Bankbiljetten van 20 en 100 euro

Met deze 5 tips krijg jij je woonkosten omlaag

12 mei 2023

Laatste update: 25 maart 2024

Afbeelding auteur

Jelle

Ben jij op zoek naar een huurwoning en wil je graag weten wat de kosten zijn van op jezelf wonen? Het is begrijpelijk dat je je zorgen maakt over de financiële kant van deze stap. Het is tenslotte een grote verandering en er zijn veel nieuwe kosten om rekening mee te houden. In deze blog lees je over de belangrijkste kosten van op jezelf wonen en geven we tips om deze kosten te verlagen.

Inhoudsopgave

    Krijg inzicht in je kosten

    Misschien ga je een sociale huurwoning betrekken, of een vrije sector woning en ga je een eenpersoons huishouden runnen of samenwonen. In alle gevallen gaat het om een zelfstandige woning, en krijg je te maken met maandelijkse kosten. Het is belangrijk om deze kosten van op jezelf wonen te begrijpen.

    Door vooraf inzicht te hebben in de kosten kun je beter budgetteren en de financiële planning doen. Op deze manier kun je er zeker van zijn dat je de huur en de bijkomende kosten maandelijks kunt betalen zonder in financiële problemen te komen.

    Dit zijn de belangrijkste kosten bij op jezelf wonen:

     

    1. Huurprijzen

    De huurprijs van een woning is vaak de grootste kostenpost bij het op jezelf wonen. Huurprijzen variëren sterk afhankelijk van de locatie en het type woning. Het is daarom belangrijk om van tevoren te bepalen hoeveel huur je maximaal kunt betalen. Dit helpt je om gericht te zoeken naar een huurwoning binnen je budget.

    De gemiddelde huurstijging per juli 2022

    Ga bewust om met energie

    Naast de huur zijn energiekosten ook een belangrijke kostenpost bij het op jezelf wonen. Hieronder vallen kosten voor gas, elektriciteit en water. Vaak betaal je een voorschot, en wordt er aan het eind van het jaar gekeken naar je werkelijke verbruik. Je ontvangt dan een jaarrekening, waarin staat of je moet bijbetalen of juist geld terug krijgt.

    Je kunt energiekosten verlagen door bewuster om te gaan met energieverbruik, bijvoorbeeld door apparaten uit te zetten als je ze niet gebruikt en de verwarming niet onnodig hoog te zetten.

    2. Waterrekeningen

    De kosten voor water worden vaak in rekening gebracht door het plaatselijke waterbedrijf. Deze kosten zijn afhankelijk van het waterverbruik. Door zuinig om te gaan met water, kun je deze kosten beperken.

    3. Internet- en televisieabonnementen

    Het hebben van internet en televisie is bijna onmisbaar in ons dagelijks leven. Hier zijn echter ook kosten aan verbonden. Door abonnementen te vergelijken en te kiezen voor een goedkoper pakket kun je geld besparen.

    4. Voedseluitgaven

    Voedseluitgaven zijn een terugkerende kostenpost. Door bewust om te gaan met boodschappen doen en te letten op aanbiedingen kun je besparen op deze kosten.

    De gemiddelde uitgaven aan voedingsmiddelen per categorie

    5. Gemeentelijke belastingen

    Deze kostenpost omvat verschillende belastingen, zoals de afvalstoffenheffing en de rioolheffing. Voor deze belastingen krijg je jaarlijks een rekening op de mat. Het is belangrijk om te weten wat deze belastingen zijn en wanneer je deze moet betalen.

    De hoogte van de gemeentelijke heffingen kunnen per gemeente verschillen. Onderzoek als je op jezelf gaat wonen welke gemeentelijke belastingen je moet betalen en vraag of je in aanmerking komt voor kwijtschelding.

    Ook kun je in aanmerking komen voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen als je een laag inkomen hebt. Het is daarom slim om goed uit te zoeken wat er op jou van toepassing is.

    De hoogte van de gemeentelijke belastingen per gemeente

    6. Inrichtingskosten

    Bij het betrekken van een nieuwe woning moet je mogelijk ook investeren in inrichtingskosten. Denk aan meubels, apparatuur en accessoires. Het kan verleidelijk zijn om te veel geld uit te geven aan deze zaken, maar het is belangrijk om jezelf af te vragen of je het echt nodig hebt.

    Probeer deze kosten te beperken door tweedehands meubels te kopen, zelf klussen te doen en te kijken naar aanbiedingen. Ook kun je ervoor kiezen om langzaam aan je huis in te richten in plaats van alles in één keer aan te schaffen. Zo kun je de kosten spreiden en voorkom je dat je te veel uitgeeft.

