Oudere vrouw is aan het schoonmaken.

10 tips voor de grote voorjaarsschoonmaak

05 mei 2023

Laatste update: 11 april 2024

Het voorjaar is aangebroken en dat betekent dat het na een lange winter tijd is voor de jaarlijkse voorjaarsschoonmaak! Misschien zie je er tegenop, maar met deze tips en tricks wordt het een eitje om je huurwoning weer helemaal schoon en fris te maken. We nemen je mee door het hele huis en geven je handige tips over hoe je verschillende klussen aanpakt. Dus zet je schoonmaakspullen maar klaar en begin!

Inhoudsopgave

  Welke schoonmaakspullen en schoonmaakmiddelen heb ik nodig?

  Een goede voorbereiding is het halve werk dus zorg voordat je gaat beginnen dat je de juiste spullen en schoonmaakproducten in huis hebt. Voor een grondige voorjaarsschoonmaak zijn de volgende schoonmaakspullen handig:

  1. Microvezeldoekjes en sponzen: Voor het afstoffen en reinigen van oppervlakken.
  2. Stofzuiger met opzetstukken: Voor vloeren, meubels en moeilijk bereikbare plekken.
  3. Dweil en emmer: Voor het schoonmaken van vloeren.
  4. Allesreiniger en glasreiniger: Voor diverse oppervlakken en ramen.
  5. Ontvetter: Voor keukenoppervlakken en -apparatuur.
  6. Schuursponsjes: Voor hardnekkige vlekken.
  7. Bleek en ontkalkingsmiddel: Voor badkamer en toilet.
  8. Stofdoek en plumeau: Voor het afstoffen van meubels en decoraties.
  9. Afvalzakken en vuilnisbak: Om alles op te ruimen.
  10. Handschoenen: Om je handen te beschermen.

  Verschillende schoonmaakspullen zoals microvezeldoekjes en glasreiniger.

  Wat is Baking Soda?

  Baking soda, ook bekend als natriumbicarbonaat, is een veelzijdige witte poedersubstantie die zowel in de keuken als in het huishouden wordt gebruikt. In de keuken wordt het vaak gebruikt als rijsmiddel in bakrecepten. In het huishouden wordt baking soda gewaardeerd om zijn reinigende eigenschappen, het kan onder meer worden ingezet als geurverdrijver, schuurmiddel, en vlekkenverwijderaar. Vanwege zijn milde alkaliteit en korrelige textuur is het een effectief, maar zacht, reinigingsmiddel.

  Algemene schoonmaaktips

  Om deze grondige schoonmaak iets makkelijker te maken, hebben we alvast een paar handige algemene tips voor je op een rijtje gezet.

  1. Gebruik een microvezeldoekjes: Deze doekjes zijn effectief voor het stofvrij maken van oppervlakken.
  2. Natuurlijke reinigingsmiddelen: Overweeg azijn of baking soda voor milieuvriendelijke reiniging.
  3. Ontkalken: Gebruik ontkalkingsmiddelen voor kranen en douchekoppen om kalkaanslag te verwijderen.
  4. Ventilatie: Zorg voor goede ventilatie tijdens en na het schoonmaken, vooral in vochtige ruimtes.
  5. Organiseer schoonmaakspullen: Houd je schoonmaakspullen georganiseerd en binnen handbereik.

  1. Onkruid verwijderen en tuin onderhouden

  Nu het voorjaar is begonnen, is het tijd om de tuin onder handen te nemen. Begin met het verwijderen van het onkruid. Dit kun je op verschillende manieren doen. Als het onkruid nog klein is, kun je het met de hand uit de grond trekken.

  Onkruidverwijderaar

  Als het onkruid al wat groter is, kun je beter een onkruidverwijderaar gebruiken. Dit zijn speciale gereedschappen waarmee je onkruid tussen de tegels kunt verwijderen. Gebruik bijvoorbeeld een voegenkrabber, een borstel met harde haren of een onkruidbrander.

  Biologische manier van onkruid verwijderen

  Wil je geen chemische middelen gebruiken? Dan kun je ook azijn gebruiken om het onkruid te bestrijden. Giet een scheut azijn tussen de tegels en laat het een paar uur intrekken. Het onkruid zal vanzelf verdwijnen. Nu het onkruid weg is, kun je verder met het onderhouden van je tuin. Maak de tuinmeubels schoon en zet ze op hun plek. Verwijder takjes en bladeren en snoei de planten waar nodig. Zorg ervoor dat de afwatering goed is, zodat er geen plassen water blijven staan bij regenachtig weer.

  Een gele en rode muur met onkruid

  2. Hoe maak je je balkon schoon?

  Heb je een balkon? Vergeet deze dan niet schoon te maken! Begin met het verwijderen van het vuil, zoals takjes en bladeren. Gebruik vervolgens een emmer water met een scheut vloeibaar schoonmaakmiddel om het balkon schoon te maken. Gebruik een harde borstel of een schrobber om het vuil los te krijgen. Spoel het balkon daarna goed af met schoon water en laat het drogen.

