Een man taped een verhuisdoos dicht

Met deze 12 verhuis tips heb jij een stressvrije verhuizing!

16 april 2021

Laatste update: 25 maart 2024

Verhuizen, het zal niet je grootste hobby zijn. Maar met een beetje voorbereiding kan het een relatief ontspannen periode worden. Dat begint ruim van tevoren, in je oude huis. Door alles te organiseren, op tijd in te pakken en zo nodig iets weg te gooien, begin je jouw verhuizing goed. Ben jij van plan om te verhuizen? Deze 12 verhuistips moeten je aardig op weg helpen.

Inhoudsopgave

    Nog niet gelukt om een huurwoning op de kop te tikken? Een huis huren in deze krappe woningmarkt is misschien lastig, maar niet onmogelijk. Neem daarom onze 10 onmisbare tips om een huurwoning te vinden even rustig door.

    tips verhuizen verhuistips

     

    Tip #1 – Op tijd beginnen

    Hoe open deze deur ook klinkt: begin vroeg met voorbereiden. Dus niet een paar dagen voor de verhuizing, maar ruim daarvoor. Een verhuisdag inplannen en een paar dozen inpakken kan prima een paar weken voordat het zover is. Je toekomstige-ik zal je eeuwig dankbaar zijn.

    Bekijk ook: Wat moet ik regelen voor mijn eerste huurwoning?

    Tip #2 – Je spullen organiseren

    Zodra je gaat verhuizen kom je er pas achter hoeveel spullen je eigenlijk hebt. Je volledige inboedel moet worden ingepakt en vervoerd, dus je hebt nog genoeg werk voor de boeg. Een ideale gelegenheid om een keer iets weg te doen. Organiseer je spullen en verdeel ze in vier stapels: houden, verkopen, weggeven of weggooien.

    Tip #3 – Kamer voor kamer

    Ga kamer voor kamer af en begin met de ruimtes die je het minst gebruikt. Heb je een rommelzolder met spullen waar je toch weinig gebruik van maakt? Dan kun je hier alvast beginnen met organiseren en inpakken.

    Tip #4 – Doe overbodige spullen weg

    Met spullen die voor jou overbodig zijn, kun je iemand anders dolblij maken. Zet ze dus op Marktplaats of breng ze naar de kringloop. Wil je er gewoon vanaf? In de recyclecontainer of prullenbak ermee!

    Als je moeite hebt met iets weggooien, vraag je af of je het de afgelopen twee jaar hebt gebruikt. Is het antwoord ‘nee’? Dan kun je er meestal prima zonder. Er zijn natuurlijk ook spullen met sentimentele waarde die je echt niet weg wilt doen. Die mogen gewoon mee met de verhuizing.

    Tip #5 – Voldoende stevige verhuisdozen

    Bij de lokale supermarkt kun je vaak fruitdozen gratis meekrijgen. Maar voor sommige spullen is zwaarder geschut nodig. Je waardevolle bezittingen wil je misschien niet toevertrouwen aan zo’n bananendoos. Zorg daarom voor voldoende stevige dozen. Het liefst iets meer dan je nodig hebt.

    Tijdens het inpakken kun je de volgende regel aanhouden: doe zware spullen als boeken in kleine dozen, en minder zware (zoals beddengoed en handdoeken) in grote dozen. Zo zijn ze straks niet loodzwaar en ontilbaar. Vaak is 20 kilo meer dan genoeg. Kijk ook even welke maximale capaciteit je verhuisdozen hebben.

    Tip #6 – Dozen labelen

    Label alle dozen op basis van kamer. Kun je ze op de verhuisdag meteen op de juiste plek zetten. En op dozen met breekbare spullen staat vanzelfsprekend in koeienletters het woord ‘breekbaar’.

    Tip #7 – Inpakken voor de eerste nacht

    Pak een doos of tas in met een overlevingspakket voor de eerste overnachting. Met toiletspullen, een paar kleren en wat eten en drinken. Kun je ’s ochtends niet zonder je vertrouwde bakje troost? Pak je koffiezetapparaat en je favoriete blend bonen dan ook in.

    Tip #8 – Je woning achterlaten

    Je oude woning moet natuurlijk ook volgens afspraak worden opgeleverd. Dat begint met een grote schoonmaak. En als je gemeubileerd woont; maak ook de oven en koelkast goed schoon. Die kunnen in de loop der tijd heel wat vuil hebben verzameld. Ook schade in je huis zul je moeten herstellen, anders krijg je je borg misschien niet terug. Maak gaten in muren dicht met muurvuller en verf ze over met dezelfde kleur als die van de wand.

    Ook interessant: Wanneer mag een verhuurder borg inhouden?

    Tip #9 – Een verhuisteam samenstellen

    Is het eindelijk tijd om te gaan sjouwen? Als je veel zware spullen (en het budget ervoor) hebt, kun je professionele verhuizers inschakelen. Toch liever een beetje geld besparen? Haal de bondscoach in je naar boven en selecteer een paar mensen uit je familie en/of vriendenkring om je uit de brand te helpen. Vele handen maken licht werk. Denk ook alvast na over wie wat zou kunnen gaan doen. Misschien wil je opa bijvoorbeeld niet opzadelen met het zwaarste tilwerk...

    Tip #10 – Deuren en lades dichtplakken

    Niets is vervelender dan deuren of lades die bij het verhuizen openklappen. Helemaal als er nog spullen in zitten. Plak ze daarom dicht met tape. Wil je dat jouw antieke vitrinekast geen schade oploopt? Dan kun je ‘m inwikkelen in noppenfolie. Zo heb je het deur- of ladeprobleem ook meteen opgelost.

    Tip #11 – Vervoer regelen

    Al je spullen zullen natuurlijk vervoerd moeten worden. Ideaal als je iemand kent die een aanhangwagen heeft, maar tegenwoordig kun je net zo simpel een verhuiswagen huren. Daar past de inboedel van een- of tweepersoonshuishoudens makkelijk in.

    Tip #12 – Spanbanden, handschoenen en een steekkar

    De juiste transportmiddelen kunnen verhuizen heel wat comfortabeler maken. Voor het zwaardere tilwerk (een wasmachine, koelkast of vaatwasser) kunnen een steekkarretje, spanbanden en werkhandschoenen je redding zijn. Dat scheelt heel wat rugpijn in de dagen erop. Om tijdens het verplaatsen schade te voorkomen, kun je het best doeken of ander zacht materiaal gebruiken.