Een huiseigenaar voor zijn huis die boos kijkt

Woningverhuurders gaan fors minder verdienen

21 december 2023

Laatste update: 22 maart 2024

Afbeelding auteur

Jelle

Uit onderzoek van het ministerie van Financiën blijkt dat huiseigenaren die hun woning verhuren, fors minder verdienen dan voorheen. Dit komt vooral door hogere belastingen, hogere rente en beperking van de huurprijs.

Inhoudsopgave

  Kritiek op verhuurders

  In Nederland zijn er tal van woningeigenaren die hun panden verhuren, maar de laatste jaren kregen deze verhuurders steeds meer kritiek. Zo wordt er beweerd dat het voor starters moeilijker is om een huis te krijgen omdat ze moeten concurreren met verhuurders die meer geld hebben en daardoor hogere biedingen kunnen doen.

  Als reactie hierop heeft het kabinet verschillende maatregelen ingevoerd om deze kwestie aan te pakken. Zo zijn diverse belastingen verhoogd en worden er regels opgesteld om de huurprijzen te reguleren. Huisbazen geven echter aan dat deze maatregelen hun rendementen onder druk zetten.

  Twee huiseigenaren kijken ontevreden

  Bekijk ook: Hoe de nieuwe Huurplafondwet huurders juist in de knel brengt.

  Onderzoek naar 5.500 verhuurde woningen

  Het ministerie van Financiën heeft onderzoek laten uitvoeren naar 5.500 verhuurde woningen. Het onderzoek bevestigt dat eigenaren inderdaad minder verdienen dan eerst. Het gemiddelde rendement daalt van 8,4 procet naar 4 procent.

  Eigenaren die onlangs een woning hebben aangeschaft en deze hebben gefinancierd met een hypotheek, ervaren een nog grotere daling van hun rendement. Dit wordt veroorzaakt door de hogere hypotheekrente.

  Meer weten? Bekijk ook: De waarde van huurwoningen neemt af door hoge rente en nieuwe regels.

  Minder investeerders in nieuwbouw

  Veel eigenaren geven aan dat ze vanwege lagere rendementen minder van plan zijn te investeren in nieuwbouw. Dit zou kunnen leiden tot een verdere toename van de krapte op de woningmarkt.

  Het is overigens belangrijk op te merken dat de Wet betaalbare huur, die de huurprijzen moet reguleren, nog niet van kracht is. Deze wet moet nog worden goedgekeurd door de Tweede Kamer. Of dat daadwerkelijk gebeurt, blijft afwachten, aangezien verschillende partijen, waaronder de VVD, zich ertegen uitspreken.

  Terug naar het overzicht