Hoe vaak moet de cv-ketel worden onderhouden?

"Ik woon nu drie jaar in mijn huurappartement en vraag me af hoe vaak de cv-ketel eigenlijk onderhouden moet worden. Ik heb nog nooit iemand gezien voor controle of onderhoud."


Hoewel aanbevolen wordt dat de cv-ketel jaarlijks geinspecteerd wordt en er eens per twee jaar onderhoud plaatsvindt, is de verhuurder hier wettelijk niet toe verplicht. De verhuurder kan dus kiezen voor ruimere termijnen. Dit geldt overigens alleen als de cv-ketel al aanwezig was voor de aanvang van je huurperiode, en dus onder de verantwoordelijkheid van de verhuurder valt. Schaf je als huurder zelf een cv-ketel aan, ben je zelf verantwoordelijk voor al het onderhoud.

RelevantWaar vind ik de wettelijke bepalingen over huurrecht?

Klein onderhoud cv-ketel voor huurder

Als huurder ben je verantwoordelijk voor het kleine, dagelijkse onderhoud, dus ook voor de cv-ketel als deze bij aanvang al aanwezig was. Dit omvat taken zoals het bijvullen van water en het ontluchten van de installatie. Ook dien je de ketel opnieuw op te starten na een eventuele storing.

Niet-verplicht regelmatig onderhoud door verhuurder

Hoewel in de handleiding van de cv-ketel jaarlijks onderhoud en tweejaarlijkse inspectie worden aanbevolen, is het voor de verhuurder wettelijk niet verplicht om deze frequentie strikt te volgen. Dit betekent dat de verhuurder mag besluiten om het onderhoud minder vaak uit te laten voeren. Echter, het uitstellen van onderhoud kan leiden tot een verhoogd risico op storingen en andere problemen met de cv-ketel.

Een moderne witte cv-ketel

Onderhoudsplicht verhuurder bij problemen cv-ketel

Desondanks blijft de verhuurder onderhoudsplichtig, vooral wanneer er problemen ontstaan met de cv-ketel. Als de ketel al in de woning aanwezig was bij de start van de huurovereenkomst, is de verhuurder verantwoordelijk voor het oplossen van storingen en het uitvoeren van noodzakelijke reparaties. Het is daarom belangrijk dat jij als huurder eventuele gebreken of mankementen aan de cv-ketel direct meldt bij de verhuurder.

LeestipOnderhoud huurwoning: wie doet wat?