Een oudere vrouw zit samen met een studente op de bank

Hospitaverhuur keert terug in Den Haag: meer kamers, minder regels

09 juli 2024

Afbeelding auteur

Madelon

In Den Haag maakt de hospita een comeback. De gemeente lanceert een nieuwe Woonvisie die hospitaverhuur eenvoudiger moet maken. Met versoepelde regels kunnen woningeigenaren vanaf 2025 kamers verhuren zonder vergunning, wat een oplossing kan zijn voor de woningnood en een kans voor zowel studenten als verhuurders.

Inhoudsopgave

  Nieuwe maatregelen voor hospitaverhuur in Den Haag

  De gemeente Den Haag heeft een nieuwe concept-Woonvisie gepresenteerd, waarin hospitaverhuur als een van de 61 mogelijke maatregelen wordt genoemd. Dit plan maakt het makkelijker om woningen op te splitsen en kamers te verhuren, wat helpt om het aanbod aan betaalbare woningen te vergroten.

  Vereenvoudigde regels voor kamers verhuren

  Wethouder Balster benadrukt dat momenteel een omzettingsvergunning nodig is bij verhuur aan meer dan twee personen die geen gemeenschappelijk huishouden vormen. Dit betekent dat een echtpaar bijvoorbeeld geen studen als extra huurder mag hebben zonder vergunning. De nieuwe visie wil deze regels versoepelen.

  Geen nieuwe vergunningen

  In sommige wijken worden geen nieuwe vergunningen meer verstrekt door betaalbaarheids- en leefbaarheidsproblemen of omdat het maximaal toegestane percentage van 5 procent kamerverhuur is overschreden.

  Een jongen deelt de keuken met een hospita

  Toekomstige plannen voor meer kamers in Den Haag

  In wijken die leefbaar en gemiddeld duurder zijn, wil de gemeente Den Haag meer ruimte geven voor woningsplitsing en het creëren van meer kamers. Wethouder Balster legt uit dat er kwaliteitseisen zullen gelden voor hospitaverhuur, zodat het netjes verloopt. Dit is vooral belangrijk omdat veel mensen relatief groot wonen in de stad.

  Meer weten? Bekijk dan: wat is een hospita?

  Hospi Housing en potentiële huurders

  Hospi Housing werkt samen met de gemeente om hospitaverhuur te stimuleren. Er zijn ongeveer tweeduizend Nederlanders die deelnemen, waarvan dertig in Den Haag. Uit onderzoek blijkt dat 8% van de Nederlanders bereid is tijdelijk iemand in huis te nemen, wat duizenden extra kamers oplevert.

  Financiële voordelen van hospitaverhuur

  Het financiële voordeel is aanzienlijk, met een belastingvrij bijverdienpotentieel van €6000 en een gemiddelde huurprijs van €500 per maand.

  Ervaringen met Hospitaverhuur

  Voorafgaand aan hospitaverhuur maken hospita’s duidelijke afspraken met studenten over zaken als samen eten en het spelen van (te luide) muziek. Studenten betalen huur en vaak zijn de ervaringen positief.

  Dankbaar en beleefde studenten

  Hospita Zeeuw deelt aan de Telegraaf dat haar huurders met leuke verhalen thuiskwamen en de kamer altijd schoon achterlieten. Ze benadrukt vooral hoe dankbaar en beleefd de studenten waren.

  Bekijk ook: Hospitaverhuur hervormd: meer woonruimte door minder belemmeringen.

  Versoepeling van hospitaverhuurregels

  Wethouder Balster hoopt dat de gemeenteraad snel instemt met het verruimen van de regels voor hospitaverhuur, zodat deze vanaf 2025 in de Huisvestingsverordening kunnen worden opgenomen. Momenteel mogen alleen alleenstaanden een kamer zonder vergunning verhuren, wat volgens Balster dringend moet veranderen.

  Conclusie

  Den Haag is van plan de regels voor hospitaverhuur vanaf 2025 te versoepelen, waardoor kamers zonder vergunning verhuurd kunnen worden. Dit biedt meer betaalbare woonruimte en extra inkomsten voor hospita’s.

  Terug naar het overzicht