Een jonge vrouw zit in gedachten verzonken op een rode stoel voor een raam

Weeskinderen kunnen niet zomaar meer uit huis gezet worden

19 januari 2024

Laatste update: 22 maart 2024

Afbeelding auteur

Jelle

Weeskinderen krijgen meer mogelijkheden om in de sociale huurwoning van hun overleden ouders te blijven wonen. Waar ze voorheen vaak gedwongen werden om na het overlijden van hun ouder(s) hun huis te verlaten, is er nu de mogelijkheid om het huurcontract van hun ouders over te nemen, met een termijn tot 28 jaar.

Inhoudsopgave

    Wet huurbescherming weeskinderen

    Per 1 januari 2024 is de Wet huurbescherming weeskinderen in gegaan. In oktober stemde de Tweede Kamer unaniem in met het initiatiefwetsvoorstel van de leden Koerhuis. Hierdoor zijn jongvolwassenen van wie de ouders overlijden en die wonen in een corporatiewoning beter beschermd tegen uithuiszetting.

    Volgens gegevens van het CBS komt het jaarlijks ongeveer 80 keer voor dat jongvolwassenen die in een woning van een woningcorporatie verbleven, hun ouders verloren. In particuliere huurwoningen komt dit ongeveer 30 keer per jaar voor.

    Een jongeman zit verdrietig op een bank met verhuisdozen om hem heen

    Wat houdt deze wet precies in?

    De Wet huurbescherming weeskinderen zorgt ervoor dat jongvolwassenen, vanaf 16 jaar, in de ouderlijke woning mogen blijven wonen tot ze 28 jaar oud zijn. Woningcorporaties moeten de jongvolwassene snel na het overlijden van de ouder(s) informeren over wat er gaat gebeuren met hun woonsituatie. Bovendien wordt het huurcontract verlengd tot en met het 27ste levensjaar.

    Lees ook: Woning huren in 2024: dit gaat er veranderen.

    Wanneer nodig krijgen weeskinderen lagere huren

    Wanneer jongeren de huurovereenkomst van hun overleden ouders overnemen, is het niet realistisch om te verwachten dat zij de huur in hun eentje kunnen ophoesten. Voor jongeren tussen de 16 en 22 jaar moeten de woningcorporaties een tijdelijke huurverlaging doorvoeren tot de huurtoeslaggrens.

    Maar ook ouderloze jongeren in de leeftijdscategorie van 23 tot 27 jaar die, wat draagkracht betreft in aanmerking komen voor huurtoeslag, wordt de huur verlaagd wanneer zij het anders niet kunnen betalen.

    Meer weten? Bekijk dan ook eens: Dit zijn jouw rechten en plichten als huurder.

    Wat gebeurt er wanneer je 28 jaar wordt?

    Om te voorkomen dat een jongvolwassenen op straat beland zodra hij 28 is geworden, mag de woningcorporatie alleen het contract beëindigen wanneer de wees een vervangende passende huurwoning heeft gevonden voor onbepaalde tijd.

    Een jongeman en vrouw houden sleutels vast van hun nieuwe huis

    Schrijnende situaties, weeskinderen huurwoning

    Deze nieuwe wet die weeskinderen beschermt, is hard nodig. Voorheen werden jongeren namelijk uit huis gezet na het overlijden van hun ouders. De wet kwam voor Donny Brouwers uit Eindhoven echter net te laat. In een interview met RTL Nieuws vertelt hij dat, in plaats van het verlies te verwerken en te rouwen om zijn overleden vader, hij direct bezig moest met zijn toekomstige woonsituatie.

    "Ik kom gewoon samen met mijn hond op straat te staan. Terwijl ik bezig zou moeten zijn met rouwen om mijn vader, maak ik me nu elke dag zorgen om mijn toekomst", vertelt hij.

    Lees ook: Mag je als hoofdbewoner iemand uitschrijven uit een woning?

    Motie voor meer bescherming in particuliere sector

    Er is ook een motie ingediend om weeskinderen waarvan de ouders een woning huren bij particuliere verhuurders beter te beschermen. De wet huurbescherming weeskinderen geldt namelijk op dit moment niet voor hen. In het voorstel staat dat jongvolwassenen vanaf 18 jaar het recht krijgen om een bepaalde tijd, bijvoorbeeld twee jaar, in de ouderlijke huurwoning kunnen blijven wonen, ook wanneer dit gaat om een particuliere huurwoning.

    De Tweede Kamer wil het voorstel opnemen in het Burgerlijk wetboek zodat er geen ongelijkheid ontstaat. Het is nog niet duidelijk wat het kabinet gaat doen naar aanleiding van die motie.

    Een vrouw in een zakelijk pak schrijft op een notitieblok over de motie

    Wanneer mag je iemand uit huis plaatsen?

    Een veelvoorkomende reden is het niet betalen van de huur. Ook overtreding van de regels, zoals het veroorzaken van veel overlast, kan leiden tot een uithuisplaatsing. Daarnaast wordt iemand uit huis gezet wanneer de huurperiode voorbij is en er geen nieuwe overeenkomst is. Bovendien mag iemand bij onjuist gebruik van het huis of als er ernstige schade wordt aangericht, ook uit hun huurwoning gezet worden.

    Terug naar het overzicht