Welke documenten heb ik nodig om een woning te huren?

Ben jij op zoek naar een huurwoning? Dan moet je een aantal documenten en informatie kunnen verstrekken. Het gaat hierbij om je identiteitsbewijs, het invullen van een aanvraagformulier met persoonlijke gegevens en optioneel ook inkomensgegevens en een bewijs van goed verhuurderschap.


Basisdocumenten voor het huren van een woning

Het huren van een woning kan een spannend maar ook stressvol proces zijn, vooral als je niet precies weet welke documenten je nodig hebt om het huurcontract af te ronden. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste basisdocumenten:

 • Geldig identiteitsbewijs
 • Bewijs van inkomen
 • verhuurdersverklaring
 • Kredietrapport
 • Aanvraagformulier
 • motivatiebrief

1. Geldig identiteitsbewijs

Een geldig identiteitsbewijs is één van de eerste documenten die je nodig hebt bij het huren van een woning. Dit kan een geldig paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of verblijfsvergunning zijn. Met een identiteitsbewijs kan de verhuurder je identiteit verifiëren en controleren of je gerechtigd bent om in Nederland te wonen. Zorg ervoor dat je identiteitsbewijs geldig is.

2. Bewijs van inkomen

Verhuurders willen zeker weten dat je de maandelijkse huur kunt betalen. Daarom vragen ze om bewijs van je inkomen. Dit kan verschillende vormen aannemen, zoals:

 • Loonstrookjes: Meestal de laatste drie maanden.
 • Arbeidsovereenkomst: Om de duurzaamheid van je baan te tonen.
 • Bankafschriften: Minimaal de laatste drie maanden.

Inkomensgegevens zelfstandig ondernemers

Zelfstandig ondernemers kunnen gevraagd worden om een recente jaarrekening of een accountantsverklaring te overleggen. Deze documenten geven de verhuurder een beeld van je financiële stabiliteit en betalingscapaciteit.

3. Verhuurdersverklaring

Een verhuurdersverklaring van je vorige verhuurder kan een waardevol document zijn. Dit document bevestigt dat je een goede huurder bent geweest en geen achterstallige betalingen hebt.

 • Tip: Vraag je vorige verhuurder om een positieve verklaring te geven die je huurgedrag bevestigt.

4. Kredietrapport

Sommige verhuurders vragen om een kredietrapport om je financiële stabiliteit te beoordelen. Dit rapport geeft inzicht in je kredietgeschiedenis en eventuele schulden.

 • Tip: Controleer je kredietrapport op fouten voordat je het indient.

5. Aanvraagformulier

Bij het huren van een woning kun je gevraagd worden om een aanvraagformulier in te vullen. Dit formulier bevat persoonlijke gegevens, zoals je contactinformatie, werkgeversgegevens, inkomensgegevens en eventuele referenties. Het is belangrijk om dit formulier zorgvuldig en volledig in te vullen, aangezien de verhuurder op basis hiervan een beslissing neemt over het al dan niet verhuren van de woning.

6. Motivatiebrief

Het meesturen van een motivatiebrief kan een positieve indruk maken op de verhuurder en je kansen vergroten om de woning te krijgen. In de motivatiebrief kun je jezelf voorstellen, uitleggen waarom je geïnteresseerd bent in de woning, en benadrukken hoe je een goede huurder zult zijn. 

Een koppel zoekt uit welke documenten ze moeten sturen naar de verhuurder

Aanvullende documenten

Naast de basisdocumenten die je nodig hebt om een woning te huren, kunnen er ook aanvullende documenten vereist zijn, afhankelijk van je persoonlijke situatie en de eisen van de verhuurder. Hier zijn enkele veelvoorkomende aanvullende documenten die je mogelijk moet indienen.

1. Verblijfsvergunning

Als je niet de Nederlandse nationaliteit hebt, kan een verhuurder vragen om een kopie van je verblijfsvergunning. Dit document bewijst dat je legaal in Nederland verblijft.

2. Uittreksel uit het bevolkingsregister

Sommige verhuurders vragen om een recent uittreksel uit het bevolkingsregister om je inschrijving bij de gemeente te verifiëren. Dit document kun je opvragen bij je gemeente.

3. Verklaring gegevens huurders

Dit is een standaardformulier dat je persoonlijke gegevens, contactinformatie en details over je huidige woonsituatie bevat. Verhuurders gebruiken dit formulier om een volledig beeld van hun potentiële huurders te krijgen.

LeestipZó kun je reageren op een huurwoning + voorbeeldbrief

Borgsom

Veel verhuurders vragen tenslotte ook dat je een borgsom betaald. De borgsom is een bedrag dat je aan de verhuurder betaalt als garantie voor eventuele schade of onbetaalde huur. De hoogte van de borgsom kan variëren, maar mag sinds 1 juli 2023 maximaal twee maanden kale huur zijn. Zorg ervoor dat je voldoende middelen hebt om de borgsom te kunnen betalen.

Waarom vraagt de verhuurder deze documenten?

Verhuurders vragen om specifieke documenten om de betrouwbaarheid en financiële stabiliteit van potentiële huurders te beoordelen. Dit helpt hen bij het selecteren van huurders die waarschijnlijk de huur op tijd zullen betalen en goed voor de woning zullen zorgen.

1. Verificatie van identiteit en inkomenszekerheid

Verhuurders en makelaars vragen om specifieke documenten om je identiteit te verifiëren en te bevestigen dat je in staat bent de huur te betalen. Dit helpt hen om betrouwbare huurders te selecteren en het risico op wanbetaling te minimaliseren.

2. Wettelijke vereisten

Daarnaast zijn sommige documenten wettelijk verplicht om ervoor te zorgen dat alle partijen aan de juridische normen voldoen. Dit omvat bijvoorbeeld een geldig identiteitsbewijs en soms een verblijfsvergunning.

Ook relevantHoe kan ik snel een huurwoning vinden?

Conclusie

Het huren van een woning vereist een zorgvuldige voorbereiding en het verzamelen van de juiste documenten. Door te weten welke documenten je nodig hebt en hoe je deze kunt indienen, kun je het proces soepel laten verlopen en de kans vergroten dat je de gewenste woning krijgt. Voor meer informatie en hulp, raadpleeg de bovengenoemde nuttige links en zorg ervoor dat je goed voorbereid bent bij elke stap van het huurproces.