De ultieme voorjaarsschoonmaak: met deze 10 tips maak je je huis lentefris!

De ultieme voorjaarsschoonmaak: met deze 10 tips maak je je huis lentefris!

05 mei 2023

Laatste update: 25 mei 2023

Het voorjaar is aangebroken en dat betekent dat het na een lange winter tijd is voor de jaarlijkse voorjaarsschoonmaak! Misschien zie je er tegenop, maar met deze tips en tricks wordt het een eitje om je huurwoning weer helemaal schoon en fris te maken. We nemen je mee door het hele huis en geven je handige tips over hoe je verschillende klussen aanpakt. Dus zet je schoonmaakspullen maar klaar en begin!

Inhoud

In deze blog lees je meer over:

  1. Onkruid verwijderen en tuin onderhouden;

  2. Hoe maak je je balkon schoon?

  3. Ventilatiesysteem schoonmaken

  4. Een rookmelder: verplicht;

  5. De ramen schoonmaken en de vloer stofzuigen;

  6. Vloerbedekking schoon maken;

  7. Oven en koelkast schoonmaken;

  8. Schimmel verwijderen;

  9. Vochtproblemen in huis;

  10. Repareren van een lekkende kraan.

1. Onkruid verwijderen en tuin onderhouden

Nu het voorjaar is begonnen, is het tijd om de tuin onder handen te nemen. Begin met het verwijderen van het onkruid. Dit kun je op verschillende manieren doen. Als het onkruid nog klein is, kun je het met de hand uit de grond trekken.

Als het onkruid al wat groter is, kun je beter een onkruidverwijderaar gebruiken. Dit zijn speciale gereedschappen waarmee je onkruid tussen de tegels kunt verwijderen. Gebruik bijvoorbeeld een voegenkrabber, een borstel met harde haren of een onkruidbrander.

Wil je geen chemische middelen gebruiken? Dan kun je ook azijn gebruiken om het onkruid te bestrijden. Giet een scheut azijn tussen de tegels en laat het een paar uur intrekken. Het onkruid zal vanzelf verdwijnen.

Nu het onkruid weg is, kun je verder met het onderhouden van je tuin. Maak de tuinmeubels schoon en zet ze op hun plek. Verwijder takjes en bladeren en snoei de planten waar nodig. Zorg ervoor dat de afwatering goed is, zodat er geen plassen water blijven staan bij regenachtig weer.

Onkruid verwijderen en tuin onderhouden

 

 

 

 

 

 

2. Hoe maak je je balkon schoon?

Heb je een balkon? Vergeet deze dan niet schoon te maken! Begin met het verwijderen van het vuil, zoals takjes en bladeren. Gebruik vervolgens een emmer water met een scheut vloeibaar schoonmaakmiddel om het balkon schoon te maken. Gebruik een harde borstel of een schrobber om het vuil los te krijgen. Spoel het balkon daarna goed af met schoon water en laat het drogen.

Hoe maak je je balkon schoon?

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Ventilatiesysteem schoonmaken

Het is belangrijk om regelmatig het ventilatiesysteem schoon te maken. Dit voorkomt dat er stof en vuil ophoopt in de ventilatiekanalen, waardoor het systeem minder goed werkt. Maak de ventilatieroosters schoon met een vochtige doek en stofzuig de kanalen regelmatig. Heb je geen zin om dit zelf te doen? Dan kun je dit ook laten doen door een professional.

4. Een rookmelder: verplicht

Wist je dat het verplicht is om in elke woning een rookmelder te hebben? Zorg er dus voor dat je deze op de juiste plekken in huis ophangt, zoals in de gang en de slaapkamers. Controleer ook regelmatig of de batterijen nog werken en vervang deze indien nodig.

De ramen schoonmaken

 

 

 

 

 

 

 

5. De ramen schoonmaken en de vloer stofzuigen

Als je met de grote schoonmaak bezig bent kun je ook de vloer stofzuigen. Hiermee verwijde je ook de kleine stofdeeltjes. Na het stofzuigen kun je de vloer gaan dweilen met een sopje van water en allesreiniger. Dit zorgt voor een frisse geur in huis. Zet de ramen en deuren open, zo waait er tijdens de voorjaarsschoonmaak schone wind naar binnen.

