Een rood huis omringt door munten

Huren met een modaal inkomen in 2024

06 oktober 2020

Laatste update: 22 maart 2024

Ook in 2024 is huren duurder geworden. Als woningzoekende heb je het daarom lastig, en daarvoor hoef je niet eens minimumloon te hebben. Zelfs met een modaal inkomen blijkt het niet eenvoudig om een leuke huurwoning te vinden. We kregen afgelopen jaar ook nog eens de grootste huurstijging in zes jaar tijd te verduren. Hoe kun je met een modaal inkomen in 2024 tóch een betaalbare huurwoning vinden? 

Inhoudsopgave

  Wat is een modaal inkomen

  Ooit van Jan Modaal gehoord? In de volksmond wordt deze term gebruikt voor een middelmatig of ‘gewoon’ persoon met een doorsnee-inkomen. Dit wordt bepaald door simpelweg te tellen hoe vaak een specifiek inkomen voorkomt in een groep en vervolgens het inkomen te kiezen dat het vaakst voorkomt. Het modaal inkomen in Nederland is op dit moment 3.520,- per maand, dus €42.236,- per jaar. Inclusief vakantiegeld. Het modaal inkomen in Nederland wordt gebruikt om te bepalen welk effect overheidsmaatregelen hebben op Nederlandse inkomens.

  Verschillende mensen staan op munten

  Wat is een gemiddeld inkomen

  Hoewel je misschien denkt dat een modaal inkomen en een gemiddeld inkomen hetzelfde is, zit hier wel degelijk verschil tussen. Dus wat is nu een gemiddeld inkomen precies? Het gemiddelde inkomen bereken je door het totaal van alle inkomens in een land te delen door het aantal mensen met een inkomen. Het gemiddelde inkomen wordt dus beïnvloed door alle inkomens in een groep, dus ook door de lage en hoge inkomens.

  Bekijk ook: Stijgende huurprijzen zorgen voor financiële problemen bij modaal inkomen

  Maximale huurprijs 2024

  Sociale huurwoningen zijn gebonden aan een maximum van 879,66 euro per maand, de zogenaamde liberalisatiegrens. Het puntenstelsel dat deze grens bepaalt, geldt niet voor vrijesectorwoningen. Verhuurders in de vrije sector bepalen dus zelf hoe hoog de huurprijs is. De huurprijzen worden deels bepaald door de WOZ-waarde. Gaat deze waarde omhoog, dan stijgen huurprijzen mee. En dat is precies wat er op dit moment gebeurt.

  Huren met huurtoeslag lastiger

  Een ander probleem: er zijn steeds minder sociale huurwoningen. Relatief komen er juist meer woningen in de vrije sector bij (met andere woorden: meer duurdere huurwoningen). Daarmee komen huurders minder snel in aanmerking voor huurtoeslag. Dubbel balen als je een inkomen hebt dat onder de huurtoeslaggrens uitkomt. Met een middeninkomen krijg je deze toeslag vaak al niet, dus is huren voor jou sowieso duurder, of je nu in de sociale huur of vrije markt huurt.

  Meer lezen: Betaalbare woningen zijn steeds zeldzamer

  Krijg je financiën in kaart

  Als starter zit je al niet in de meest luxe positie. Voordat je ook maar één voet zet in je nieuwe huurwoning, gaan er al veel kosten in zitten. Een inboedel, verzekeringen, contracten… en dan moet je ook nog ooit beginnen met het aflossen van je studieschuld. Misschien heb je een spaarpotje waar je op terug kunt vallen, maar om die nou meteen te leeg te gooien…? Aan vaste lasten ben je al gauw meer dan de helft van je netto-inkomen kwijt. Uit onderzoek blijkt dat een huishouden met een modaal inkomen en een gemiddelde huur zelfs meer dan 55 procent besteedt aan de vaste lasten.

