het afvinken van verschillende hokjes

Ga je verhuizen? Dit regel je zo!

26 januari 2023

Laatste update: 22 maart 2024

Afbeelding auteur

Jelle

Bij een verhuizing naar een nieuwe huurwoning komt een hoop geregel kijken. Zaken rondom de sleuteloverdracht, verbouwing en inrichting van de nieuwe woning, het opzeggen en afsluiten en contracten, en de verhuizing zelf vragen aandacht. Omdat alle to do's bij elkaar opgeteld best voor een aardige taskload kunnen zorgen hebben we een verhuischecklist voor je gemaakt. Daarmee hou je overzicht en zorg je dat je geen belangrijke taken vergeet.

Inhoudsopgave

  Huurcontract en sleuteloverdracht

  Ga je ergens anders wonen, dan teken je eerst je huurcontract. Daarmee maak je je intrek in een nieuw huis, eventueel in een nieuwe gemeente, officieel. Verandert de hoogte van je huursom? Kijk dan of je in aanmerking komt voor huurtoeslag en geef de wijziging door aan de Belastingdienst.

  Zo voorkom je dat je in financiële problemen komt als je de huur moet betalen. Zeg je huurcontract op en vergeet niet de borgsom terug te vragen. Wil je graag spullen overdragen aan de nieuwe bewoners van je oude huurwoning? Maak afspraken met hen en regel het.

  Verbouwing en inrichting

  Bij een verhuizing voorbereiden komt meer kijken dan de verhuizing plannen, meubels demonteren en spullen inpakken. Tijdens de bezichtiging heb je vast al gezien of de woning een nieuwe vloer nodig heeft of een andere kleur op de muur. Wil je iets aan de woning veranderen, dan doe je er verstandig aan om dit voor de verhuizing te regelen. Bedenk ook of je een nieuwe koelkast, nieuwe meubels of gordijnen nodig hebt en schaf deze op tijd aan.

  Opzeggen en aangaan van contracten

  Verhuis je naar een nieuwe gemeente? Vraag dan een afvalpas aan en meld je hond aan voor de hondenbelasting. Vraag vooruit betaalde hondenbelasting en riool- en afvastoffenheffing terug. Ook is het verstandig om ruim voor de verhuizing contracten en abonnementen op te zeggen of adreswijzigingen door te geven.

  Denk hierbij aan bijvoorbeeld je energiecontract, internet- en tv-contract, en je contract bij het waterbedrijf. Maar ook aan lidmaatschappen bij sportscholen, bibliotheken en verenigingen. Veel aanbieders van abonnementen, lidmaatschappen en verzekeringen hanteren een opzegtermijn van een maand. Regel deze zaken dus ruim van te voren.

  Een fiat bus en verschillende verhuisdozen

  Verhuizing voorbereiden

  Heb je bovenstaande keuzes gemaakt en zaken geregeld, dan is het tijd voor de voorbereiding van de verhuizing. Vraag op tijd vrij voor de verhuizing en check bij je werkgever of je in aanmerking komt voor een eventuele verhuisvergoeding. Regel eventuele opvang voor je kinderen en/of huisdieren en vraag een parkeervergunning aan als dit nodig is.

  Pak je spullen op tijd in, huur ergens opslagruimte als je die nodig hebt, haal je meubels uit elkaar en laat sleutels van je nieuwe woning bij maken. Laat ook je post doorsturen als je niet zeker weet of je alle adreswijzigingen doorgegeven hebt.

  Verhuizen!

  Haal op de verhuisdag zelf de koelkast leeg, haal de gordijnen naar beneden en verwijder decoraties van de muur. Regel een parkeerplaats voor het verhuisbedrijf, geef de laatste meterstanden door en lever de sleutels van je oude huis in bij de verhuurder. Ben je eenmaal verhuisd? Vergeet dan niet de verhuisploeg te bedanken, creëer je eigen woonplek, organiseer een housewarming en geniet van je nieuwe woning!

  Terug naar het overzicht