Grachtenpanden in Amsterdam in de avond met lichten

Huurprijzen in de vrije sector met 5% gestegen: wat betekent dit voor jou?

20 oktober 2023

Laatste update: 22 maart 2024

Afbeelding auteur

Jelle

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat de huurprijzen het afgelopen jaar weer omhoog zijn geschoten. De NOS meldt met hoeveel procent de huren in de vrije sector zijn gestegen in het derde kwartaal dit jaar, ten opzichte van vorig jaar. Er blijkt sprake te zijn van een prijsstijging van ruim 5%. 

Inhoudsopgave

    Wat houdt huren in de vrije sector in?

    De vrije sector omvat een segment van de huurmarkt dat zich onderscheidt van sociale huurwoningen en gesubsidieerde huurwoningen. In dit segment hebben huurprijzen geen maximumlimiet en gelden er geen inkomensbeperkingen zoals bij sociale huurwoningen. Dit betekent dat particuliere verhuurders in de vrije sector de vrijheid hebben om de huurprijzen vast te stellen op basis van marktwaarde en vraag en aanbod.

    Flexibiliteit en variabiliteit

    Het belangrijkste kenmerk van de vrije sector is de flexibiliteit en variabiliteit van huurprijzen, die afhankelijk zijn van factoren zoals de locatie, de voorzieningen en leefbaarheid, en de grootte en kwaliteit van de woning.

    Aantrekkelijke optie

    Huren in de vrije sector kan een aantrekkelijke optie zijn voor mensen die financiële ruimte hebben en op zoek zijn naar specifieke woonwensen, maar het kan ook hogere woonkosten met zich meebrengen. Een verhuurder kan er jaarlijks voor kiezen om de huur te verhogen. Hier zit overigens wel een plafond op want deze jaarlijkse huurverhoging mag sinds 1 juli 2023 maximaal 4,1% van de huur zijn.

    Een vrouw heeft een sleutelbos vast voor de deur van haar huis.

    Wat is het verschil met een sociale huurwoning

    In de sociale huursector zijn woningen bestemd voor huishoudens met beperkte inkomens. De huurprijzen zijn sterk gereguleerd en doorgaans lager dan in de vrije sector. Ook hebben mensen in de sociale huur geen last van onredelijke servicekosten en hoeven ze niet te voldoen aan extra eisen zoals een hoge waarborgsom betalen.

    Inkomensgrenzen in de vrije sector

    Om in aanmerking te komen voor een sociale huur woning, moeten huurders voldoen aan inkomensgrenzen. Sociale huurwoningen worden vaak beheerd door woningcorporaties of instanties van de gemeente.

    Waarom is er een prijsstijging?

    Die stijging van 5,2% komt volgens het NOS omdat er steeds minder vrijesector huurwoningen te vinden zijn. Dit komt deels doordat verhuur minder aantrekkelijk wordt gemaakt door de nieuwe regels van de overheid.

    Huurwoningen met 32 procent gedaald

    In slechts een jaar tijd is het aantal beschikbare woningen voor nieuwe huurders met bijna 32 procent gedaald, aldus de NOS. Sinds dit jaar zijn particulieren verhuurders namelijk verplicht om een hogere vermogensbelasting te betalen voor woningen waarin ze niet zelf wonen.

    Wie krijgen er met de prijsstijging te maken?

    We hebben het hier over een prijsstijging van de huur voor nieuwe woningzoekenden. Vergeleken met een jaar geleden zijn de huurprijzen dus met 5,2 procent gestegen. Dit betekent dat je ongeveer 17,77 euro per vierkante meter per maand betaald als huurder. Voor een huurwoning van 80 vierkante meter, kom je dus uit op ongeveer 1420 euro. Vorig jaar was de prijs per vierkante meter voor nieuwe huurders nog 16,90 euro per maand.

    Nieuwe huurders betalen niet extra veel

    Als je de prijsstijging van 5,2 procent vergelijkt met de jaarlijkse huurstijging die verhuurders mogen doorvoeren, zie je dat nieuwe huurders niet bizar veel meer gaan betalen dan bestaande huurders. Dit jaar mochten verhuurders de huur namelijk verhogen met 4,1 procent, meestal wordt deze prijsstijging op 1 juli 2023 doorgevoerd.

    Een man in pak bekijkt grafieken op zijn ipad.

    In welke steden is de stijging het grootst?

    De verschillen in de huurprijzen per vierkante meter per regio zijn enorm. Rotterdam spant de kroon. Hier gingen de prijzen voor vrije sectorwoningen met 9,3 procent omhoog ten opzichte van het vorige jaar, wat resulteerde in een gemiddelde huur van 19,14 euro per vierkante meter per maand voor nieuwe huurders.

    8,2 % stijging in Amsterdam

    Amsterdam, de stad van de grachten, mooie panden en torenhoge prijzen, neemt de zilveren medaille mee naar huis, want daar gingen de huurprijzen in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar, met maar liefst 8,2 procent omhoog. Dit komt neer op een stevige 27,32 euro per vierkante meter per maand.

    7,2% stijging in Den Haag

    Den Haag gaat er met de bronzen medaille vandoor. De vierkantemeterprijs kwam er voor het eerst boven de 19 euro uit: nieuwe huurders betaalden 19,14 euro per vierkante meter per maand. Dit is een stijging van 7,2 procent.

    Zijaanzicht van de Erasmusbrug Rotterdam.

    In welke steden betaal je het minst per vierkante meter?

    De huurhuizen in de provincies Drenthe en Friesland zijn het goedkoopst per vierkante meter per maand. Zo betaal je in Drenthe gemiddeld nog geen 13 euro, en ligt dit bedrag in Friesland nog lager met een prijs per vierkante meter van 12,05 euro per maand. Dit is minder dan de helft dan wat je voor huren in Amsterdam betaald. Zoek jij een woonruimte of appartement voor een lagere huurprijs? Dan liggen de grootste kansen voor jou in de gemeenten Drenthe en Friesland.

    Terug naar het overzicht