Een huiseigenaar voor zijn huis die boos kijkt

Woningverhuurders gaan fors minder verdienen

21 december 2023

Laatste update: 27 juni 2024

Afbeelding auteur

Madelon

Uit onderzoek van het ministerie van Financiën blijkt dat huiseigenaren die hun woning verhuren, fors minder verdienen dan voorheen. Dit komt vooral door hogere belastingen, hogere rente en beperking van de huurprijs.

Inhoudsopgave

    Kritiek op verhuurders

    In Nederland zijn er tal van woningeigenaren die hun panden verhuren, maar de laatste jaren kregen deze verhuurders steeds meer kritiek. Zo wordt er beweerd dat het voor starters moeilijker is om een huis te krijgen omdat ze moeten concurreren met verhuurders die meer geld hebben en daardoor hogere biedingen kunnen doen.

    Maatregelen van de overheid

    Als reactie hierop heeft het kabinet verschillende maatregelen ingevoerd om deze kwestie aan te pakken. Zo zijn diverse belastingen verhoogd en worden er regels opgesteld om de huurprijzen te reguleren. Huisbazen geven echter aan dat deze maatregelen hun rendementen onder druk zetten.

    Man zoekt rendement uit

    Onderzoek naar 5.500 verhuurde woningen

    Het ministerie van Financiën heeft onderzoek laten uitvoeren naar 5.500 verhuurde woningen. Het onderzoek bevestigt dat eigenaren inderdaad minder verdienen dan eerst. Het gemiddelde rendement daalt van 8,4 procet naar 4 procent.

    Daling van rendement

    Eigenaren die onlangs een woning hebben aangeschaft en deze hebben gefinancierd met een hypotheek, ervaren een nog grotere daling van hun rendement. Dit wordt veroorzaakt door de hogere hypotheekrente.

    Meer weten? Bekijk ook: De waarde van huurwoningen neemt af door hoge rente en nieuwe regels.

    Minder investeerders in nieuwbouw

    Veel eigenaren geven aan dat ze vanwege lagere rendementen minder van plan zijn te investeren in nieuwbouw. Dit zou kunnen leiden tot een verdere toename van de krapte op de woningmarkt.

    Bouwvakker is een appartementencomplex aan het bouwen

    Wet betaalbare huur

    Het is overigens belangrijk op te merken dat de wet betaalbare huur, die de huurprijzen moet reguleren, nog niet van kracht is. Deze wet moet nog worden goedgekeurd door de Tweede Kamer. Of dat daadwerkelijk gebeurt, blijft afwachten, aangezien verschillende partijen, waaronder de VVD, zich ertegen uitspreken.

    Bekijk ook: Hoe de nieuwe Huurplafondwet huurders juist in de knel brengt.

    Conclusie

    Hogere belastingen, hogere rente en huurprijsbeperkingen zorgen ervoor dat huiseigenaren fors minder verdienen. Het rendement daalt gemiddeld van 8,4% naar 4%, wat leidt tot minder investeringen in nieuwbouw en mogelijk meer krapte op de woningmarkt. De wet betaalbare huur is nog niet goedgekeurd.

    Terug naar het overzicht