  Meubels op een balkon tijdens een zonnige dag

  3. Ventilatiesysteem schoonmaken

  Het is belangrijk om regelmatig het ventilatiesysteem schoon te maken. Dit voorkomt dat er stof en vuil ophoopt in de ventilatiekanalen, waardoor het systeem minder goed werkt. Maak de ventilatieroosters schoon met een vochtige doek en stofzuig de kanalen regelmatig. Heb je geen zin om dit zelf te doen? Dan kun je dit ook laten doen door een professional.

  4. De bank schoonmaken

  Om banken en stoelen schoon te maken, begin je met stofzuigen om stof en kruimels te verwijderen. Behandel vlekken voorzichtig met een geschikte vlekkenverwijderaar, getest op een onzichtbaar deel van de stof. Maak een milde zeepoplossing en gebruik een zachte doek of spons om deze licht aan te brengen, zonder het meubelstuk te verzadigen. Dep daarna met een schone, droge doek het oppervlak droog en laat het meubelstuk volledig aan de lucht drogen voordat je het weer gebruikt. Wees extra voorzichtig met leer en delicate stoffen.

  5. De ramen schoonmaken en de vloer stofzuigen

  Als je met de grote schoonmaak bezig bent kun je ook de vloer stofzuigen. Hiermee verwijde je ook de kleine stofdeeltjes. Na het stofzuigen kun je de vloer gaan dweilen met een sopje van water en allesreiniger. Dit zorgt voor een frisse geur in huis. Zet de ramen en deuren open, zo waait er tijdens de voorjaarsschoonmaak schone wind naar binnen.

  Voorkom weerspiegelingen van stof en vette vingers

  De ramen zemen is niet het leukste klusje, maar wel af en toe nodig. Het schoonmaken van de ramen kun je doen met een glasreiniger of een sopje. Heb je de ramen eenmaal gedroogd met een trekker of droge doek, dan zijn ze goed schoon en schijnen de eerste zonnestralen van de lente lekkerder naar binnen en kun je beter naar buiten kijken. Bovendien heb je dan geen weerspiegelingen meer van stof, vette vingers en vieze vegen.

  6. Vloerbedekking schoonmaken

  Vloerbedekking kan na verloop van tijd vies worden en vlekken vertonen. Stofzuig de vloerbedekking regelmatig om vuil en stof te verwijderen. Vlekken kun je verwijderen met een sopje van lauwwarm water en allesreiniger. Dep de vlek met het sopje en veeg deze voorzichtig schoon. Laat de vloerbedekking goed drogen voordat je er weer overheen loopt.

  Stofzuigerstang met twee sneakers op een tapijt

  7. Keuken schoonmaken

  Een efficiënte aanpak voor het schoonmaken van de keuken omvat het beginnen met opruimen en het verwijderen van overtollige items van aanrechten en tafels. Het regelmatig schoonmaken van de gootsteen en het gebruik van een ontstopper of soda en azijn voor afvoeren helpt ook om geurtjes te voorkomen. De oven, aanrecht en koelkast zijn twee plekken in huis die snel vies worden en waar bacteriën zich gemakkelijk kunnen verspreiden. Vergeet ook niet de keuken kastjes te poetsen.

  Zo maak je je koelkast schoon

  Ook de koelkast moet regelmatig schoongemaakt worden. Haal alle etenswaren eruit en maak de binnenkant schoon met een sopje van warm water en een vloeibaar schoonmaakmiddel. Vergeet niet de lades en planken eruit te halen en deze afzonderlijk te reinigen. Veeg vervolgens de binnenkant van de koelkast droog en zet alle etenswaren weer terug. Het is aanbevolen om de koelkast eens in de drie maanden grondig te reinigen.

  Oven schoonmaken

  Om je oven effectief schoon te maken, begin je met het verwijderen van losse kruimels. Maak vervolgens een pasta van baking soda en water en breng deze aan op de binnenkant van de oven. Laat het een nacht intrekken om het ingebrande vuil los te weken. De volgende dag veeg je deze pasta weg met een vochtige doek of spons, en gebruik indien nodig een spatel voor het hardnekkige vuil. Eindig met een spray van azijn en water om de laatste resten te verwijderen en droog de oven af. Herhaal dit proces indien nodig voor zeer hardnekkige vlekken.

  Hoe krijg je ingebrand vet uit de oven?

  Om ingebrand vet uit een oven te verwijderen, kun je de volgende stappen volgen:

  1. Maak een pasta van baking soda en water.
  2. Breng de pasta royaal aan op de vette plekken en laat het een nacht intrekken.
  3. Gebruik de volgende dag een vochtige doek of spons om de pasta en het losgeweekte vet weg te vegen.
  4. Gebruik eventueel een plastic spatel voor hardnekkige resten.
  5. Veeg na met een mengsel van water en azijn om eventuele overgebleven soda-residuen te verwijderen.

  De keuken wordt grondig schoongemaakt door iemand met gele handschoenen aan.

