Opslagpercentage

Een opslagpercentage is een extra percentage dat sommige verhuurders in de vrije sector bovenop de standaard indexeringsclausule berekenen om de huurprijs te verhogen. Het percentage van huurverhoging is wel gebonden aan een maximum, maar kan nog steeds een flinke verhoging van de huurprijs betekenen. Het is daarom belangrijk om de regels en bepalingen over huurverhogingen te kennen voordat je een huurcontract tekent, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Voorbeeld van het begrip ''opslagpercentage''

Lara en Tom zijn geschrokken van hun nieuwe huurnota: het opslagpercentage dat hun verhuurder dit jaar toepast bovenop de jaarlijkse indexering is 3%, wat de huur van hun appartement in Rotterdam onverwacht doet stijgen. Ze hadden dit kunnen voorzien als ze de kleine lettertjes over huurverhoging in hun contract aandachtiger hadden gelezen.

LeestipHuurprijzen in de vrije sector met 5% gestegen: wat betekent dit voor jou?

Wie bepaald de hoogte van het opslagpercentage?

Het opslagpercentage wordt meestal bepaald door de verhuurder en kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals lokale wetgeving, marktomstandigheden en contractuele afspraken.

Lees altijd je huurcontract door

Het is belangrijk dat je als huurder weet waar je aan toe bent als je een huis huurt. Daarom raden we bij Huurstunt altijd aan om je huurcontract door te lezen, zodat je bijvoorbeeld ook weet welke huurverhoging je jaarlijks kunt verwachten. Verhuurders kunnen ervoor kiezen om geen bepalingen over een huurverhoging mee te nemen, waardoor je als huurder mogelijk voor nare verassingen kan komen wat betreft de huurprijs.

Andere vormen van huurverhoging

Ook kan het zijn dat de verhuurder kiest voor een marktwaardebepaling, een indexeringsclausule of daarnaast ook nog een opslagpercentage. Ga vooral na wat de regels zijn, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Een kale indexeringsclausule

De Woonbond, een belangenvereniging die zich inzet voor de belangen van huurders, raadt aan om altijd te onderhandelen over een kale indexeringsclausule. Alle andere vormen van prijsverhogingen zijn over het algemeen niet gunstig voor de huurders. Je kunt daarbij beter onderhandelen voordat je een huurcontract tekent.