    7. Onderhoudskosten

    Als je een huurwoning hebt, hoef je je in principe geen zorgen te maken over grootschalige reparaties en onderhoud. Dit is de verantwoordelijkheid van de verhuurder. Maar kleine reparaties en onderhoudstaken vallen vaak onder de verantwoordelijkheid van de huurder. Het kan zijn dat de verhuurder deze kosten dekt, maar het is verstandig om vooraf te informeren naar wat wel en niet onder de verantwoordelijkheid van de verhuurder valt.

    Geld besparen op je onderhoudskosten

    Om geld te besparen op onderhoudskosten, is het slim om jezelf te leren hoe je eenvoudige reparaties kunt uitvoeren, zoals het vervangen van een lamp of het fixen van een lekkende kraan. Dit kan je veel geld besparen op de lange termijn.

    Daarnaast kan het helpen om regelmatig onderhoud uit te voeren, zoals het schoonmaken van filters en het controleren van de staat van je apparaten en leidingen.

    Reparaties en vervangingen van kapotte apparaten of meubels kunnen soms onverwacht duur uitvallen. Het is daarom slim om een apart potje te maken voor deze kosten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en kun je deze kosten opvangen zonder in de financiële problemen te komen.

    8. Verzekeringskosten

    Als je voor het eerst op kamers gaat wonen is het belangrijk om jezelf te verzekeren tegen risico's zoals brand en diefstal. Het vergelijken van verzekeringsmaatschappijen kan helpen om deze kosten te verlagen.

    Behalve de genoemde kosten kunnen er ook eenmalige kosten zijn, zoals een borgsom. Het is gebruikelijk dat verhuurders een borg vragen bij het huren van een zelfstandige woonruimte om eventuele schadekosten te dekken.

    Ook is het verstandig om rekening te houden met onverwachte uitgaven. Je koelkast of wasmachine kan bijvoorbeeld stuk gaan. Ook kan er een onverwachte daling van je inkomen zijn. Daarom is het verstandig om ongeveer een maand huur te sparen. Dan heb je iets achter de hand bij deze uitgaven.

    Verder kan het zijn dat je recht hebt op toeslagen. Misschien kun je huurtoeslag krijgen en zorgtoeslag aanvragen.

    Vijf handige tips om kosten te besparen

    Nu je weet welke kosten er bij het op zelfstandig gaan wonen komen kijken, wil je natuurlijk weten hoe je deze kosten kunt verlagen.

    Hieronder vind je vijf handige tips:

    1. Budgetteren en financiële planning

    Het is belangrijk om je huishouden te budgetteren. Zo krijg je inzicht in je inkomsten en uitgaven en kun je beter inschatten hoeveel je kunt uitgeven aan verschillende kostenposten. Maak een overzicht van al je inkomsten en uitgaven en kijk waar je eventueel kunt besparen.

    2. Besparen op huurkosten

    Huurprijzen verschillen sterk per locatie en type woning. Door verschillende woningen met elkaar te vergelijken, kun je besparen op huurkosten. Ook kun je ervoor kiezen om een woning te delen met huisgenoten. Dit kan flink schelen in de huurkosten.

    3. Energiezuinig leven

    Door bewust om te gaan met energie kun je flink besparen op energiekosten. Denk bijvoorbeeld aan het uitzetten van apparaten die je niet gebruikt, het gebruik van led-verlichting en het isoleren van je woning.

    4. Goedkope boodschappen doen

    Door slim boodschappen te doen en te letten op aanbiedingen kun je flink besparen op voedseluitgaven. Ook kun je ervoor kiezen om maaltijden zelf te koken in plaats van afhaalmaaltijden te bestellen.

    5. Ga met het openbaar vervoer

    Als je op zoek bent naar manieren om kosten te besparen, is het misschien een goed idee om je auto te verkopen en in plaats daarvan het openbaar vervoer te gebruiken. Het hebben van een auto is duur. Naast de aanschafkosten zijn er ook kosten voor de verzekering, belasting en brandstof. Door gebruik te maken van het openbaar vervoer, kun je veel geld besparen. Als het openbaar vervoer geen optie is, is fietsen of lopen een goed alternatief.

    Conclusie

    Op jezelf wonen kan duur zijn, maar er zijn manieren om de kosten te verlagen. Door verstandig om te gaan met je geld en te kijken waar je op kunt beknibbelen, kun je een hoop geld besparen op de lange termijn.

    Door te budgetteren, besparen op huurkosten, energiezuinig te leven, goedkope boodschappen te doen, en het openbaar vervoer te gebruiken kun je op een slimme manier geld besparen. Onthoud dat elke kleine besparing uiteindelijk oploopt en je zo kunt genieten van het op jezelf wonen zonder financiële stress.

    Terug naar het overzicht