  Vaatwasser schoonmaken

  Om je vaatwasser schoon te maken, verwijder eerst losse etensresten en controleer de filter op vuil. Vervolgens vul je een vaatwasmachinebestendig bakje met witte azijn en plaats je dit op het bovenste rek. Laat de vaatwasser op een hete cyclus draaien. Daarna verspreid je een kopje baking soda over de bodem van de vaatwasser en voer je een korte, hete cyclus uit. Dit helpt bij het verwijderen van vlekken en geurtjes. Reinig regelmatig de rubberen afdichtingen en de deurranden met een vochtige doek voor het beste onderhoud.

  Afzuigkap schoonmaken

  Om een afzuigkap effectief schoon te maken, begin je met het verwijderen van de filters. Week de filters in een mix van heet water, afwasmiddel en baking soda om vet en vuil los te weken. Terwijl de filters weken, maak je de buitenkant en de binnenkant van de afzuigkap schoon met een keukenspray of een mengsel van azijn en water, wat helpt bij het ontvetten. Scrub waar nodig met een zachte borstel of spons. Spoel de filters daarna af, droog ze, en plaats ze terug.

  8. Schimmel verwijderen

  Schimmel is niet alleen onprettig om naar te kijken, het kan ook schadelijk zijn voor je gezondheid. Wanneer je schimmel aantreft in je woning, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk aan te pakken. Voor meer informatie over het verwijderen van schimmel, kun je terecht op onze blog over schimmel.

  9. Badkamer schoonmaken

  Het schoonmaken van een badkamer vereist een gestructureerde aanpak. Begin met het verwijderen van losse items en het afstoffen van oppervlakken. Reinig vervolgens de douche of het bad met een geschikte badkamerreiniger, en let hierbij extra op de tegelvoegen. Gebruik voor het toilet een desinfecterende reiniger. De wastafel en spiegels kun je schoonmaken met glasreiniger en een doek. Vergeet niet de vloer te dweilen en de kranen en douchekop te ontkalken.

  Voegen badkamer schoonmaken

  Om voegen in de badkamer schoon te maken:

  1. Maak een reinigingsoplossing van gelijke delen water en witte azijn, of gebruik een specifieke voegenreiniger.
  2. Breng de oplossing aan op de voegen en laat het even inwerken.
  3. Gebruik een oude tandenborstel of een voegenborstel om de voegen te schrobben.
  4. Spoel het gebied daarna goed af met water.

  Voor hardnekkige vlekken kun je baking soda toevoegen aan de azijnoplossing of een pasta van baking soda en water rechtstreeks op de voegen aanbrengen. Regelmatig schoonmaken helpt schimmel en vuilophoping voorkomen.

  Wasmachine schoonmaken

  Om je wasmachine schoon te maken, begin je met het leegmaken van de trommel en het controleren op achtergebleven voorwerpen. Voer vervolgens een lege was uit op een hoge temperatuur met een wasmachinereiniger of witte azijn. Maak de rubberen afdichting rond de deur schoon met een vochtige doek om schimmel en resten te verwijderen. Reinig de wasmiddellade met warm water en zeep, en veeg het filter en de buitenkant van de machine af.

  Repareren van een lekkende kraan

  Een lekkende kraan kan zorgen voor onnodig waterverbruik en leiden tot waterschade. Het is daarom belangrijk om een lekkende kraan zo snel mogelijk te repareren. Sluit eerst de watertoevoer af en demonteer vervolgens de kraan. Controleer de kraan op slijtage en vervang indien nodig de rubbers of het hele binnenwerk. Monteer de kraan vervolgens weer in elkaar en controleer of deze niet meer lekt.

  Vrouw met blauw shirt is de badkamer aan het schoonmaken

  10. Vochtproblemen in huis

  Vochtproblemen in huis kunnen leiden tot schimmel, een onaangename geur en zelfs tot gezondheidsproblemen. Het is daarom belangrijk om vochtproblemen zo snel mogelijk aan te pakken. Ventileer regelmatig, droog natte plekken zo snel mogelijk en controleer regelmatig of er vochtplekken ontstaan op muren en plafonds.

  Vochtplekken schoonmaken

  Om vochtvlekken op muren te reinigen, is een effectieve methode het gebruik van een combinatie van water en een ontvettende schoonmaakmiddel of een kleine hoeveelheid bleek. Een spons is hierbij een handig hulpmiddel om de vlekken zachtjes te behandelen en te verwijderen.

  Een lenteschoonmaak vergt een goede voorbereiding

  Een lenteschoonmaak begint met een goede voorbereiding. Hopelijk wordt je huis schoon met deze tips en helpen ze je bij het uitvoeren van de grote voorjaarsschoonmaak in je huurwoning. Er is niks fijner dan thuis komen in een opgeruimd huis! Vergeet niet om regelmatig te ventileren en kleine schoonmaakklusjes bij te houden om te voorkomen dat het te veel wordt.

  Wanneer je twijfelt over hoe je iets moet aanpakken of als je tegen problemen aanloopt, neem dan gerust contact op met de verhuurder. Zo kun je samen werken aan een schone en veilige leefomgeving.