Een hand houdt een waaier aan verschillende kleuren en tinten vast

How to: Felle kleuren in je interieur gebruiken

08 februari 2022

Laatste update: 14 juni 2024

Afbeelding auteur

Madelon

Als het gaat om het inrichten met felle kleuren, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Het kan een spannende stap zijn om je muren in een knalkleur te verven, maar als je de goede richtlijnen volgt, kan dit je interieur een boost geven! 

Inhoudsopgave

  Wat werkt wel in je interieur

  We beginnen allereerst met de dingen die je juist wél moet doen wanneer je felle kleuren wilt toevoegen aan je interieur.  

  1. Combineer met neutrale kleuren

  Het is belangrijk om de kleuren in je woonkamer te mengen om gebruik te maken van alle verschillende tinten die je beschikbaar hebt. Probeer lichte, neutrale kleuren zoals crème of lichtgrijs toe te voegen, maar gebruik ook wat meer gedurfde, levendige tinten zoals rood of geel voor contrast. Het uiteindelijke doel is om leven in de ruimte te brengen door contrasterende kleuren met elkaar te combineren.

  Een blauwe muur gecombineerd met neutrale meubels

  2. Gebruik één of maximaal twee felle kleuren in een kamer.

  Zo zorg je ervoor dat de kamer niet te druk aanvoelt. Je kunt ook verschillende tinten van dezelfde kleur gebruiken om de aandacht naar deze kleur te trekken. Verschillende soorten blauw, gecombineerd met gebroken wit of beige, zorgt voor eenheid. Neem dit ook mee in de keuze van je accessoires.

  3. Maak gebruik van patronen en texturen

  Het verwerken van bijpassende patronen in je interieur zorgt voor een visueel mooi beeld. Hierbij kun je denken aan patronen in dezelfde kleur als je hoofdkleur(en), maar patronen in zwart-wit geven vaak ook een mooi contrast aan je interieur. Met het gebruik van verschillende texturen in bijvoorbeeld je meubels zoals, hout, leer of katoen zorg je voor een speels effect. Werken met een moodboard kan je hierbij helpen, zo heb je in één oogopslag al je ideeën bij elkaar.

  Lees ook: Onderhoud huurwoning: wie doet wat?

  Wat werkt niet in je interieur

  Nu je handige tips weet over de dingen waar je wel rekening mee moet houden, is het natuurlijk ook goed om te weten wat je juist niet moet doen. Zo voorkom je een mismatch en weet je zeker dat je interieur goed op elkaar afstemt!

  1. Gebruik niet te veel verschillende kleuren

  Door vele kleuren in één kamer te gebruiken kan dit erg overweldigend zijn. Probeer hier ook rekening mee te houden wanneer je woonaccessoires of meubels gaat uitzoeken. Werk met een kleurenpallet, zodat je zeker weet dat alles mooi bij elkaar past.

  Een woonkamer met een blauwe muur en oranje accessoires

  2. Felle kleuren in een kleine ruimte

  Wanneer je felle kleuren in een kleine ruimte gebruikt, lijkt deze ruimte nog kleiner en benauwder. Werk met neutrale kleuren op de muur, enkele accessoires in felle kleuren zijn mogelijk, maar probeer dit te beperken.

  3. Felle kleuren in een ruimte zonder daglicht.

  Daglicht zorgt voor ruimtelijke en open associaties. Wanneer je in een kamer zonder daglicht felle kleuren gebruikt, wordt de ruimte erg donker en deprimerend. Ook het gebruik van sfeerverlichting of dergelijke kan deze ruimte niet opvrolijken. Felle kleuren zonder daglicht is een no go!

  Met deze handige tips kun je vast en zeker iets leuks van je interieur maken. Het belangrijkste is dat je kleuren kiest die bij je passen en waar je blij van wordt. Zoek online voor inspiratie, maak een moodboard, oriënteer je op de verschillende mogelijkheden en zodra je de knoop hebt doorgehakt kun je beginnen aan de metamorfose!

  Lees ook: 6 tips om een donkere kamer lichter te maken en Een eerste kamer of woning huren; zo begin je goed

  Conclusie

  Het gebruik van felle kleuren in je interieur kan een spannende en verfrissende verandering zijn, mits je het op de juiste manier doet. Combineer felle kleuren met neutrale tinten om balans te creëren en beperk het aantal felle kleuren tot één of twee per kamer om een harmonieuze uitstraling te behouden. Vermijd te veel verschillende kleuren, felle tinten in kleine ruimtes en in kamers zonder daglicht om een overweldigend of somber effect te voorkomen. Met deze richtlijnen kun je je interieur een kleurrijke boost geven die zowel stijlvol als aangenaam is.

  Terug naar het overzicht