De ramen zemen is niet het leukste klusje, maar wel af en toe nodig. Het schoonmaken van de ramen kun je doen met een glasreiniger of een sopje. Heb je de ramen eenmaal gedroogd met een trekker of droge doek, dan zijn ze goed schoon en schijnen de eerste zonnestralen van de lente lekkerder naar binnen en kun je beter naar buiten kijken. Bovendien heb je dan geen weerspiegelingen meer van stof, vette vingers en vieze vegen.

De vloer stofzuigen

 

 

 

 

 

6. Vloerbedekking schoonmaken

Vloerbedekking kan na verloop van tijd vies worden en vlekken vertonen. Stofzuig de vloerbedekking regelmatig om vuil en stof te verwijderen. Vlekken kun je verwijderen met een sopje van lauwwarm water en allesreiniger. Dep de vlek met het sopje en veeg deze voorzichtig schoon. Laat de vloerbedekking goed drogen voordat je er weer overheen loopt.

Koelkast schoonmaken

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Oven en koelkast schoonmaken

De oven en koelkast zijn twee plekken in huis die snel vies worden en waar bacteriën zich gemakkelijk kunnen verspreiden. Maak de oven schoon met baking soda en water. Meng een paar eetlepels baking soda met wat water tot een pasta en smeer dit op de vuile delen van de oven. Laat dit een paar uur intrekken en veeg het vervolgens schoon met een vochtige doek.

Ook de koelkast moet regelmatig schoongemaakt worden. Haal alle etenswaren eruit en maak de binnenkant schoon met een sopje van warm water en een vloeibaar schoonmaakmiddel. Vergeet niet de lades en planken eruit te halen en deze afzonderlijk te reinigen. Veeg vervolgens de binnenkant van de koelkast droog en zet alle etenswaren weer terug. Het is aanbevolen om de koelkast eens in de drie maanden grondig te reinigen.

8. Schimmel verwijderen

Schimmel is niet alleen onprettig om naar te kijken, het kan ook schadelijk zijn voor je gezondheid. Wanneer je schimmel aantreft in je woning, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk aan te pakken. Voor meer informatie over het verwijderen van schimmel, kun je terecht op onze blog over schimmel.

9. Vochtproblemen in huis

Vochtproblemen in huis kunnen leiden tot schimmel, een onaangename geur en zelfs tot gezondheidsproblemen. Het is daarom belangrijk om vochtproblemen zo snel mogelijk aan te pakken.

Ventileer regelmatig, droog natte plekken zo snel mogelijk en controleer regelmatig of er vochtplekken ontstaan op muren en plafonds. Indien nodig kun je contact opnemen met de verhuurder om de oorzaak van het vochtprobleem te laten onderzoeken.

10. Repareren van een lekkende kraan

Een lekkende kraan kan zorgen voor onnodig waterverbruik en leiden tot waterschade. Het is daarom belangrijk om een lekkende kraan zo snel mogelijk te repareren. Sluit eerst de watertoevoer af en demonteer vervolgens de kraan. Controleer de kraan op slijtage en vervang indien nodig de rubbers of het hele binnenwerk. Monteer de kraan vervolgens weer in elkaar en controleer of deze niet meer lekt.

Een lenteschoonmaak begint met een goede voorbereiding. Hopelijk wordt je huis schoon met deze tips en helpen ze je bij het uitvoeren van de grote voorjaarsschoonmaak in je huurwoning. Er is niks fijner dan thuis komen in een opgeruimd huis! Vergeet niet om regelmatig te ventileren en kleine schoonmaakklusjes bij te houden om te voorkomen dat het te veel wordt.

Wanneer je twijfelt over hoe je iets moet aanpakken of als je tegen problemen aanloopt, neem dan gerust contact op met de verhuurder. Zo kun je samen werken aan een schone en veilige leefomgeving.

Een lekkende kraan repareren