Een man en een vrouw omhelzen elkaar in huis

Samenwonen. Wat komt erbij kijken?

06 september 2022

Laatste update: 22 maart 2024

Afbeelding auteur

Jelle

Je hebt een relatie, krijgt geen genoeg van elkaar en brengt veel tijd met elkaar door. Waarom zou je dan niet samen gaan wonen? Er is niks mis mee om te kiezen voor de liefde. Toch is samenwonen is een hele stap. Je verlaat het ouderlijk nest of je zelfstandige woning en trekt bij iemand in of andersom. Of misschien betrekken jullie samen een andere woning. Dat schept collectieve verplichtingen. 

Inhoudsopgave

  Wat moet je praktisch regelen

  Bij praktische zaken kun je denken aan bijvoorbeeld het aangaan van een samenlevingscontract, het opzeggen of wijzigen van verzekeringen en contracten, en het organiseren van de verhuizing.

  Samenlevingscontract

  Het opstellen van een samenlevingsovereenkomst of testament is niet verplicht. Je kunt als je voor het eerst gaat samenwonen ook mondelinge afspraken maken. In een samenlevingsovereenkomst leg je onder andere vast wie wat heeft ingebracht in de woning en de verdeling van de kosten van de huishouding. Dit kan handig zijn als je uit elkaar gaat. Je kunt het contract zelf opstellen, of deze laten opstellen bij een notaris. Bij een huwelijk of een geregistreerd partnerschap is het opstellen van een samenlevingscontract niet nodig.

  Verzekeringen

  Bij verzekeringen kan het zijn dat de polisvoorwaarden veranderen als je gaat samenwonen. Daarbij is één woonverzekering genoeg. Check de voorwaarden in elk geval bij de volgende verzekeringen:

  • Rechtsbijstandverzekering;

  • Woonverzekering;

  • Zorgverzekering;

  • Reisverzekering;

  • Aansprakelijkheidsverzekering;

  • Ongevallenverzekering.

  Zeg je één van deze verzekeringen op, kijk dan bij welke verzekeraar je bij dezelfde dekking het goedkoopst uit bent. Ook is het bij verzekeringen belangrijk om tijdig adreswijzigingen door te geven. Deze wijzigingen kunnen namelijk van invloed zijn op de hoogte van je premie. Sommige verzekeringen, zoals de zorgverzekering, kun je samenvoegen.

  Contracten opzeggen

  Ook is het verstandig om dubbele contracten en abonnementen te stoppen. Zo voorkom je overbodige uitgaven. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het energiecontract, je internet- en tv-contract, en abonnementen op kranten en streamingsdiensten zoals Netflix en Videoland.

  Verhuizen

  Verder moet je zorgen dat alles rondom het verhuizen naar de nieuwe woning goed geregeld wordt. Denk aan het betalen van een borg, en het doorgeven van de adreswijziging aan de gemeente, alle nutsbedrijven en organisaties waarbij je een lidmaatschap of abonnement hebt en natuurlijk je familie en vrienden. En wat doe je met dubbele spullen? Je kunt deze weg geven, op marktplaats zetten of naar de kringloop brengen.

  Verschillende verhuisdozen zijn opgestapeld

  Wat moet je financieel regelen

  De belangrijkste geldzaken die je moet regelen als je gaat samenwonen hebben te maken met de inkomsten en uitgaven, het omgaan met schulden en het regelen van je pensioen.

  Inkomsten en uitgaven

  Het beste kun je als je gaat samenwonen alle bezittingen, inkomsten en uitgaven op een rij zetten. Dit kun je handig doen in een digitaal huishoudboekje. Zo hebben jij en je samenlevingspartner beiden inzicht in welk bedrag er maandelijks te besteden is aan boodschappen. Open je een gezamenlijke rekening waarop je beiden maandelijks een vast bedrag stort, dan creëer je een buffer voor onvoorziene uitgaven en vaste lasten. Neem ook een beslissing over het betalen van de huur. Gaan jullie de huursom gelijkwaardig of naar draagkracht betalen?

  Schulden

  Ook is het verstandig om allebei je schulden in kaart te brengen. Wees hierover op tijd eerlijk, dat scheelt problemen achteraf. Heb hebben van schulden hoeft geen probleem te zijn als de schuldenaar aan de financiële verplichtingen voldoet en betalingsachterstanden weg werkt. Het is wijs om hierover afspraken te maken.

  Administratie

  De administratie van je gezamenlijke huishouden kun je opslaan in de cloud. Zo heb je beiden toegang tot belangrijke documenten als dat nodig is.

  Partnerpensioen

  Je kunt je partner laten bijschrijven bij jouw pensioen. Dit kun je aanvragen bij je pensioenfonds. Dan ontvangt hij of zij partnerpensioen bij jouw overlijden. Je partner kan dit op ook doen voor jou. Het is dan vaak wel nodig om over een samenlevingsovereenkomst te beschikken.

  Uitkeringen en toeslagen

  Als je gaat samenwonen kan dit van invloed zijn op de uitkeringen en/of toeslagen die je ontvangt. Dit hangt er onder meer vanaf of je fiscaal partners bent. Geef je verhuizing tijdig door aan de gemeente. Deze geeft de informatie vervolgens door aan de Belastingdienst.

  Terug naar het overzicht