Verschillende smart homes

Wonen in de toekomst: duurzaam, slim en comfortabel

16 maart 2023

Laatste update: 25 maart 2024

Ben jij benieuwd hoe jouw toekomstige huis eruit ziet? De manier waarop we wonen verandert in rap tempo. Over dertig jaar zal een woning er anders uitzien dan nu. Zeker in stedelijke gebieden, waarin zich door de bevolkingsgroei steeds meer huishoudens vestigen. De grootste veranderingen zullen plaatsvinden op het gebied van duurzaamheid, technologie en comfort. 

Inhoudsopgave

  Wat zijn bouwmaterialen van de toekomst

  Wist je dat woningen in de toekomst gebouwd zullen worden met hele andere materialen dan nu? Ook wordt modulair bouwen populair. Traditionele bouwmaterialen zoals baksteen en beton zullen plaatsmaken voor duurzame alternatieven en natuurlijke materialen.

  Biobased bouwmaterialen

  Denk hierbij aan biobased materialen zoals hout, bamboe en zelfs paddenstoelen. Houten huizen zijn lichter en duurzamer dan beton en slaan CO2 op.

  Daarnaast zullen ook gerecyclede materialen zoals plastic en glas steeds meer worden gebruikt in de bouw. Deze materialen zijn niet alleen beter voor het milieu, maar hebben ook een langere levensduur.

  Gemakken van de toekomst

  Stel je voor: je komt thuis na een lange dag werken en het huis weet precies wat je nodig hebt. De verlichting gaat aan, de thermostaat wordt afgesteld op de gewenste temperatuur en je favoriete track van Taylor Swift begint te spelen. Nu al zijn apparaten met elkaar verbonden en worden woningen voorzien van deze gemakken. Dit noemen we ook wel een digitale woning.

  De voordelen van smart homes

  Smart homes worden steeds populairder en bieden allerlei voordelen. Zo kun je bijvoorbeeld met je stem de gordijnen sluiten, de oven aanzetten of de televisie bedienen. Ook zijn er al slimme koelkasten die bijhouden wat er in huis is en automatisch boodschappen bestellen als iets op dreigt te raken.

  Bij slimme apparaten kun je ook denken aan een wc die je urine analyseert en je bij klachten waarschuwt.

  Digitale woning in de toekomst met allerlei soorten nieuwe energie

  Duurzaamheid in de toekomst

  Milieuvriendelijkheid wordt steeds belangrijker in de samenleving en dit geldt ook voor woningen. In de toekomst zal vrijwel elke woning energieneutraal zijn en geen aardgas meer gebruiken. Dit is mogelijk door het gebruik van zonnepanelen, windturbines en warmtepompen.

  Energieopslag in batterijen

  Ook zal er steeds meer gebruik worden gemaakt van energieopslag, bijvoorbeeld in de vorm van batterijen. Daarnaast wordt er ook gekeken naar manieren om de CO2-uitstoot van woningen te verminderen, bijvoorbeeld door het gebruik van groene daken en gevels.

  Zoals je hebt gelezen gaat het huis van de toekomst er heel anders uitzien dan we nu gewend zijn. Duurzaamheid, technologie en comfort zijn de drie belangrijkste pijlers waarop het huis van de toekomst gebouwd zal worden. Biobased materialen, smart homes en energieneutrale woningen worden de nieuwe standaard.

  Lees ook: check deze bizarre woningen