Een lachende baby die een huissleutel krijgt aangereikt.

Je baby alvast inschrijven voor een sociale huurwoning, kan dat?

04 april 2024

Afbeelding auteur

Madelon

Dat er gigantische wachtlijsten zijn voor sociale huurwoningen, hoeven wij je vast niet te vertellen. Dan kun je er beter maar vroeg bij zijn, toch? Dat dachten de medewerkers van sociale woningcorporatie Staedion ook. Zij plaatsten een bericht waarin ouders werden aangespoord hun pasgeboren baby alvast in te schrijven voor een sociale huurwoning. Het moet niet gekker worden.

Inhoudsopgave

    Schrijf je baby maar vast in

    Door de enorme vraag naar sociale huurwoningen, de lange wachttijden en de woningnood maakte Staedion het mogelijk om je baby alvast in te schrijven voor een sociale huurwoning. Dan kan je kind het huis uit zodra hij/zij volwassen is en wanneer hij/zij dat zelf wil, luidde het bericht.

    1 aprilgrap

    Maar je baby alvast inschrijven voor een sociale huurwoning, kan dat zomaar? Nee. Helaas voor alle kersverse ouders die op het bericht van de woningcorporatie zijn ingegaan: het bleek een 1 aprilgrap.

    Een pasgeboren baby krijgt een huissleutel van een sociale huurwoning aangereikt.

    Grap met serieuze boodschap

    “Het was een ludieke 1 aprilgrap om aandacht te vragen voor de woningnood, maar ook een oproep voor de benodigde daadkracht om dit op te lossen. En om ouders erop te attenderen dat het verstandig is dat je kind zich vanaf zijn/haar 18e jaar direct inschrijft", vertelt Gijsbert van Herk, bestuursvoorzitter Staedion.

    Aandacht voor woningnood

    Veel mensen maken zich zorgen over de huidige woningnood in Nederland. Mensen staan in Den Haag gemiddeld 6 jaar op een wachtlijst voordat ze een woning toegewezen krijgen. In Utrecht is dit 11 jaar en in Amsterdam zelfs 13 jaar. De langste wachtlijsten zien we terug in de Randstad. Amstelveen, Diemen, Haarlemmermeer, Landsmeer en Wormerland dragen de twijfelachtige eer met een gemiddelde van maar liefst 17 jaar. Het is niet alleen de Randstad waar de getallen hoog liggen. In Apeldoorn staat de teller inmiddels ook op 7 jaar en 9 maanden.

    Een vrouw kijkt teleurgesteld omdat ze al 6 jaar op een wachtlijst staat voor een sociale huurwoning.

    Aantal inschrijvingen neemt toe

    Het aantal inschrijvingen voor de sociale huur neemt al jaren toe. Huishoudens worden kleiner, bijvoorbeeld door een stijging in echtscheidingen en omdat meer ouderen en psychiatrische patiënten zelfstandig wonen. Het gemiddeld besteedbaar inkomen blijft achter bij de groei van de Nederlandse economie. Woningzoekers voelen zich genoodzaakt om zich uit voorzorg in te schrijven, daarom worden wachtlijsten alleen maar langer. Een vicieuze cirkel die nog altijd niet doorbroken is.

    Meer weten? Wachttijd sociale huurwoning in kwart gemeenten ruim 7 jaar.

    Schrijf je op je 18e verjaardag in

    Inschrijven voor een sociale huurwoning kan in Nederland vanaf 18 jaar. Wil je meer kans hebben op een huurwoning? Schrijf je dan meteen in zodra je 18 jaar bent geworden om te voorkomen dat je niet onderaan de lijst begint zodra je echt een woning zoekt. Het inschrijfproces neemt ongeveer tien minuten in beslag. De jaarlijkse kosten voor deze inschrijving bedragen €14,00 als je betaalt via iDEAL, of een lager tarief van €11,50 wanneer je kiest voor automatische incasso.

    Een meisje is jarig en gebruikt haar laptop. Op de achtergrond zijn vlaggetjes en ballonnen.

    Vrije sector woningen

    Kom jij niet in aanmerking voor een sociale huurwoning of wil je de lange wachtlijsten vermijden? Dan is een huurwoning in de vrije sector misschien wat voor jou. In de vrije sector heb je geen last van wachtlijsten en hoef je geen maximaal inkomen te hebben (maar vaak wel een minimum).

    Vind een huurwoning met Huurstunt

    Bij Huurstunt vind je het hele actuele aanbod aan huurwoningen van particuliere verhuurders in Nederland op één overzichtelijke plek. Zo hoef jij niet allemaal verschillende websites in de gaten te houden en ben je direct op de hoogte van het actuele aanbod aan huurwoningen in Nederland. Eerst uitproberen? Premium is nu de eerste 14 dagen gratis!

    Terug naar het overzicht