Straat met huurwoningen

Wet betaalbare huur is aangenomen: dit gaat er veranderen

26 juni 2024

Laatste update: 27 juni 2024

Afbeelding auteur

Jelle

De nieuwe huurwet van demissionair minister Hugo de Jonge is door de Eerste Kamer goedgekeurd. Dit betekent dat vanaf 1 juli 2024 de middenhuur wordt aangepakt. De Wet betaalbare huur is ontworpen om huurders te beschermen tegen onredelijk hoge huurprijzen in het middensegment. Wat er de komende tijd precies gaat veranderen op de huurmarkt, lees je hier!

Inhoudsopgave

  Nieuwe puntentelling

  Het bestaande puntensysteem, ook wel het woningwaarderingsstelsel (WWS), dat bepaalt wat een verhuurder maximaal aan huur mag vragen, wordt uitgebreid naar het middensegment.

  Hoe groter hoe meer punten

  Hierdoor worden woningen in de vrije sector tot ongeveer €1.100 gereguleerd​​ en moeten particuliere verhuurders zich ook houden aan nieuwe regels. Over het algemeen geldt: hoe groter, duurder of duurzamer de woning, hoe meer punten.

  Maximale huurprijs

  De wet stelt dus een nieuwe maximale huurprijs in voor een gereguleerde huur. Hierdoor zullen zo'n 100 000 woningen die nu beschouwd worden als vrije sectorhuur, straks onder de sociale huur vallen.

  • Laagsegment: Woningen tot €879,66 per maand (142 punten).

  • Middensegment: Woningen tot €1.123,13 per maand (186 punten).

  • Bij woningen met meer dan 186 punten kunnen verhuurders nog steeds de huurprijs bepalen. Deze woningen vallen onder de vrije sector. Deze grenzen worden jaarlijks geïndexeerd op basis van inflatie​.

  Eerder schreven we al over dat de eerste kamer waarschijnlijk de wet ging aannemen.

  Betere bescherming voor huurders

  Gemeenten krijgen meer mogelijkheden om toezicht te houden en handhavend op te treden tegen te hoge huurprijzen en ongewenst verhuurgedrag. Huurders kunnen voortaan altijd terecht bij de Huurcommissie voor conflicten over huurverhogingen en servicekosten.

  Geen termijn meer

  Voorheen was dit alleen mogelijk binnen de eerste zes maanden van het huurcontract. Dit termijn vervalt nu. Dit betekent dat huurders altijd hulp kunnen inschakelen van de Huurcommissie.

  Man en vrouw schakelen de huurcommissie in

  Wanneer gaat de wet betaalbare huur in?

  Vanaf 1 juli gaat de nieuwe huurwet in. De wet gaat wel pas gelden bij nieuwe huurcontracten. Het kan dus even duren voor dat alle huur in de sector is aangepast. De gemeentes worden uiteindelijk verantwoordelijk voor het handhaven van het nieuwe systeem. Deze controle gaat echter pas van start op 1 januari 2025. Hierdoor krijgen verhuurders en gemeentes de tijd om zich goed voor te bereiden.

  Gevolgen van nieuwe huurwet

  Vastgoedexperts verwachten dat het aanbod aan huurwoningen eerst zal afnemen, omdat veel verhuurders hun pand zullen verkopen. De hoogte van huurprijzen is straks onder meer afhankelijk van de duurzaamheid van een woning.

  Verkoop vs verhuur

  Maar het is niet altijd mogelijk om een woning duurzamer te maken. Daarom kiezen verhuurders voor verkoop in plaats van dat ze de woning opnieuw verhuren.

  Lees ook: Verhuurders vrezen dat ze miljarden aan huur moeten terugbetalen

  Kwaliteit huurwoningen wordt beter

  Door de nieuwe wet zal de kwaliteit van woningen wel beter worden wat vooral gunstig is voor studenten. Van veel studentenkamers en studentenhuizen is namelijk sprake van achterstallig onderhoud. Ook worden studenten beter beschermd tegen torenhoge huurprijzen voor weinig vierkante meter.

  Minder studentenhuizen

  Tegenstanders van de huurwet zijn echter wel bang dat de nieuwe wet er voor zal zorgen dat er meer studentenhuizen zullen verdwijnen.

  Straat met huurwoningen in Den Haag

  Huurwoning vinden met Huurstunt

  Ben je op zoek naar een huurwoning? Dan ben je bij Huurstunt op het juiste adres. Wij streven ernaar om de zoektocht naar een nieuwe huurwoning zo eenvoudig mogelijk te maken. Ook in tijden van een woningcrisis.

  Actuele aanbod

  Bij Huurstunt vind je het hele actuele aanbod aan huurwoningen van particuliere verhuurders in Nederland op één overzichtelijke plek. Zo hoef jij niet allemaal verschillende websites in de gaten te houden en ben je direct op de hoogte van het actuele aanbod aan huurwoningen in Nederland.

  Met een Premium Account kun je onbeperkt reageren op woningen die je tegenkomt op ons platform en is voor nieuwe leden 14 dagen gratis

  Conclusie

  De nieuwe Wet Betaalbare Huur van minister Hugo de Jonge gaat in op 1 juli 2024. Deze wet zorgt voor betere bescherming van huurders tegen onredelijk hoge huurprijzen in het middensegment. Het woningwaarderingsstelsel wordt uitgebreid, waardoor meer woningen onder de huurregulering vallen.

  Gemeenten krijgen de taak om deze regels te handhaven vanaf 1 januari 2025. De wet belooft een positieve impact op de huurmarkt, hoewel er ook zorgen zijn over de beschikbaarheid van huurwoningen.

  Terug naar het overzicht