Verschillende woningen in amsterdam aan een straat met bomen met veel blad.

Huren in de vrije sector gigantisch gestegen met 8,5 procent in een jaar

17 januari 2024

Laatste update: 19 april 2024

Afbeelding auteur

Jelle

Afgelopen jaar zijn de huurprijzen in de vrije sector flink gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Gemiddeld zijn de huurprijzen namelijk met wel 8,5 procent gestegen. Waardoor komt dit? Zijn er verschillen per regio? En wie merkt hier het meest van? Wij leggen het uit.

Inhoudsopgave

    Wat houdt huren in de vrije sector in?

    De vrije sector omvat een segment van de huurmarkt dat zich onderscheidt van sociale huurwoningen en gesubsidieerde huurwoningen. In dit segment hebben huurprijzen geen maximumlimiet en gelden er geen inkomensbeperkingen zoals bij sociale huurwoningen. Dit betekent dat particuliere verhuurders in de vrije sector de vrijheid hebben om de huurprijzen vast te stellen op basis van marktwaarde en vraag en aanbod.

    In 2024 werden woningen met een huurprijs van meer dan 879,66 euro beschouwd als huurwoningen in de vrije sector.

    Aangezicht van een dorp met huizen gebouwd in oud Nederlandse stijl.

    Wat houdt de prijsstijging in?

    In het laatste kwartaal bedroeg de gemiddelde huurprijs per vierkante meter 18,01 euro. Voor een woning van 75 vierkante meter komt dat neer op 1350 euro. Een jaar eerder, eind 2022, was de gemiddelde huurprijs per vierkante meter nog 16,59 euro. Destijds kostte een woning van 75 vierkante meter 1244 euro.

    Lees ook: Huurwoning bemachtigen met motivatiebrief: eerlijk of vriendjespolitiek?

    We hebben het hier over een prijsstijging van de huur voor nieuwe woningzoekenden. De jaarlijkse huurprijsstijging van bestaande huurders is namelijk aan regels gebonden. Vorig jaar was die verhoging maximaal 4,1 procent, en dit jaar is het vastgesteld op maximaal 5,5 procent. Deze 5,5 procent is gebaseerd op de inflatie tussen december 2022 en december 2023, wat neerkomt op 4,5 procent, plus een extra percentage van 1 procentpunt.

    Staafdiagrammen met daarboven Euro tekens en een witte pijl die een stijging visualiseert.

    Waarom zijn de huurprijzen gestegen?

    Volgens de NOS heeft de stijging van de huren verschillende oorzaken. Afgelopen kwartaal kwamen zo'n 17.300 woningen beschikbaar voor nieuwe huurders, wat een afname van ruim 15 procent betekent ten opzichte van het voorgaande jaar.

    Volgens gegevens van het kadaster laten particuliere investeerders momenteel een verschuiving zien: ze verkopen meer woningen dan dat ze er bijkopen. Deze trend wordt deels veroorzaakt door overheidsmaatregelen, waaronder een verhoogde overdrachtsbelasting en vermogensbelasting voor investeerders, evenals de opkoopbescherming die door sommige gemeenten is ingevoerd.

    Meer weten over de overheidsmaatregelen? Lees ook: Woningverhuurders gaan fors minder verdienen.

    Het demissionaire kabinet beschouwt dit niet per se als een probleem. "Als een woning wordt verkocht aan iemand met een middeninkomen die anders zou huren, dan neemt tegelijkertijd de vraag naar middenhuur af. Het betreffende 'middeninkomen' heeft immers een betaalbare woning gevonden. Alleen is dit geen huur-, maar een koopwoning", aldus Minister voor Volkshuisvesting Hugo De Jonge.

    Regionale verschillen

    De huurprijzen verschillen flink per regio. In de vijf grootste steden steeg de huur het meest in Rotterdam, met 9,6%. Maar zelfs met die stijging is het nog goedkoper dan Amsterdam, waar je nu 27,28 euro per vierkante meter betaalt, een stijging van 5,9%. Eindhoven is de enige grote stad waar de huren juist zijn gedaald, met 1,4%. Daar betaal je nu 17,67 euro per vierkante meter.

    Terug naar het overzicht