermaanden kan het energieverbruik in je huurwoning aanzienlijk toenemen. Er zijn echter verschillende manieren waarop je energie kunt besparen en de kosten kunt verlagen.

  Maak gebruik van natuurlijk licht door gordijnen en rolluiken overdag open te houden. Schakel onnodige elektrische apparaten uit wanneer je ze niet gebruikt en vervang traditionele gloeilampen door energiezuinige LED-verlichting.

  Gebruik een ventilator in plaats van de airconditioning wanneer de temperatuur niet extreem hoog is. Door bewust om te gaan met je energieverbruik, kun je niet alleen geld besparen, maar ook bijdragen aan een duurzamer milieu.

  Een vintage ventilator in koperkleur

  Conclusie

  Het klaarmaken van je huurhuis voor de zomer is een belangrijke stap om je comfortabel te voelen tijdens de warme maanden. Door de airconditioning te controleren en te onderhouden, de isolatie te optimaliseren, en een zomerse sfeer te creëren kun je je huurwoning transformeren tot een aangename en verfrissende plek om te vertoeven.

  Ook de buitenruimte zomerklaar maken en energie besparen helpen hierbij. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en geniet van een heerlijke zomer in je huurwoning!

  Lees ook: 10 tips voor de ultieme voorjaarsschoonmaak

  Terug naar het overzicht