  Dit zijn vaste lasten

  • huur
  • gas, water en licht
  • internet, tv en bellen
  • verzekeringen
  • onderwijs
  • kinderopvang
  • vervoer

  Bijna 40 procent van de mensen zegt moeite te hebben met rondkomen en sparen is al helemaal onmogelijk. Dit zijn zeker niet alleen afgestudeerde studenten en eenverdieners! Ook tweeverdieners met een modaal inkomen zijn de dupe en hebben moeite met vinden van een betaalbare huurwoning.

  Een munt in de vorm van een klok die in een spaarvarken gaat

  Wat is het Sociaal Huurakkoord

  In ieder geval voor het komende jaar geldt nog het Sociaal Huurakkoord, dat tussen 2018 en 2021 een “gematigde huurontwikkeling” moet garanderen. Simpel gezegd: het moet huurders zekerheid geven over de betaalbaarheid van hun woning. Met deze afspraken hoopt de Nederlandse overheid huurders tegemoet te komen.

  In het Sociaal Huurakkoord staan de volgende afspraken:

  • Om huurstijgingen verder af te remmen, mogen woningcorporaties gemiddelde huurprijzen van sociale huurwoningen maximaal met de inflatie laten stijgen. Dat is een procent lager dan voorheen.
  • Als de huur relatief te hoog is voor het inkomen van de huurder, wordt deze bevroren (niet verhoogd).
  • Huurders die een huurprijs boven de sociale huurgrens (879,66 euro in 2024) betalen en in aanmerking komen voor huurtoeslag, krijgen huurverlaging.
  • Veel huurwoningen moeten de komende jaren worden verduurzaamd. Er wordt verwacht dat huurders er zo op vooruitgaan, omdat de woonlasten zullen dalen.
  • Gemeenten, corporaties en huurdersorganisatie kunnen afspreken dat er extra ruimte nodig is om de huur toch te verhogen. Dit kan met maximaal 1 procent.
  • Wanneer er een nieuwe huurder een woning intrekt, kunnen corporaties de huur opnieuw vaststellen, passend bij het huis en het inkomen van de nieuwe huurder(s).

  Je kan nog steeds goedkoop huren

  Het ziet er misschien niet rooskleurig uit voor huurders. Huurprijzen stijgen vlug. Zoals verwacht in de Randstad, maar ook het noorden van het land gaat het hard. Wie in de provincie Overijssel wil wonen, heeft geluk. Daar is de groei het laagst. Zelfs met een modaal inkomen heb je geen garantie dat je die betaalbare huurwoning vindt. 

  Voordat de moed je in de schoenen zakt. Geef niet op, er is nog hoop! Ruim 42 procent van alle woningen in Nederland zijn huurwoningen. Daar zit vast een leuke kamer, studio, appartement of woonhuis voor jou bij. Onze woningzoekmachine verzamelt het huuraanbod op één centrale plek. Zo wordt het heel wat makkelijker om een huurwoning te vinden die binnen je budget valt en voldoet aan jouw woonwensen.

  Hoe je met inflatie om kunt gaan als huurder

  Er zijn een paar dingen die je kunt doen om om te gaan met de impact van inflatie op de huurmarkt:

  • Vergelijk prijzen en onderhandel met verhuurders. Teken niet zomaar het eerste huurcontract dat je ziet. Neem de tijd om de huur en voorzieningen van verschillende verhuurders te vergelijken en probeer te onderhandelen over een betere deal.
  • Overweeg om met huisgenoten te gaan wonen. Dit kan een geweldige manier zijn om geld te besparen op huur en nutsvoorzieningen.
  • Zoek naar overheidsprogramma's en hulp. Er zijn een aantal overheidsprogramma's die je kunnen helpen om je een huis te veroorloven. Deze programma's kunnen financiële hulp bieden met huur, nutsvoorzieningen of verhuis kosten.
  • Budgetteer zorgvuldig. Zorg ervoor dat je voldoende geld budgetteert om je huur elke maand te dekken. Mogelijk moet je je uitgaven voor andere zaken verminderen om dit te bereiken.

  Als je moeite hebt om je een woning te veroorloven, wees niet bang om om hulp te vragen bij je verhuurder, een lokale woningbouwvereniging of een non-profitorganisatie. Er zijn bronnen beschikbaar om je te helpen.