Drainagesysteem

Een drainagesysteem is een ondergrondse afwateringsmethode dat de grondwaterstand reguleert. Dit systeem is cruciaal om tuinen en terreinen ook tijdens natte perioden begaanbaar en bewerkbaar te houden. De werking van een drainagesysteem helpt de grond droger te maken, wat voordelig is voor snellere opwarming in het voorjaar en het herstel van gras na de winter.

Voorbeeld van het begrip ''drainagesysteem''

Stel, je woont in een huurwoning met een grote tuin. Na een hevige regenbui merk je dat het water lang blijft staan en de tuin moeilijk begaanbaar is. Een effectief drainagesysteem zou hier ondergronds aangelegd worden om overtollig water snel af te voeren, waardoor je tuin ook na regenval goed toegankelijk blijft.

Weet jij hoe je je tuin of balkon winterproof maakt? Ontdek het in deze blog! 

Belang van een drainagesysteem in woonwijken

In woonwijken is een goed functionerend drainagesysteem onmisbaar. Het helpt niet alleen individuele huishoudens maar draagt ook bij aan de algemene leefbaarheid en veiligheid in de wijk, door wateroverlast te voorkomen.

Drainagesysteem en verhuur

Als huurder van een woning is het belangrijk te weten dat de aanleg en het onderhoud van een drainagesysteem de verantwoordelijkheid is van de verhuurder. Dit valt onder de onderhoudsverplichting van de verhuurder en moet volgens de algemene huurvoorwaarden worden geregeld.

Meer weten over de onderhoudsplicht? Duik snel in deze blog!

Veelgestelde vragen over drainagesystemen

Meer informatie over drainagesystemen lees je in de veelgestelde vragen hieronder.

Wat moet ik doen als mijn gehuurde woning problemen heeft met waterafvoer?

Als huurder kun je dit probleem melden bij je verhuurder of woningcorporatie, die verantwoordelijk is voor het aanleggen en onderhouden van het drainagesysteem.

Kan ik zelf een drainagesysteem aanleggen in mijn gehuurde tuin?

Nee, als huurder mag je geen grote aanpassingen, zoals het aanleggen van een drainagesysteem, doen zonder overleg. Dit valt onder de verantwoordelijkheid van de verhuurder.

Heeft een drainagesysteem invloed op mijn huurprijs?

De huurprijs wordt meestal niet direct beïnvloed door de aanwezigheid van een drainagesysteem, maar het draagt wel bij aan de algemene staat en leefbaarheid van de woning en kan dus een indirecte invloed hebben.